Daug kauniečių nelinkę deklaruoti pajamas savarankiškai

Europos prospekte esančiose Kauno apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) patalpose jau nuo ryto buvo daug žmonių.

„Visgi didysis darbymetis bus balandžio pabaigoje ir ypač paskutinę savaitę iki gegužės 2 dienos, kai baigiamos priiminėti deklaracijos. Paskui daug darbo laukia pranešinėjant ir kviečiant žmones ištaisyti paliktas klaidas“, – pasakojo gyventojus konsultuojanti Kauno VMI vyresnioji specialistė Daiva Aleksandravičienė.

Ji sakė, kad daugiausiai klausimų dėl deklaracijų kyla dirbantiems su verslo liudijimais, užsiimantiems individualia veikla. „Kartu vartome jų pajamų žurnalus ir pildome deklaracijas. Kiti domisi, kaip elgtis, jei paveldėjo arba pardavė kokį nors turtą, vertybinius popierius“, – sakė specialistė.

Apie 3,5 tūkst. kauniečių jau anksčiau šiais metais deklaravo pajamas, nelaukę kovo 14 dienos, kai buvo suformuotos ir paskelbtos preliminarios deklaracijos. Tai darė žmonės, kurie tiksliai žinojo savo pajamas.

Pernai pajamas deklaravo apie 120 tūkst. Kauno miesto ir rajono gyventojų. Maždaug 80 proc. tai darė elektroniniu būdu.

Kaip sakė Kauno apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) viršininkas Gintautas Muznikas, prie savo kompiuterių deklaracijas pildė tik pusė deklaravusių pajamas internetu kauniečių. Kita jų dalis – apie 60 tūkst. – ateina į VMI ir jungiasi prie elektroninės sistemos konsultuodamiesi su specialistais arba atneša popierines deklaracijų formas. „Čia ateina ne tik nemokantys naudotis kompiuteriais žmonės, bet ir jauni, išsilavinę gyventojai, taip pat studentai. Tiesiog kai kurie nelinkę deklaruoti pajamų savarankiškai ir nori tai daryti kartu su mūsų specialistais “, – teigė G.Muznikas.

Pasak viršininko, pastaruosius kelerius metus į VMI patalpas ateinančių deklaruoti pajamas žmonių mažėja po 3-5 proc. „Jie tai pradeda daryti savarankiškai elektroniniu būdu, tačiau yra ir tokių, kurie visai nustojo deklaruoti pajamas, nes neliko gyventojų pajamų mokesčių lengvatų perkantiems kompiuterinę įrangą, taip pat dalis žmonių emigruoja“, – aiškino G.Muznikas.

Preliminarios deklaracijos suformuotos 920 tūkst. šalies gyventojų. VMI primena, kad iki šių metų gegužės 2 d. pajamas bei turtą privalo deklaruoti valstybės politikai, tarnautojai, Europos Parlamento nariai, kiti asmenys, išvardyti Lietuvos Respublikos gyventojų turto deklaravimo įstatymo 2 straipsnyje, ir jų šeimos nariai. Deklaracijas privalo pateikti individualiai dirbantys gyventojai, t.y. tie, kurie VMI buvo įregistravę individualią veiklą pagal pažymą arba įsigiję verslo liudijimą – nesvarbu gavo jie pajamų, ar ne. Pajamas deklaruoti privalo ūkininkai ir jų partneriai.

Nuo šių metų turto ir pajamų deklaracijas pateikti privalo kredito įstaigų tarybų ir (ar) valdybų nariai, administracijų vadovai, pavaduotojai ir jų šeimų nariai, viešosios informacijos rengėjo ir (ar) skleidėjo tarybų ir (ar) valdybų nariai, vadovai, jų pavaduotojai, vyriausi redaktoriai, jų pavaduotojai, redaktoriai, jų pavaduotojai ir jų šeimų nariai. Taip pat tie gyventojai, kurie politinės kampanijos dalyviui (-iams) per praėjusius metus paaukojo daugiau kaip 40 Lt.

„Deklaruoti gali ir tie gyventojai, kurie nori pasinaudoti mokesčio lengvata ir susigrąžinti dalį patirtų išlaidų pvz., jei 2011 m. mokėjo gyvybės draudimo, pensijų įmokas, taip pat už pirmas studijas ir (ar) pirmą profesinį mokymą, palūkanas už vieną iki 2008-12-31 paimtą būsto kreditą ar lizingo būdu 2004-2008 metais pirkę vieną asmeninį kompiuterį su programine įranga ir mokėję įmokas (be palūkanų). Susigrąžinti minėtas išlaidas gali tie gyventojai, kurie praėjusiais metais mokėjo 15 proc. GPM“, – primena VMI prie FM viršininko pavaduotoja Vilma Vildžiūnaitė, ir pažymi, jog kaip ir praėjusiais metais, teikti deklaracijas bei susigrąžinti dalį mokesčio gali ir tie gyventojai, kurie praėjusiais metais pasinaudojo per mažu ar visai nesinaudojo neapmokestinamuoju pajamų dydžiu (toliau – NPD), o tie gyventojai, kurie pasinaudojo per dideliu NPD, turėtų pateikti deklaraciją bei mokestį sumokėti.

Kaip ir kasmet, VMI gyventojams, pateikusiems teisingas deklaracijas elektroniniu būdu, sugrąžinti mokesčio permokas sieks per kuo trumpesnį laiką, atsižvelgiant į įplaukas biudžetui.
Permokos teisingai pateikusiems deklaracijas elektroniniu būdu bus pradėtos grąžinti jau kovo pabaigoje, o tiems gyventojams, kurie pildys popierines deklaracijas, įstatymo numatyta tvarka – iki liepos 31 d.

Praėjusiais (2011 m.) gyventojams buvo grąžinta 213 mln. Lt GPM permokų už praėjusius ir ankstesnius mokestinius laikotarpius.

Deklaracijas pateikti gyventojai gali prisijungę prie EDS, adresu deklaravimas.vmi.lt.


Šiame straipsnyje: VMIpajamos. mokesčiai

NAUJAUSI KOMENTARAI

O tai

O tai portretas
kuriam galui tokia gausybė klerkų mūsų mokesčiais išlaikoma, jei patys deklaracijas pildyt turim? Tegu atidirba algas išlaikytiniai, patys tegu skaičiuoja! Juo labiau kad VMI ir taip apie kiekvieną skatikėlį žino. Todėl deklaracijų pildymas panašesnis į pasityčiojimą iš eilinių žmogelių mokesčių mokėtojų: dauguma nėra apmokyti tokius dokumentus tvarkyt, todėl klaidų būtinai pasitaiko. O už klaidas baudžiama. Kaži, jei taip chirurgas, kuriam sumokėjai (savais!) už operaciją, pasakytų: va, tu, paciente, šitoj vietoj prasipjauk, tą ar aną išsipjauk, o aš pažiūrėsiu ir, jei ką ne taip išsipjausi, nubausiu! Aš, beje, ne prieš mokesčius kaipo tokius, mokesčiai reikalingi, ir net naudingi gali būt, jei tinkamai naudojami. Bet kodėl aš turiu dykai gaišti laiką ir dirbti darbą, kurio dirbti manęs niekas nemokino, kai jį turėtų atlikti specialiai apmokyti ir apmokami valdininkai?

cirkas

cirkas portretas
gaunu 678, mokesciai-780.Ka deklaruot?Minusa?

aha

aha portretas
kas busta nuomoja turi deklaruot pajamas?
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių