Atkaklus kaunietis laimėjo karą dėl 50 litų

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Telekomunikacijų bendrovei "Init" sumokėta 50 litų bauda Donatui Dalikui nebūtų pakeitusi gyvenimo. Tačiau teisme laimėjęs ginčą kaunietis skuba pasidalyti pergalės džiaugsmu, nes įsitikinęs, kad tokių kaip jis galėjo būti daugiau.

Telekomunikacijų bendrovei "Init" sumokėta 50 litų bauda Donatui Dalikui nebūtų pakeitusi gyvenimo. Tačiau teisme laimėjęs ginčą kaunietis skuba pasidalyti pergalės džiaugsmu, nes įsitikinęs, kad tokių kaip jis galėjo būti daugiau.

Pakeitimai sukėlė sumaištį

Ryšių reguliavimo tarnyba įpareigojo bendrovę "Init" grąžinti D.Dalikui 50 litų. Tarnybos sprendimas per 30 dienų dar gali būti apskųstas aukštesnei tokių ginčų nagrinėjimo instancijai, tačiau D.Dalikas neabejoja ir tolesne savo sėkme.

Ginčas tarp "Init" ir kauniečio kilo po to, kai telekomunikacijų bendrovė savo klientui D.Dalikui pranešė apie programos pasikeitimus nuo 2014 m. D.Dalikui šie pasikeitimai nepatiko ir jis pareikalavo nutraukti dvejiems metams sudarytą sutartį. Už nutrauktą sutartį buvęs "Init" klientas turėjo sumokėti 50 litų.

"Init" pakeitė sutarties sąlygas, todėl nemanau, kad sutartį nutraukiau vienašališkai be jokių priežasčių. Juk priežastis buvo: jie pakeitė mano užsisakyto paketo programas", – aiškino D.Dalikas. "Tą dieną, kai "Init" bendrovėje aiškinausi susidariusią situaciją, be manęs dėl to paties buvo atėję mažiausiai dar trys žmonės. Tokių sumokėjusiųjų po 50 litų gali būti daug", – svarstė kaunietis.

Informavo per sąskaitą

Kaunietis tikino, kad turi darbą ir gerai gyvena, todėl 50 litų nėra ta suma, dėl kurios ryžosi ne vieną mėnesį trunkančiai teisinei kovai. Tačiau vyras nenorėjo susitaikyti su telekomunikacijų bendrovės reketu ir kreipėsi į ginčus sprendžiančią Ryšių reguliavimo tarnybą.

D.Dalikas sutartį su "Init" buvo sudaręs 26 mėnesiams. Joje buvo nurodyta, kad užsakoma paslauga – "Analoginė kabelinė televizija KTV Bazinis". Tačiau po metų šis bendrovės klientas gavo pranešimą apie jo užsakytos programos pokyčius.

"Init" bendrovė atsiųstoje sąskaitoje informavo, kad kai kurios programos bus perkeltos į skaitmeninės televizijos paketą, kadangi su tomis TV kompanijomis nėra galimybės pratęsti sutarties analoginiu formatu. Apie tai, kuo pakeis netransliuojamas programas, bendrovė pažadėjo paskelbti interneto puslapyje.

Ne į visus laiškus atsakė

Būsimi pokyčiai netenkino D.Daliko, todėl jis nusprendė nutraukti draugystę su "Init" ir pradėti su kuria nors kita bendrove. Tačiau pasirodė, kad išsiskirti nėra taip paprasta. Buvęs bendrovės klientas skundėsi, kad "Init" nenutraukė su juo sutarties tol, kol jis nesumokėjo 50 litų netesybų mokesčio.

Neapsikentęs D.Dalikas sumokėjo reikalaujamo dydžio mokestį, tačiau širdyje nesutiko, kad jis kaltas dėl nutrūkusios draugystės. "Parašiau daugybę elektroninių laiškų "Init" bendrovei, tačiau tik į nedaugelį jų gavau atsakymus. Jie, galima sakyti, ignoravo mane", – pasakojo D.Dalikas.

Be to, bendrovė nuolat vis kitaip pavadindavo tai, už ką turi mokėti D.Dalikas. "Vieną kartą vadino netesybų mokesčiu, kitą kartą – sutarties sudarymo ir keitimo mokesčiu", – stebėjosi D.Dalikas. Nesikeitė tik suma – 50 litų ir taškas, o ar tai bauda, ar netesybų mokestis – esą ne taip jau svarbu.

Išvados palankios klientui

Ryšių reguliavimo tarnyba ėmėsi tyrimo. Atsakymas buvo paprastas ir aiškus – programų keitimas yra sutarties sąlygų keitimas. Tokiu atveju teisybė stojo į D.Daliko pusę. "Sutarties sąlygų keitimas lemia paslaugos pirkėjo apsisprendimą naudotis paslaugos teikėjo paslaugomis", – rašoma Ryšių reguliavimo tarnybos sprendime.

Tarnyba nurodė ir kitus būtinus žingsnius, kuriuos turėjo padaryti, bet nepadarė "Init". Bendrovė D.Daliką apie būsimus pasikeitimus turėjo informuoti likus ne mažiau kaip mėnesiui iki jų įsigaliojimo. Buvo privalu D.Dalikui pranešti apie jo teisę be jokių netesybų mokesčio nutraukti sutartį.

Nustatyta, kad "Init" apie pasikeitimus pranešė likus mažiau nei mėnesiui, o apie galimybę nutraukti paslaugų teikimo sutartį be netesybų mokesčio nė neužsiminė. Ryšių reguliavimo tarnybos išvada aiški – "Init" neturėjo teisės reikalauti iš D.Daliko 50 litų.

Ar pavyzdys įkvėps?

"Tuos pinigus padovanosiu vaikų namams. Gal ir "Init" paseks mano pavyzdžiu ir neteisėtai iš kitų surinktus pinigus taip pat perves našlaičiams?" – ne atgautais pinigais, o moraline pergale džiaugėsi D.Dalikas.

Kaunietis įsitikinęs, kad tokių kaip jis, neapsikentusių ir sumokėjusių 50 litų, gali būti daug. "Aš suprantu, kad toli gražu ne kiekvienas turi kantrybės dėl tokių pinigų aiškintis. Numojo ranka ir pasistengė pamiršti, nurašęs į nuostolius", – svarstė D.Dalikas.


Komentaras

Laima Valaitienė
"Init" Abonentų skyriaus direktorės pavaduotoja

Ginčas su p.D.Daliku nėra galutinai išspręstas. UAB "Init" svarsto LR Ryšių reguliavimo tarnybos sprendimo apskundimo galimybę, todėl kol kas nieko negaliu komentuoti.
Rašte Ryšių reguliavimo tarnybai bendrovė "Init" nurodė, kad D.Daliko sumokėti 50 litų yra ne bauda už nutrauktą sutartį ar netesybų mokestis, o tiesioginiai "Init" nuostoliai, kuriuos bendrovė patyrė pradėjusi teikti D.Dalikui paslaugas ir suteikusi 100 proc. nuolaidas sutarties sudarymo mokesčiui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

INIT

INIT portretas
Kaifuoju kai kas nors padaro tokius aferiugas kaip INIT

INIT

INIT portretas
Kaifuoju kai kas nors padaro tokius aferiugas kaip INIT

INIT GEDA

INIT GEDA portretas
Nu po tokio sgraipsnio belieka visiem INIT klientams reikia žinoti su kuo turi reikalų:) aferizmo meistrai,Ostapai Benderiai, tik kartais kaŽkas pakarpo sparnelius:)
VISI KOMENTARAI 29

Galerijos

Daugiau straipsnių