Vaikų darželių apsauga: nei sargų, nei kamerų?

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Nuo rugsėjo 1-osios darželiai privalėjo atleisti sargus, o turtą ir pastatus jau turėtų saugoti modernios apsaugos sistemos, tačiau dauguma darželių jų dar neturi, o įstaigų teritorijas turėjusios prižiūrėti kameros neįrengiamos visai.

Kameroms nebeužteko

"Turėjo būti vaizdo kameros ir teritorijos perimetro apsauga, bet nėra ir šiemet tikrai nebus, nes savivaldybė sako, kad neturi pinigų. Įvedė pigiausias signalizacijas, kurios įsijungia nuo bet kokio judesio per naktis, o kaimynai policiją kviečia", – pasakojo vieno Kauno vaikų darželio direktorė, sutikusi bendrauti tik anonimiškai.

Moters teigimu, darželiams nebuvo leista turėti budėtojų, kaip mokykloms, o visas su apsaugos sistema susijusias problemas palikta spręsti pačioms darželių direktorėms.

"Buvo pasakyta per susirinkimą: jūs esate direktorės, jūs ir spręskite. Įpareigokite ką nors iš darbuotojų, kad važiuotų. Kaip aš galiu įpareigoti žmogų, kuris ir taip gauna simbolinį atlygį už darbą, keltis naktimis ir važiuoti išjungti nuo bet kokio judesio suveikusią signalizaciją? Važiuoju pati", – atsiduso direktorė.

Anot jos, du trečdaliai Kauno darželių iš 86 mieste veikiančių dar neturi apsaugos signalizacijų. "Jiems leista pasilikti sargus iki spalio 10 d., bet jau aišku, kad ir iki to termino bendrovė nespės visur įrengti signalizacijų. Geriausiu atveju jos atsiras iki gruodžio", – situaciją atskleidė vieno iš darželių vadovė.

Ji pasakojo, kad darželių teritorijos šiuo metu apskritai liko nesaugomos. "Tvoros ne visur yra tokios aukštos, kad niekas nepatektų į teritoriją. Kai kur buvo nurodyta naujas tvoras statyti ne aukštesnes kaip 1,5 m, kad būtų pigiau. Per tokią tvorą galima nesunkiai peršokti. Savivaldybės administracijos direktorius interviu yra sakęs, kad darželiuose nėra ką saugoti, o jeigu kokią pavėsinę ir sugadins, tai nupirks naują", – savivaldybės poziciją priminė pašnekovė.

Direktorė priminė, kad daugumoje darželių nemažai vaikams skirtų sūpynių, laipynių ir kitokios lauko įrangos yra įsigyta ne už savivaldybės, o už tėvų pinigus, kai jie skyrė 2 proc. nuo savo sumokėto pajamų mokesčio.

"Savivaldybei tai nesvarbu. Jiems svarbu bus pasigirti, kiek sutaupė atleidę sargus", – liūdnai kalbėjo direktorė.

Situacija kartojasi

Tokia situacija, kai sargai atleisti, o turto nėra kam saugoti, – ne naujiena Kaune. "Kauno diena" rašė apie tai, kad 2014 m. birželio 1-ąją Kauno mokyklos turėjo atleisti 190 sargų, iki tol saugojusių pastatus ir teritorijas, tačiau sargus turėjusių pakeisti apsaugos sistemų laiku nesulaukė – kai kuriose švietimo ir ugdymo įstaigose jas įrengti gerokai užtruko.

Tada savivaldybės skelbtą konkursą buvo laimėjusi Vilniuje registruota bendrovė "Atea", kuri laiku nesugebėjo mokyklose įrengti priešgaisrines ir saugos signalizacijas. Dabar ši bendrovė įrenginėja signalizacijas darželiuose.

2014 m. savivaldybės Švietimo, kultūros ir turizmo plėtros reikalų valdybai vadovavęs Virginijus Mažeika tvirtino, kad konkurso laimėtoja "Atea" turės užtikrinti pastatų saugumą samdydama saugos ekipažus arba sargus, o už kiekvieną pradelstą dieną sutartyje buvo numatyta apie 1 160 eurų delspinigių ir žalos atlyginimas už sugadintą ar pavogtą turtą. Viešųjų pirkimų tarnyba leido "Atea" pratęsti signalizacijų įrengimo terminą.

Signalizacijas mokyklose įsipareigojusi įrengti bendrovė konkursą laimėjo pasiūliusi darbus atlikti už kiek daugiau nei 1,5 mln. eurų. Tiesa, sargus atleidusios mokyklos vis tiek neapsieina be budėtojų, nes mokyklų patalpos yra naudojamos arba nuomojamos jų sporto salės iki pat vėlaus vakaro, todėl turi būti žmogus, kuris užrakintų patalpas ir priduotų signalizaciją.

Niekas nieko nežino

"Nesu nei įgaliotas, nei informuotas apie tai kalbėti. Geriausiai viską žino Aprūpinimo skyrius, jie už tai atsakingi. Aišku, man rūpi, kad signalizacijos būtų kuo greičiau įrengtos. Pareigybių skaičių darželiuose taryba jau sumažino. Žinau, kad iki spalio pradžios signalizacijos turi būti įrengtos visuose darželiuose", – tikino savivaldybės Švietimo skyriaus vedėjas Virginijus Mažeika.

Jis tik patvirtino, kad atleista apie 200 iki šiol darželiuose dirbusių sargų. Jų atlyginimams ir "Sodros" įmokoms per metus esą reikėdavo 1,3 mln. eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

nesaugome

nesaugome portretas
vaikų .tai kam saugoti darželius?

vagis

vagis portretas
paklaustų šio straipsnio sumanytojo, ar ilgai taip bus?

Kotryna

Kotryna portretas
Tikra tiesa, sargais dirbo daug giminaičių, todėl vadovui ir liūdna, kad teko juos atleisti. Jau mėnuo be jų ir niekas nesikėsina nieko vogti.
VISI KOMENTARAI 23

Galerijos

Daugiau straipsnių