Dėl pabrangusių treniruočių sukilo ne tik tėvai

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Savivaldybė šiemet pagaliau žada atnaujinti lauko gimnastikos treniruoklius prie miesto mokyklų, tačiau pabrangino mokestį už vaikų treniruotes. Dėl to sukilo ne tik tėvai ir treneriai, bet ir kai kurie politikai.

Savivaldybė šiemet pagaliau žada atnaujinti lauko gimnastikos treniruoklius prie miesto mokyklų, tačiau pabrangino mokestį už vaikų treniruotes. Dėl to sukilo ne tik tėvai ir treneriai, bet ir kai kurie politikai.

Treneriai prašė nebranginti

Kauno vicemeras Stanislovas Buškevičius neslėpė sulaukęs ne vienos sporto šakos trenerių skambučių ir prašymų nebranginti treniruočių vaikams. "Sumanymas kelti kainas nustebino ne vieną trenerį. Šio sprendimo nepalaikėme, tačiau dauguma nesprendė kitaip", – stebėjosi politikas.

Dėl pabrangimo ypač gali nukentėti mažiau populiarių sporto šakų atstovai, tiesiog nesusidarys vaikų grupės.

"Jeigu žolės riedulininkės mokėjo 10 litų per mėnesį, dabar turės atseikėti 20. Mergaites treniruojantys treneriai susirūpino, kad atsiras nemažai auklėtinių, kurios nebegalės lankyti treniruočių, nes per brangu", – pastebėjo S.Buškevičius ir priminė, kad tėvai dar turi investuoti į inventorių, padengti kitas išlaidas.

Valdininkai ramūs

Švietimo ir ugdymo skyriaus vedėjas Antanas Bagdonas tikino, esą nesulaukęs nusiskundimų dėl pabrangintų treniruočių. "Kainos tikrai nėra didelės. Jos nustatomos atsižvelgiant ir į rinkos kainas. Juk savivaldybė negali visko duoti už dyką", – dėstė A.Bagdonas.

Išgirdęs klausimą apie brangesnes sporto treniruotes vaikams, Kūno kultūros ir sporto skyriaus vedėjas Albinas Grabnickas net pyktelėjo. "Jūs galvojate, kad visi treneriai ar Maidano kovotojai yra teisūs? Aš negaliu spręsti, nes nežinau konkrečių faktų", – rėžė A.Grabnickas.

Jis tikino, kad treniruotės pabrangintos sporto mokyklų vadovų prašymu. "O treneriai turbūt norėtų, kad visai nereikėtų mokėti, kad ir dirbti nereikėtų, tik atlyginimą jiems mokėtų", – bandė ironizuoti Kūno kultūros ir sporto skyriaus vedėjas.

Tokios valdininkų kalbos papiktino vicemerą. "Tikrai bus vaikų, kurie nebegalės lankyti sporto užsiėmimų būtent dėl padidėjusio mokesčio. To neturėtų būti", – įsitikinęs politikas.

Atnaujins sporto įrengimus

Vis dėlto, patvirtinus šių metų biudžetą, sportuojantys Kauno vaikai sulaukė ir paguodžiančių žinių.

100 tūkst. litų numatyta skirti gimnastikos įrengimams ir kliūčių ruožams prie mokyklų sutvarkyti.

"Seniai siūlėme tvarkyti tuos, kurie likę nuo sovietmečio, bet jau sulūžę, ir įrengti naujus ten, kur jų nebelikę visai. Tik šiemet pavyko pasiekti, kad šiems darbams būtų skirta pinigų", – pasakojo S.Buškevičius.

Ruošiamasi pradėti nuo mokyklų, kuriose sporto aikštynų būklė apverktina. "Norime, kad būtų atnaujinami ar statomi ne pavieniai įrengimai, o komplektai: gimnastikai reikalingi skersiniai, lygiagretės, kliūčių ruožai – visa sveikatinimui skirta sistema", – vardijo vicemeras.

Planuojama darbus tęsti etapais vis kitose miesto mokyklose, kol visos ugdymo įstaigos turės sportui ir laisvalaikiui tinkamus įrengimus.

S.Buškevičius atkreipė dėmesį, kad prieš kelerius metus pradėtos atnaujinti krepšinio aikštelės prie mokyklų, tačiau vis dar labai trūksta tinkamų erdvių futbolui.

Senus bandys remontuoti

Pasak savivaldybės Švietimo ir ugdymo skyriaus vedėjo A.Bagdono, prie J.Basanavičiaus gimnazijos, J.Dobkevičiaus vidurinės mokyklos puikiai sutvarkyti sporto aikštynai, tačiau lauko gimnastikos treniruokliai nėra atnaujinti.

"Jeigu pavyks atnaujinti senus įrengimus, bus tikrai fantastika, nes tai naudinga ne vien vaikams – jais galės naudotis ir vietos bendruomenės", – tikino A.Bagdonas.

Pasak jo, viešosiose erdvėse prieš kelerius metus įrengti lauko treniruokliai yra labai populiarūs, tad ir prie mokyklų atnaujintos sportui ir laisvalaikiui skirtos erdvės trauks kauniečius.
Paskelbus konkursus paaiškės, kiek iš tiesų naujų lauko gimnastikos įrengimų galės nupirkti savivaldybė už 100 tūkst. litų.

6 – tiek mokyklų šiemet gali tikėtis naujų lauko gimnastikos treniruoklių ir kliūčių ruožų.

54 – tiek mokyklų yra Kaune: prie visų jų reikia atnaujinti arba naujai įrengti sporto aikštynus ir įrengimus.

Suteikė viltį  mažiesiems klubams

"Įprasta, kad miesto sporto žaidimų komandos gauna finansinę paramą iš savivaldybės. Niekas neabejoja jų svarba, bet tas juodas darbas – vaikų įtraukimas į sportą, masiškumas, talentų auginimas – gula ant mažųjų privačių sporto klubų ir savivaldybės sporto mokyklų pečių", – pastebėjo miesto tarybos narys Stasys Buškevičius.

Iki šiol nevyriausybinėms sporto organizacijoms nubyrėdavo tik trupiniai.

Šiemet Sporto rėmimo fondo taryba, ketinusi nedidelių privačių sporto klubų programoms skirti 200 tūkst. litų, šią kartelę  kilstelėjo iki 350 tūkst. litų.

"Anksčiau ta parama būdavo daug mažesnė. Prieš kelerius metus nevyriausybinėms sporto organizacijoms savivaldybė skirdavo vos 80 tūkst. litų – ta parama buvo labiau simbolinė. Aišku, 350 tūkst. litų – irgi ne išsigelbėjimas, bet bent jau šiek tiek palengvins jų kvėpavimą", – įsitikinęs S.Buškevičius.

Iš viso savivaldybės biudžete šiemet Sporto rėmimo fondui patikėta paskirstyti 4,5 mln. litų, tačiau liūto dalis atiteks prestižinėms Kauno komandoms.

Nemažai privačių klubų gyvena tikrai ne pačius geriausius laikus. Drastiškai didinti mokesčių už treniruotes jie negali, nes tada labai sumažės sportuojančiųjų. Mokesčių jiems pakanka nebent sporto salei ir treneriams išlaikyti.

Privačių asmenų įkurti sporto klubai, propaguojantys dziudo, karatė, futbolo, tinklinio, lenktyninių automobilių, motorlaivių ir kitokias sporto šakas pagal tam tikrus kriterijus gali rašyti paraiškas savivaldybei ir prašyti paramos savo veiklai. Dažniausiai prašoma pinigų vaikų sporto vasaros stovykloms ar varžyboms organizuoti, sporto inventoriui atnaujinti.

"Didiesiems klubams 10 tūkst. litų nėra pinigai, tačiau mažiesiems sporto klubams ir keli tūkstančiai litų gali būti reikšminga suma: galima nuvežti vaikus į vasaros stovyklą, atitraukti juos nuo gatvės. Anksti pastebėtas talentas vėliau duoda visokeriopą grąžą tarptautinėse varžybose", – įsitikinęs S.Buškevičius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kaunietis susirupines

kaunietis susirupines portretas
savivaldybe kalta del skolu nes investuoja ne ten kur atsiperka o skolas ne zmones paprasti atidavineti o tie portinguoliai kur visa savivaldybes biudzeta ismeto visokiom nesamonem

mamm

mamm portretas
Įdomu už kokią sporto šaką čia moka 10 lt. nes mes tikrai niekad nemokėjom tiek už vaiko treniruotes? Šeip siutas ima, juk neperseniausiai buvo padidintas mokestis. Kyla mintis, kad visai valstybinius užsiėmimus nori panaikinti. Matyt valdžiai labiau patiktų, kad vaikai šsligatvius trintu iš neturėjimo ką veikti.

666

666 portretas
paklauskit kiek sumoka saviladybė palūkanų už paskolas . O paskiau pažiūrėkit kur panaudoti tie pinigai ir kokių bausmių sulaukta už projektus kurie tiesiog aferistiški . Miestą ir šalį valdo arba durniai arba vagys
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių