Daržo sodinimas – kartu su vaikais

Sugrįžus pavasariui ir sprogstant pirmiesiems pumpurams Kauno lopšelio-darželio "Ežiukas" vaikai sėjo daržoves ir gėles. Išdygę agurkų, burokėlių, žirnių daigeliai keliaus į vaikų namus ir brandins derlių, o gėlės papuoš darželio kiemą.

Penkios žavios mergaitės – Elzė, Goda, Aja, Nela ir Luknė – savo mažais pirštukais ėmė sėklytes iš maišelių, bėrė į žemę, laistė. Mergaitėms auklėtoja mažai tepadėjo – tik šiek tiek paaiškino darbų eiliškumą. Matėsi, kad jos jau įgudusios daržininkės ir augina nebe pirmus augalus.

Pirmiausia auklėtoja su mergaitėmis išsiaiškino, kokie augalai pavaizduoti ant sėklų pakelio – trimetės pažino visus, tik nežinojo, kaip vadinasi šparaginės pupelės. "Aš tokias valgiau", – prisiminė Elzė ir išsirinko sėti violetiniais žiedais žydintį kvapųjį pelėžirnį. Pasiruošusios kastuvėlius ir spalvotus laistytuvus mergaitės girdė sėklas ir klojo jas žemių patalais.

Nors šiame darželyje vaikai jau yra ne kartą sodinę augalus, šįkart sėjo ne bet kokias sėklas, o dalyvavo "Nojaus sėklų" akcijoje, į kurią raginamos įsitraukti visos Kauno ikimokyklinio ugdymo įstaigos ir šeimos. Tereikia įsigyti specialiai vaikams skirtas sėklas, pavadintas "Kids dream garden" ("Vaikų svajonių sodas"), jas pasėti, nufotografuoti augalą ir atsiųsti nuotraukas. Gražiausių nuotraukų savininkai bus apdovanoti įvairiausiais prizais.

Kauno lopšelio-darželio "Ežiukas" direktorė Irma Žilinskienė džiaugėsi, kad vaikai dalyvauja tokiame projekte. "Svarbiausia, kad tai ne vienkartinis projektas. Vaikai pasėjo sėklas, o kai išlįs daigeliai, juos pasiims į namus. Augalėliai toliau augs balkonuose ar soduose, o išaugintas daržoves vaikai rudenį atsineš į darželio derliaus šventę. Jie galės stebėti visą augimo procesą ir džiaugtis rezultatu", – pasak direktorės, tėvai taip pat įsitrauks į projektą.

"Mums svarbu parodyti, kad ne tik čia, darželyje, ugdome vaikus. Tas ugdymas turi tęstis ir namuose. Todėl čia pasėtos sėklytės persikraustys į vaikų namus, kur toliau vaikai augins kartu su tėveliais", – sakė I.Žilinskienė.

Svajonių sodo projekte, kurio šūkis – "Pasodink, užaugink, nufotografuok, atsiųsk ir laimėk puikų prizą" – gali dalyvauti kiekvienas. Svarbiausia, kad jaunajam daržininkui būtų ne daugiau nei 16 metų, o smagus sodininkystės procesas būtų įamžintas nuotraukose. Registruotis ir siųsti nuotraukas galima projekto tinklalapyje http://kidsdreamgarden.com.

Projektas vyks nuo šių metų balandžio 1 dienos iki spalio 31 dienos. Geriausi daržininkai, kurių laukia 13 prizų, bus paskelbti lapkričio 10 dieną. Didysis prizas - 5 dienų kelionė į Vokietijos Serenčio pramogų parką bei Danijos Legolendo pramogų parką. Kelionė skirta dviems asmenims – laimėjusiam vaikui ir lydinčiam asmeniui. Du kiti laimingieji laimės po planšetinį kompiuterį, o likusiems 10 laimėtojų bus padovanoti stalo žaidimai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių