Dėl apleistų žydų kapinių – tūkstantinė bauda

Kauno kultūros paveldo apsaugos pareigūnai dėl žydų kapinių nepriežiūros nubaudė kapinių priežiūros įmonės vadovą 3 tūkst. litų bauda.

Savivaldybės įmonės „Kapinių priežiūra“ direktorius Algirdas Verbickas buvo apkaltintas netinkamai vykdantis savo pareigas. „Ši įmonė turi prižiūrėti kapines, taip pat ir apleistas Senąsias žydų kapines Radvilėnų plente. Bet ten nieko nedaroma. Kapinėse ilgai bujojo brūzgynai, kažkas net buvo iškasęs išvietę“, – teigė Kultūros paveldo departamento Kauno teritorinio padalinio vedėjas Svaigedas Stoškus.

Už tai jo pavaldinys inspektorius Andrius Liakas surašė administracinį teisės pažeidimo protokolą „Kapinių priežiūros“ vadovui A.Verbickui ir pakvietė jį pasiaiškinti į departamentą. „Jis atvyko su teisininku, dar keliais įmonės darbuotojais, bet atsisakė pateikti asmens dokumentą ir bendrauti, sakydamas, kad apie jį ir taip galiu sužinoti. Po to direktorius paliko kabinetą. Todėl baudą teko skirti už pažeidėjo akių“, – teigė A.Liakas.

Pagal nekilnojamo kultūros paveldo apsaugos įstatymą, už paveldo objekto nepriežiūrą atsakingiems asmenims galima skirti nuo 3 iki 5 tūkst. litų baudą.

A.Verbickas sakė tik iš portalo 1kaunodiena.lt sužinojęs, kad yra nubaustas pinigine bauda ir išdėstė visai kitokią versiją. „Pirmadienį maniau, kad esu kviečiamas susitikti aptarti žydų kapinių reikalų. Kartu pasikviečiau kitus kelis įmonės darbuotojus, kad išsiaiškintume, ką galime visi bendrai padaryti. Prakalbėjome apie 45 minutes, galiausiai viena departamento darbuotoja pasiūlė pratęsti pokalbį, kai bus vedėjas. Antradienį paskambinau S.Stoškui, bet jis susitikti atsisakė. O dabar štai sužinojau, kad esu dar ir nubaustas“, – stebėjosi A.Verbickas.

Jis teigė, kad įmonė „Kapinių priežiūra“ gerai sutaria su miesto žydų bendruomenėmis, kurios prižiūri šias kapines. „Suteikiame transportą išvežti šiukšles, šakas, kai to paprašo talkininkai. Taip pat nušienaujame pievą plote, kur nėra kapaviečių“, – tvirtino A.Verbickas.

Jis savo ruožtu apkaltino S.Stoškų, kad šis užrakinęs žydų kapinių vartus ir nedavęs rakto įmonei „Kapinių prižiūra“, kurios technika negali įvažiuoti šienauti pievos kapinių teritorijoje.

„Kauno diena“ jau rašė, kad rugsėjo pradžioje buvo dingę metaliniai kapų vartai su Dovydo žvaigždėmis. Po savaitės į Kauno kultūros paveldo departamentą paskambino viena kaunietė ir pasakė mačiusi numestus vartus kitoje kapinių pusėje už tvoros.

„Nors kapinių valdytojas yra būtent Kauno miesto valdžia, tačiau dėl savivaldybės neveiklumo bei ignoravimo mes patys savo iniciatyva ir lėšomis vartus laikinai pervežėme į saugią vietą, paprašėme M.K.Čiurlionio muziejaus patalpas remontuojančios įmonės darbuotojų juos suremontuoti ir įstatyti kapinėse. Tas darbas nieko nekainavo“, – pasakojo S.Stoškus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

klausimas

klausimas portretas
kodėl senosiose žydų kapinėsi , bent truputį , nors simboliškai aptvarkyti protėvių kapus , niekad neatvyksta gerbiamas žydų bendruomenės pirmininkas Gercas Žakas ?

nesupratau

nesupratau portretas
Koks ten kulturos paveldas? Žydai patys apleido savo kapines, miesto valdzia ju prieziurai pinigu praktiskai neskiria, o baudzia iesminika. Siuo atveju savivaldybės įmonės „Kapinių priežiūra“ direktorių. Jeigu žydai nenori arba negali tvarkyti savo kapiniu teritorijos, tai jau ne viena karta buvo siulyta kapines panaikinti ir ta teritorija paversti miesto parku. Šiaip bausti reikejo žydu bendruomenę.

Taip

Taip  portretas
Taip kruopščiai žydų bendrumenė dalinasi lietuvių užvarktus pinigėlius ,o kapinės juk pinigėlių neduos ...Liūdna ,bet akivaizdu-švaistomi Lietuvos paskolinti pinigai .Žydai -ar negėda ???
VISI KOMENTARAI 23

Galerijos

Daugiau straipsnių