Daugiabučio bendrijoje – ne karališkos aistros

Vieno Kovo 11-osios g. daugiabučio bendriją drasko ginčai: dalis gyventojų piktinasi pirmininko savivale, jam mokamu atlyginimo dydžiu, užkliuvo ir jo prisistatymas karališkuoju atstovu Kauno apskrityje. Šis atkerta, kad kaimynų labui dirbantis kiaurą parą.

Vieno Kovo 11-osios g. daugiabučio bendriją drasko ginčai: dalis gyventojų piktinasi pirmininko savivale, jam mokamu atlyginimo dydžiu, užkliuvo ir jo prisistatymas karališkuoju atstovu Kauno apskrityje. Šis atkerta, kad kaimynų labui dirbantis kiaurą parą.

Karalystės rūmų atstovas

Kovo 11-osios g. 35-asis daugiabučio bendrijos pirmininkas Gediminas Juškevičius – kitiems labiau pažįstamas kaip viešosios įstaigos "Lietuvos karalystės rūmai" atstovas Kaune ir apskrityje.

Ši įstaiga puoselėja idėją Lietuvą vėl paskelbti konstitucine monarchija. Organizacija palaiko artimus ryšius su Vilhelmo fon Uracho – Mindaugo II, 1918 m. pakviesto būti Lietuvos karaliumi, palikuonimi Lietuvos princu Inigo fon Urachu, dar vadinamu Mindaugu III.

Vis dėlto G.Juškevičiaus visuomeninės karališkos pareigos šio daugiabučio senbuvėms Alinai Kazlauskaitei ir Jūratei Armanavičiūtei įspūdžio nedaro.

Moterys įsitikinusios, kad septyniolika metų jų namo butų savininkų bendrijai vadovaujantis kaimynas, pastaruosius metus šias pareigas eina neteisėtai. Joms kliūva ir bendrijos pirmininkui mokamo atlyginimo dydis. O kantrybės taurę perpildė sumanymas namą supančius žaliuosius plotus paversti automobilių stovėjimo aikštele.

Nupjovė medžius

"Iš pradžių pašto dėžutėse radome balsavimo lapelius, kuriuose reikėjo pažymėti, ar pritariame, kad sena automobilių aikštelė būtų praplėsta, ar manome, kad geriau būtų įrengti naują. Kaip galima apsispręsti, jeigu nepateikiama sąmatų, neaišku, kiek tai mums kainuos", – viena per kitą kalbėjo moterys, rodydamos į kelis jau nupjautus medžius.

Jos pyko, kad balsavimas vyko ne pagal taisykles. Be to, per du mėnesius, jų tikinimu, taip ir nepavyko sužinoti bendro gyventojų verdikto. Tad kaunietes išgąsdino neseniai pasirodę darbininkai, kurie pradėjo pjauti kiemo puošmenas.

Ar tai reiškia, kad jau prasidėjo aikštelės įrengimo darbai? Kaunietės neabejojo, kad smarkiai nukentės jų piniginė, nepaisant to, kad nuosavų automobilių jos net neturi.

"Automobilių stovėjimo aikštelių įrengimas tokiuose rajonuose yra apskritai žmogaus teisių pažeidimas. Pirmų aukštų gyventojai ir taip gyvena lyg garaže", – piktinosi A.Kazlauskaitė, žvelgdama į kelmus.

Abejonės dėl rinkimų

Pasak A.Kazlauskaitės, aistras kelia ir prieš dvejus metus įvykę bendrijos pirmininko rinkimai. Kai kurie gyventojai tik dabar apsižiūrėjo, kad jie galėjo būti neteisėti, todėl neseniai pateikė oficialų skundą Namo ginčų komisijai.

"Tik neseniai pamačiau, kad "Registrų centre" užfiksuota, jog 2013 m. vyko pirmininko rinkimai. Tais metais gegužės 27–29 d. vyko trys susirinkimai, į juos gyventojai kviesti pagal laiptines. Tačiau tuose susirinkimuose valdybos ir pirmininko rinkimų klausimas iš viso nebuvo svarstomas. Be to, įstatymas dėl tokių rinkimų reikalauja šaukti visuotinį savininkų susirinkimą", – pabrėžė gyventoja.

Tad Registrų centrui pateiktą susirinkimo protokolą, kuriame esą užfiksuota, kaip gyventojai bendrijos pirmininku išrinko G.Juškevičių, ji vadina neatitinkančiu tikrovės.

Namo ginčų komisija, kaip teigiama jos atsakyme A.Kazlauskaitei, pažeidimų nerado.

Tačiau A.Kazlauskaitei nusprendus nepasiduoti, per šiemet kovą vykusį bendrijos įgaliotinių, Ginčų komisijos ir valdybos narių susirinkimą, G.Juškevičius atsistatydino ir pasiūlė tuoj pat rinkti naują pirmininką.

A.Kazlauskaitės teigimu, jis citavo bendrijos įstatus, kad įgaliotinių susirinkimas esą turi visas visuotinio bendrijos narių susirinkimo teises, tad galima rinkti pirmininką.

Protokole užfiksuota, kad G.Juškevičius perrinktas beveik vienbalsiai, nors į darbotvarkę toks svarbus klausimas iš anksto įtrauktas nebuvo, apie tai informuoti ne visi gyventojai.

Eina net trejas pareigas

Daugiabučio gyventojos A.Kazlauskaitė ir J.Armanavičiūtė teigė buvusios nemaloniai nustebintos, kai pagaliau sužinojo, kad G.Juškevičius eina net trejas pareigas.

0,75 minimalios mėnesinės algos (MMA) jis gauna kaip bendrijos pirmininkas, dar tiek pat – už šilumos punkto priežiūrą, o 0,25 MMA jam skaičiuojamas už pagalbą buhalteriui.

"Per mėnesį susidaro 568,75 euro. O kiek realiai jis dirba? Po dvi valandas per dieną?" – stebėjosi A.Kazlauskaitė. Ji skaičiavo, kad tokiu atveju gyventojai už valandą darbo jam sumoka po 14 eurų – kaip tarptautinio lygio specialistui.

Naujos aikštelės nebus

Bendrijos pirmininką sutikome lauke, grįžtantį su augintiniu. "Luktelkit, tuoj jus nusivesiu į namo raštinę", – sakė G.Juškevičius išgirdęs, ko iš jo norime. Atsinešęs šūsnį popierių, atrakino rūsio duris, vingiuotu koridoriumi nusivedė iki vieno iš sandėliukų. Jame ir buvo įrengta raštinė. Patalpoje stovėjo kėdžių eilės, stalas.

"Nuspręsta aikštelės neplėsti, o tvarkyti esamą", – gyventojų balsavimo rezultatus apibendrino pirmininkas.

Vadinasi, medžiai iškirsti be reikalo? "Prieš kelias savaites susistabdė mane 17 buto savininkas: ar nematai, pirmininke, kad medis skilęs? Prie medžio priėjau iš kitos pusės – išties baisus vaizdas. Nufotografavau, informavau savivaldybę. Atvykęs specialistas nustatė, kad reikia pjauti keturis medžius, bet vieną paliko", – aiškino G.Juškevičius.

Perėjęs kalėjimus

Užsiminus, kad kai kurios gyventojos piktinasi, kad mažinamos kaupiamosios lėšos, o sąskaitoje likę mažai pinigų, pirmininkas į ilgas kalbas nesileido. "Viskas yra čiki briki", – pareiškė G.Juškevičius.

"Pastebite, kad čia yra tvarkinga bendrija? Namo aplinka sutvarkyta, šaligatvis trinkelėmis išklotas, – pradėjo vardyti pirmininkas ir staiga pakreipė pokalbį visai kita linkme. – Buvau "Bangos" Sąjūdžio pirmininkas, delegatas. Tą sakau ne tam, kad pasigirčiau, o dėl to, kad toks žmogus net ir smulkmenų nevogs."

Užsiminus apie jam mokamą atlyginimo dydį, pirmininkas nepraleido progos pasigirti.

"Mano reputacija nesužlugusi, turiu aukštąjį išsilavinimą. Juk privalome savęs nenuvertinti. Kas yra 0,75 MMA? Reikia žmogui būti idėjiniu, kad už tiek eitum dirbti ir atiduotum savo gyvenimą", – pareiškė vyras.

Jis neslepia, kad dėl to apsiėmė eiti kelerias pareigas, kad susidarytų didesnis atlygis, kuris šiuo metu siekia beveik 569 eurus neatskaičius mokesčių.

"Per susirinkimą manęs paklausė, už kiek dirbčiau. Šilumos punktą administruoju, nes turiu inžinieriaus-technologo specialybę, esu energetikas. Mūsų namas iš aplinkinių namų mažiausiai moka už šildymą, nes žinau, kas tai yra procesų optimizavimas. Esu baigęs ir pramonės buhalteriją. Mūsų buhalteris jau vyresnio amžiaus, todėl iš gailesčio jam padedu, nes nenoriu atleisti. Jis man perdavė dalį pareigų", – apie kitas dvejas savo užimamas pareigas aiškino G.Juškevičius.

Šiek tiek vėliau jis jau pasakojo, kad kiekvieną mėnesį nusistato sau vis kitokią algą. "1,75 MMA yra didžiausia nustatyta riba", – tikino vyras,  esą už gegužę jis sau buvo apsiskaičiavęs mažiau – 504 eurus.

Lygino save su kunigu ir teisėju

G.Juškevičius, išgirdęs gyventojų priekaištus, kad dirba vos kelias valdandas, atsakė, jog pirmininkui realiai reikia dirbti 24 val. per parą.

"Paskambinti gali bet kada. Pirmininkas yra kaip kunigas, kaip teisėjas. Jam – budėjimo režimas. Vienai dienai į Vilnių, į kapines, buvau išvažiavęs. Turėjau greitai suktis, nes pusei namo dingo elektra", – guodėsi G.Juškevičius.

Pasak vyro, jis sutikęs tik su tokiu atlyginimu, kuris leistų jaustis bent jau minimaliai patogiai, dėl dar vienos priežasties. "Pirmininkas turi savo pareigas eiti oriai, nes kitaip jo negerbs nė viena pensininkė. Pirmininkas turi eiti oriai iškėlęs galvą, o ne kaip išmaldos prašantis", – į išvedžiojimus leidosi Kovo 11-osios g. gyventojas.

Siūlo kreiptis į teismą

Paklaustas, kodėl tuomet dalis gyventojų reiškia nepasitenkinimą, pirmininkas tikino, kad tai tik dviejų moterų skundai.

Netrukus jis pateikė ir savąją versiją: "Vienos iš jų žentas yra kitos daugiabučių bendrijos pirmininkas ar valdybos narys. Galbūt nori ir mūsų namo. Smulkmenų nežinau, nesidomiu, nes esu aukščiau šitų dalykų".

Jis kalbėjo, kad jis vis dėlto yra per daug patyręs gyvenimo išbandymų, kad neatlaikytų "dviejų moterėlių puolimo".

"Esu perėjęs kalėjimus. Turėjęs reikalų dar su tarybine teisėsauga, ištąsytas KGB. Tačiau tiek daug streso net kalėjimuose nepatyriau, kiek jo čia dabar turiu", – atsiduso pirmininkas.

G.Juškevičius A.Kazlauskaitei siūlė kreiptis į teismą. Šis esą viską ir išaiškintų, padėtų tašką, nuo kurio galbūt būtų galima pradėti taikiai gyventi.

"Neturiu tiek lėšų, kad samdyčiau advokatus, imčiau bylinėtis. O viena nemokama konsultacija man mažai tepagelbėjo", – pastebėjo moteris.

"Jeigu pralaimėsiu, teismas lieps man padengti visas jos teisines išlaidas", – drąsino G.Juškevičius, kuriam atlyginimą moka visi bendrijos nariai

Renovacija sustojo

G.Juškevičius pakėlė storą segtuvą su daugybe dokumentų. "Čia brangenybė. Ruošiamės namo renovacijai. Turime statybos leidimą, patvirtintą investicijų projektą. Renovacijos projektas nutrūko, nes Alina lakstė paskui mane į bankus, žmones agitavo. Ji turi daug pažinčių", – bėrė G.Juškevičius.

Tiesa, daugiabučio gyventojai pasakojo, kad susidaro įspūdis, jog pats G.Juškevičius turi įtakingų užtarėjų savivaldybėje, todėl jo veiklą sukontroliuoti itin sudėtinga.

Pasitikslinus, dėl kokios priežasties sustojo renovacija, bendrijos pirmininkas vis dėlto pripažino, kad pritrūko gyventojų, pritariančių paskolai iš banko, parašų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

A

A portretas
Mano alga 70 eur , 30 butų bendrija. Registrų centras labai priekabus tiems pirmininkų rinkimo popieriams , todėl jei jau priėmė , reiškia buvo tvarkoje.

ppp

ppp portretas
trinkeles sudėjo ne namo bendrija, o savivaldybė... ir kur matyta, kad kaupiamos lėšos būtų panaudotos algai? ir kokia jo žadėta renovacija? tik šiltinimas... tai geras biznelis jam būtų, PATARIMAS-atleiskite tą karaliuką iš darbo...Jis niekur neras jokio darbo su savo"aukštuoju" ...todėl ir laikosi vis save persirinkdamas

vvp

vvp portretas
pažįstu jį- apsišaukėlis, nebaigęs jokių mokslų, dirbo radijo gamykloje, norėjo "iškopti" per Sąjūdį, bet nepasisekė/Įmonėje jį visi skaitė intrigantu, toks jis ir liko.O namo gyventojai-avių banda-tyli s... užspaudę, o tas juo ir dulkina. Daug pigiau kainuotų administratorių samdyt, be to jis neturi teisės šilumos punktą tvarkyt..Jis labiau panašus į ligonį, tik gudrų, matyt tai paveldima... O apie KGB tegul patyli, nes ylos išlenda iš maišo... GAILA TO NAMO GYVENTOJŲ...LABAI GAILA..Bet išeitis yra IŠMESKITE TĄ MUSĘ IŠ BARŠČIŲ....
VISI KOMENTARAI 21

Galerijos

Daugiau straipsnių