LSU taps LSMU akademija?

Seimo Švietimo ir mokslo komiteto pirmininkas Eugenijus Jovaiša registravo Seimo nutarimo projektą, kad Lietuvos sporto universitetas (LSU) akademijos statusu būtų prijungtas prie Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU).

Šioms jungtuvėms LSU prieštarauja.

Kaip ketvirtadienį paskelbė LSU Senato pirmininkas, buvęs universiteto rektorius Albertas Skurvydas, Lietuvos sporto mokslas gali būti vystomas tik autonomiškame universitete, šį siekį esą palaiko LSU darbuotojai, Senatas ir Taryba, daugiau kaip 30 miestų ir rajonų savivaldybių, sporto šakų federacijų, Europos sporto universitetų bei įvairių sporto organizacijų vadovai bei kiti socialiniai partneriai, be to, peticiją prieš LSU naikinimą pasirašė apie 3 tūkst. žmonių. Trečiadienį šio universiteto taryba dėl netinkamo įpareigojimų vykdytomo pareiškė nepasitikėjimą rektoriumi Aivaru Ratkevičiumi, jis iš rektoriaus pareigų atsistatydino.

Komentuodama situaciją, kai LSU bendruomenė priešinasi planui jungti šią aukštąją mokyklą su LSMU, švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė ketvirtadienį sakė, kad Seimas gali nuspręsti aukštąsias mokyklas jungti ir be jų sutikimo.

„Seimo komitete buvo aptartas Vyriausybės planas, ir Seimas, kaip steigėjas, turi galimybę priimti sprendimą (...). Universitetai yra valstybės steigtos institucijos, ir valstybė, matydama, kad yra tam tikrų problemų arba tam tikrų iššūkių siekiant užtikrinti kokybišką mokslo ir studijų veiklą, siekiant užtikrinti reikalingų specialistų rengimą, turi priimti sprendimus, kaip valstybinė aukštojo mokslo sistema veikia, nes universitetas nėra pats savęs savininkas, tai nėra privati institucija“, – spaudos konferencijoje ketvirtadienį sakė J. Petrauskienė.

„Kaip galima sukurti geriausias sąlygas tiek dėstytojams, tiek būsimiems studentams, kaip galima pasiūlyti pačią geriausią studijų aplinką, aplinką moksliniams tyrimams, turi priimti sprendimą steigėjas“, – aiškino ji.

Vyriausybė planuoja, kad visi universitetai naujus statutus turi parengti per 2018 metus. Visgi principinius sprendimus jungtis universitetų tarybos ir senatai turi priimti iki šio penktadienio, sakė švietimo ir mokslo ministrė.

Įgyvendinus Vyriausybės siūlomas valstybinių universitetų tinklo optimizavimo plano įgyvendinimo priemones, 14 valstybinių universitetų persitvarkytų į 9.

Jungimasis prie VDU

Seimo Švietimo ir mokslo komiteto pirmininkas Eugenijus Jovaiša registravo Seimo nutarimo projektą Lietuvos edukologijos universitetą (LEU) ir Aleksandro Stulginskio universitetą (ASU) prijungti prie Vytauto Didžiojo universiteto (VDU).

Kartu teikiamas ir naujas VDU statutas, kuriame numatyta, kad LEU taptų VDU Edukologijos akademija, o ASU – VDU Žemės ūkio akademija. Numatoma, kad prijungiami universitetai veiklą grįstų akademinės savivaldos principu. Akademijos turėtų savo atstovų universiteto senate. Akademijoms vadovautų atskiros akademijų tarybos ir kancleriai.

Numatoma kad susijungimas turėtų įvykti 2018 metais.

Projektą lydinčiame VDU rektoriaus Juozo Augučio rašte Seimo prašoma nutarimą priimti iki 2018 metų vasario mėnesio, o reorganizavimo sąlygų aprašą ir naują VDU statutą patvirtinti iki balandžio 15-osios, kad 2018 metais būtų galima vykdyti priėmimimą į jau pertvarkytą aukštąją mokyklą.

Vyriausybėje lapkritį patvirtintas visų universitetų pertvarkos planas. Pagal jį Vilniuje turėtų likti Vilniaus universitetas, Vilniaus Gedimino technikos universitetas (prie jo būtų prijungiamas Mykolo Romerio universitetas), Lietuvos muzikos ir teatro bei Vilniaus dailės akademijos. Taip pat Vilniuje nereorganizuota lieka Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademija.

Kaune veiktų Vytauto Didžiojo (prie jo jungiami Lietuvos edukologijos bei Aleksandro Stulginskio universitetai), Kauno technologijos ir Lietuvos sveikatos mokslų universitetai (prie jo jungiamas Lietuvos sporto universitetas).

Iki šiol Vilniuje veikęs Lietuvos edukologijos universitetas formaliai jungiamas prie Vytauto Didžiojo, nors pedagogų rengimo centras steigiamas ir Vilniaus universitete.

Šiaulių universitetas tampa Vilniaus universiteto padaliniu, Klaipėdoje lieka savarankiškas universitetas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

P.Morkūnas

P.Morkūnas portretas
Harvardo universitete (1 vieta pasaulyje) yra 10 fakultetų (vienas iš jų gydymo) ir jokių akademijų, akademijų kanclerių ir pan.....užtat jie garsūs pasaulyje

cha - juokas pro ašaras

cha - juokas pro ašaras portretas
Senai buvo aišku, kad pirmiausia reikia atleisti iš darbo dabartinius rektorius, o tik tada jungti universitetus. Jovaišos pasiūlymas - tai senos "nomenklatūros" gaivinimas - pakeisim pavadinimus ir vėl "sėkmingai grosim"

Antrasciu skaitytojas

Antrasciu skaitytojas portretas
Gerbiami redaktoriai, koks dar cia "LMSU"
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių