Daugiabučių renovacija: trūksta kvalifikuotų statybininkų

Už renovaciją atsakingos Aplinkos ministerijos vadovybė giriasi, kad prieš pusmetį prasidėjusi nauja daugiabučių renovacija įgauna pagreitį. Atremia kritikų strėles apie nerealius planus. Atvirauja ir apie tai, kad teismuose įstrigę viešieji pirkimai atvėrė elektroninio katalogo galimybes. Paneigti pavyksta ne visus nuogąstavimus. Vienas pagrindinių – kvalifikuotų statybininkų stygius: juos krizė išvarė į užsienį ieškoti skalsesnės duonos.

Apie riziką ir pasiekimus „Kauno diena“ kalbasi su atsakingais daugiabučių modernizacijos specialistais Elvyra Radavičiene ir Valiumi Serbenta.

Elvyra Radavičienė, Aplinkos ministerijos Statybos ir būsto departamento Būsto skyriaus vedėja

– Pagal dabartinį daugiabučių modernizavimo modelį JESSICA šiuo metu įgyvendinama 31 daugiabučio modernizacija: 21 – rengia projektus, 4 – perka rangos darbus, 6 – vykdo rangos darbus. Tačiau užsimota modernizuoti 800 daugiabučių. Ar žvelgiant į tai, kaip vyksta parengiamieji darbai, realu suspėti?

– Pagal dabartinį aktyvumą, gyventojų suinteresuotumą ir pagal tai, kaip dabar viskas vyksta, manau, kad realu įgyvendinti 800 daugiabučių modernizacijos projektą iki 2015 m. spalio 1 d.

– Kritikai skeptiškai žiūri į užsimotus modernizacijos mastus. Esą tokie skaičiai yra neįveikiami, nekelia pasitikėjimo ir kenkia projektui.

– Jeigu kalbėtume apie rudenį, tai rudenį ir nebus 800 daugiabučių statybos procese. Tai vyks etapais. Vieniems bus rengiami projektai, kitiems skelbiami statybos darbų rangos konkursai. Realiai statybiniai darbai pajudės 2014 m. pavasarį. Dar kitiems numatytas 2015 m. pavasaris. Taip nebus, kad rudenį visi 800 bus jau statybų fazės. Viskas turėtų vykti nuosekliai.

– Šiuo metu yra formuojamas naujas CPO katalogas, kuriame kviečiamos registruotis visos šalies statybų bendrovės. Vienas katalogas jau buvo suformuotas. Kam prireikė dar vieno?

– Čia dar viena iš rizikos valdymo priemonių. Skelbiame tam, kad registruotųsi kuo daugiau įmonių, kurios būtų pasirengusios daugiabučių modernizavimo darbams.

– Ar tai reiškia, kad buvo pastebėta, kad gali nepakakti tų iki šiol užsiregistravusių statybos įmonių?

– Mes siekiame, kad rangovų būtų kuo daugiau ir gyventojai turėtų kuo didesnį pasirinkimą. Toks siekis niekada neišnyko.

– Ar tenkina rangovų aktyvumas?

– Dar sunku daryti išvadas, nes dar nėra paskelbta tiek daug rangos darbų. Kai jų bus paskelbta daug daugiau, tada bus galima daryti išvadas.

– Minėjote, kad yra nuogąstaujama. Kurios stadijos labiausiai baiminatės: projektavimo, statybų pradžios?

– Yra tam tikrų pastebėjimų , kad ne visi projektai yra pakankamai kvalifikuotai parengiami. Būsto energijos taupymo agentūra patikrinusi siunčia kai kuriuos projektus atgal tobulinti. Atsiranda natūrali projektuotojų atranka. Baiminamasi, kad skubėjimas neturėtų įtakos kokybei. Galvojame ir apie tai, ar nepritrūksime rangovų, jeigu tie projektai pajudės vienu metu.

– O ką darysite, jei pritrūks?

– Valdysime rizikas. Yra įvairių minčių, bet kol kas apie jas dar nekalbame.

– Baiminatės, kad neužteks Lietuvos statybų įmonių?

– Įmonių gal ir užteks. Kad tik dirbančių žmonių užtektų.

– Kodėl to bijote – juk Lietuvoje dar pakankamai didelis nedarbo procentas. Ar tam  galėjo daryti įtaką krizė ir tai, kad per tą laikotarpį emigravo daug statybininkų?

– Taip, emigracija kiša koją. Vis dėlto turime vilties, kad žmonėms bus geriau Lietuvoje, geriau dirbti namuose ir pajutę, kad yra nuolatinis darbas, gerai apmokamas darbas, jie sugrįš pas šeimas.

Valius Serbenta, Būsto energijos taupymo agentūros direktorius

– Vykdant renovaciją pagal naująjį daugiabučių modernizavimo modelį, visi rangos darbai yra perkami per CPO elektroninį katalogą. Kodėl prireikė dar vieno katalogo?

– Senasis katalogas turėjo tam tikrų trūkumų, netenkino visų poreikių. Kataloge buvo viso labo 53 organizacijos. Iš katalogo buvo galima nupirkti ne visą renovacijos poreikį atitinkantį paketą. Iki šiol buvo įtrauktos tik energiją taupančios priemonės. Nebuvo įtraukta kitų labai svarbių dalykų, pavyzdžiui, elektros instaliacijos pakeitimas, vandentiekio, kanalizacijos darbai. Senuose pastatuose jie gerokai susidėvėję ir yra protinga, pasiryžus pradėti atnaujinti namą, imtis ne tik energiją taupančių darbų. Šis platus darbų katalogas šiuo metu baigiamas formuoti.

– Kaip anksčiau buvo organizuojamas rangos darbų pirkimas?

– Anksčiau paslaugos buvo perkamos pagal senesnį CPO katalogą arba kitais Viešųjų pirkimų įstatymo numatytais būdais.

– Ne paslaptis, kad, renkantis kitus pirkimo būdus, jų rezultatai įstrigdavo teismuose.

– Jei skundai pasiekia teismus, rangos darbai gali prasidėti po pusės metų ir dar daugiau.

– Neoficialūs šaltiniai teigia, kad patys statybininkai šantažuodavo vieni kitus. Viešųjų pirkimų pirmos vietos laimėtojas būdavo kone priverstas susimokėti duoklę antros vietos laimėtojui, kad pastarasis nesikreiptų į teismą.

– Nežinau rangovų santykių ir negalėčiau komentuoti. Galbūt taip galėjo būti. Reikia pripažinti, kad statybininkai pastaruoju metu stokojo darbų ir kiekvienas rangos pirkimas sukeldavo tam tikrų aistrų, – niekas to negalėtų paneigti.

Daugelis objektų tikrai užstrigdavo skunduose ir teisiniuose ginčuose. Noriu pabrėžti, kad kalbama apie daugiabučius namus, kuriuose gyvena žmonės. Jeigu jie ryžosi įgyvendinti energijos taupymo priemones, kiekvienas ateinantis šildymo sezonas jiems svarbus ir jautrus. Jie nori įgyvendinti greitai ir šildymo sezoną pradėti jaukiuose namuose, o štai ne dėl jų kaltės, o dėl dviejų rangovų nesutarimų jie tampa įkaitais. CPO priemonė tas problemas eliminavo. Nebuvo nė vieno skundo. Nėra ką skųsti. Nebent kompiuterį.

– Kokiu principu veikia CPO katalogas?

– Pirmiausia rangovai pateikia pasiūlymus dalyvauti kataloge. Pagal pateiktas specifikacijas rangovai pateikia maksimalią darbų kainą. Pvz., sienų šiltinimas, jeigu pastatas iki penkių aukštų, sienos tinkuojamos apšiltinant mineraline vata – 200 litų už kv. m. Jeigu jie atitinka kvalifikacinius reikalavimus, sudaromas trumpasis rangovų sąrašas. Tada savivaldybė, formuodama konkretaus namo modernizavimo pirkimą, įdeda technines specifikacijas kataloge. Jas gauna visi kataloge įdėti tiekėjai. Jeigu jie turi laisvų pajėgumų ir nori dalyvauti pirkime, formuoja konkrečiam objektui konkretų pasiūlymą, neviršydami kataloge nurodytos kainos. Pasiūlymas teikiamas kompiuteriui. Rangovas nežino, kiek kitų rangovų dalyvauja. Kompiuteris pats generuoja pasiūlymą ir atrenka rangovą. Nuo prisėdimo prie kompiuterio iki rangos darbų sutarties užtrunkama apie mėnesį. CPO atveju nėra aplinkybių, kurios sugundytų neskaidrumui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

moncler outlet emilia romagna

moncler outlet emilia romagna portretas
moncler outlet uk co Daugiabučių renovacija: trūksta kvalifikuotų statybininkų | KaunoDiena.lt

Zmogus

Zmogus portretas
rimtu specialistu netruksta,, bet kad jem vegu reikia,,, Vergove baigesi ponai,,,,laikas ALGAS PRADET MOKET

manau

manau portretas
kad is ju geri specialistai...tik galimai kitoj srity-galimai imti is konkursu laimetoju atkatus...,o vistik tokiose kedese turetu sedet staybos duona valge specialistai,saziningi darbuotojai..,kaip krislas...-tik tada renovacijos kastai bus nedideli...Dabar kastai-nerealiai dideli.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių