Dėl L.Stankūnaitės dukters sveikatos kreipėsi ir į prezidentę

Nepaisant oficialių pranešimų, kad L.Stankūnaitės dukra yra sveika, netyla spėlionės dėl daugiau nei prieš mėnesį iš senelių namų Garliavoje išvežtos mergaitės sveikatos. Vienas nerimaujančiųjų dėl aštuonmetės būklės – Lietuvos vaikų sveikatos tarybos ir Lietuvos pediatrų draugijos (LPD) valdybos pirmininkas profesorius Arūnas Valiulis.

Įtaria neleistiną poveikį

Tai, kad mergaitė gyvendama su mama jaučiasi gerai, anksčiau yra tvirtinęs Seimo Socialinių reikalų komiteto pirmininkas Rimantas Jonas Dagys, socialinės apsaugos ir darbo ministras Donatas Jankauskas, Kauno miesto savivaldybės Vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėjos pavaduotoja Nijolė Vizbarienė.

„Valstybės saugomi asmenys, Laimutė Stankūnaitė ir jos dukra jaučiasi gerai“, – yra teigęs ir Policijos departamento Komunikacijos skyriaus viršininkas Ramūnas Matonis.

Vis dėlto parlamentinės grupės „Už vaiko teises“ nariai šiandien kreipėsi į atsakingas institucijas, „prašydami užtikrinti, kad pedofilijos byloje liudijusiai mažametei nebūtų daromas psichologinis ar kitoks poveikis“.

„Žiniasklaidoje buvo pasirodę mažametės motinos teiginiai, kad mergaitė ima keisti ankstesnius parodymus pedofilijos byloje, kuri jau yra teisme, o pagal visame civilizuotame pasaulyje priimtas normas ji negali būti iš naujo apklausiama. Atsižvelgiant į tai, kad pati motina yra suinteresuota pakeistais dukros parodymais bei tai, jog parodymai neva keičiami praėjus vos mėnesiui nuo mergaitės perėmimo, kyla abejonių dėl galimai vaikui daromo neleistino psichologinio ar kokio kitokio poveikio“, – tvirtino parlamentinės grupės „Už vaiko teises“ pirmininkas Saulius Stoma.

Žurnalistai ne taip suprato?

LNK žinioms L.Stankūnaitė yra teigusi, kad ketina prašyti dar kartą apklausti mergaitę pedofilijos byloje. „Mergaitė pamažu pasakoja apie tai, kaip iš esmės elgėsi tie asmenys, dėl ko atsirado visa ši melaginga istorija. Ateis laikas ir viskas susidėlios į savas vietas, bus atitinkamai vaikas apklaustas, bus atitinkamai viskas padaryta. Bet aš nenoriu spausti savo dukros, aš noriu, kad ji pasveiktų ir kai ji bus stipri, galbūt sudalyvaus kažkokioje apklausoje, tai ir įvyks vėliau. Faktas tas, kad galiu nuliūdinti visus palaikančiuosius tiek N. Venckienę, tiek Kedžius, kad tai, ko jie bijojo, tas pasitvirtins tikrai greitu laiku", – televizijai prieš kelias dienas kalbėjo L.Stankūnaitė.

Tačiau neilgai trukus ji savo tinklapyje pareiškė, kad žurnalistai ją ne taip suprato. „Dabar vyksta reabilitacijos procesas, mano dukrelė kalbės ir pasakos kas iš tiesų buvo, kai pati panorės, o tam reikia laiko. Vaiko prieš jo valią tikrai niekas nebando prakalbinti, o juo labiau neverčia liudyti teisme”, – pabrėžė ginkluotų pareigūnų saugoma moteris.

Kas tyrė mergaitę?

Profesorius A.Valiulis Lietuvos pediatrų draugijos vardu raštu kreipėsi į Prezidentę, Seimo Pirmininkę ir sveikatos apsaugos ministrą, prašydamas pateikti L.Stankūnaitės dukros pastarųjų medicininių apžiūrų ir atliktų jos sveikatos tyrimų rezultatus.

„Teigiama, kad mergaitei viskas gerai, kad ją tikrina. O kas žiūri, kada žiūrėjo, ką rado? Mes, kaip specialistai, domimės tikslia ir patikrinta informacija, kad galėtume nuraminti visuomenę“, – argumentavo A.Valiulis.

Profesorius portalą 1kaunodiena.lt patikino, kad iš to nedaro politikos, tik nori medicininės informacijos, nes jo atstovaujama organizacija yra atsakinga už vaikų sveikatą, „ar tai būtų L.Stankūnaitės, ar bet kuris kitas vaikas“.

A.Valiulis nekomentavo sklandančių kalbų, kad mergaitė neva yra veikiama psichotropiniais vaistais. „Negaliu nieko spręsti, nes neturiu informacijos nei paneigiančios, nei patvirtinančios tokius dalykus. Tam ir paprašėme medicininės dokumentacijos kopijų, kad mes, specialistai, laikydamiesi visų konfidencialumo reikalavimų, galėtume patikrinti, kas mergaitę tyrė ir ar išvis tyrė. Klausimas – ar nėra taip, kad to vaiko niekas normaliai ir neapžiūrėjo?“ – svarstė medikas.

Jeigu prašomos informacijos negaus, jis teigė, kad bus kuriama visuomeninė gydytojų komisija ir kreipiamasi, kad jos nariams būtų leista mergaitę apžiūrėti patiems.

Seneliai lankys psichologijos kursus

Mergaitės teta, buvusi jos globėja Neringa Venckienė sakė, kad savo dukterėčios, kai ši atsidūrė pas motiną, dar nėra mačiusi, nežino, „nei kokia jos būklė, nei ką ji veikia“.

Teisėja Kauno miesto Vaiko teisių apsaugos skyriui parašė ne vieną prašymą susitikti su dukterėčia. „Rašiau kas dieną. Jau gavau ir atsakymą. Man pasakė, kad susitikti neleis, nes nepriklausau artimųjų ir giminaičių ratui. Mamai su tėvu susitikti kol kas irgi neleis, bet jie su anūke galės keistis laiškais“, – pasakojo N.Venckienė.

Pasak jos, seneliams viltis pamatyti anūkę palikta, bet jiems reikės lankyti psichologų kursus. Teisėja abejoja, kad jos tėvus reikėtų mokyti, kaip bendrauti su vaikais.

„Galima sakyti, kad broliui jie tą mergaitę ir padėjo užauginti“, – argumentavo buvusi globėja.

Tačiau jos tėvai rekomenduotus kursus lankys. „O ką daryti? Lankys, nes nori pamatyti mergaitę“, – sakė N.Venckienė.

N.Venckienė: dar neprivertė vaiko meluoti

L.Stankūnaitės kalbas, kad dukra jau esą kitaip kalba apie pedofiliją, N.Venckienė vertino labai emocingai.

„L.Stankūnaitė gina ne savo dukrą, o kaltinamąjį pedofilija A.Ūsą. Mergaitė buvo apklausta penkis kartus. Vienoje apklausoje ją klausinėjo net A.Ūso atsivežta psichologė. Prokurorai pripažino: pakanka duomenų, kad A.Ūsui būtų pareikšti įtarimai, būtų surašytas kaltinamasis aktas ir byla perduota teismui“, – sakė N.Venckienė.

Teisėja stebėjosi, kodėl mergaitės neprašyta apklausti iš karto, kai ji buvo perduota L.Stankūnaitei, kodėl jos apklausa paliekama ateičiai. „Vadinasi, L.Stankūnaitė nesugebėjo jos per mėnesį paveikti ir priversti meluoti. Galimai vaistai dar nesuveikė. Dėl to net ir pedofilijos byla atidėta rudeniui“, – tikino N.Venckienė.

Prokuroras: paprastai vaikus apklausia tik kartą

Kauno miesto savivaldybės Vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja Birutė Daugėlienė, paklausta, kada paskutinį kartą skyrius gavo žinių apie L.Stankūnaitės dukros sveikatos būklę, trečiadienį sakė, kad informaciją gauna nuolat, tačiau plačiau nekomentavo.

„Daugiau komentuoti nieko nenoriu“, – nukirto B.Daugėlienė, dar net nespėjus pasiteirauti jos nuomonės dėl gandų, kad mergaitė gali būti veikiama psichotropiniais vaistais.

A.Ūso bylos prokuroras Egidijus Motiejūnas patvirtino, kad iš L.Stankūnaitės dar nėra girdėjęs prašymo, kad dar kartą būtų apklausta jos dukra.

„Vaikus apklausti stengiamasi vieną kartą. O mergaitė jau 4 ar 5 kartus buvo apklausta. Bet jeigu paaiškėja naujos aplinkybės, teismas neprivalo, bet gali leisti vaiką apklausti dar kartą“, – sakė E.Motiejūnas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

manau

manau portretas
jiems med. dokumentų kopijų reik tik kad išsiaiškintų kokie daktarai apžiūrėjo ir paskui iš jų iškvostų kur jos gyvena. Jokių duomenų neduot, ne jų reikalas. tegu venckų vaiko sveikata susirūpina, nes vaikas visiškai apleistas.

ja

ja portretas
Begt kuo toliau nuo tokiu <giminaiciu> kokiu velniu dar susitikti,sugadino mergytei gyvenima ?

pediatre

pediatre portretas
Aciu, profesoriau!
VISI KOMENTARAI 150

Galerijos

Daugiau straipsnių