Darželis, kuriame vaikai nuolat stovyklauja

Ąžuolyne vasaros pradžioje atidarytas neįprastas darželis. Vaikai jame visą dieną leidžia lauke, miega palapinėse, laipioja medžiais, skaičiuoja akmenukus ir mokosi pažinti laukinius augalus.

Ąžuolyne vasaros pradžioje atidarytas neįprastas darželis. Vaikai jame visą dieną leidžia lauke, miega palapinėse, laipioja medžiais, skaičiuoja akmenukus ir mokosi pažinti laukinius augalus.

Lydi sėkmė

Tai vaikai, lankantys Ąžuolyne įsikūrusį Lauko darželį. Pirmasis Lietuvoje toks darželis prieš metus įsikūrė Vilniuje, Pūčkorių atodangoje. Atsiradus poreikiui Kaune, jis atidarytas čia birželio pradžioje.

Kol kas tik pusę dienos veikiantis Kauno lauko darželis nuo vasaros vidurio planuoja pradėti dirbti visos dienos režimu ir neapsiriboti tik šiltaisiais mėnesiais. Anot darželio įkūrėjo Žilvino Karpio, nuo pat pradžios šią idėją lydi sėkmė, nes tiek tėvai, tiek darbuotojai patys susiranda darželį.

Eina į žygius

Lauko darželio pedagogikos esmė – ugdyti gebėjimus būnant gamtoje ir mokantis iš jos. Pirmąją dienos dalį vaikai eina į žygius, vėliau užsiima įvairia veikla stovyklavietėje.
Anot, Ž.Karpio, kurio abu vaikai lanko lauko darželį Vilniuje, žygių tikslas nėra nueiti tam tikrą atstumą, o keliaujant tyrinėti aplinką. Auklėtojai prisitaiko prie vaikų ir padeda jiems ištirti dalykus, sukėlusius jų susidomėjimą.

"Kai vaikai įpranta žygiuoti, jie toliau nueina ir daugiau pamato. Laikui bėgant atsiranda fiziniai krūviai, bet vaikai patys pasirenka juos pagal savo komforto zoną", – pasak Ž.Karpio, silpnesniems vaikams padeda auklėtojai, jeigu vieni pavargsta, kiti vaikai draugiškai kartu sustoja pailsėti.

Miega palapinėse

Grįžę į stovyklavietę vaikai miega ne įprastose lovose, o sulindę į miegmaišius palapinėse. Lietus čia nelaikoma problema – tam įrengta ne viena stoginė. Atšalus orams vaikai persikrausto į netoliese esančias patalpas po stogu, tačiau ir ten išlaikomas skautiška dvasia ir darželinukai miega ant žemės miegmaišiuose.

"Yra buvę keli atvejai Vilniuje, kad vaikai žiemą paprašė neiti į lauką, nes jiems buvo per žvarbu. Bet tikrai prisimenu, kad, esant dešimt laipsnių šalčio, vaikai puikiai išbuvo lauke net penkias valandas su pertraukomis", – anot Ž.Karpio, aišku, svarbu geri žieminiai kombinezonai ir odos apsauga nuo šalčio.

Iš savo patirties lauko darželio įkūrėjas žino, kad tokiomis sąlygomis ugdomi vaikai tikrai yra fiziškai stipresni ir geros sveikatos. Jo abu vaikai, neskaitant slogos, visus metus nė karto nesirgo.

Lavinasi natūraliai

Viena iš lauko darželio auklėtojų – edukologijos magistro diplomą turinti ir iki šiol pradinių klasių mokytoja dirbusi Rolanda Girskienė teigia ne vienus metus stebėjusi pirmokėlius, kurie ateina į mokyklą nesavarankiški, nemokantys savęs saugoti, neturintys paprasčiausių savitvarkos ir socialinių įgūdžių.

"Lauko darželis yra ir sporto, ir tyrinėjimo bazė. Čia vaikai kiekviename žingsnyje natūraliai lavina kūną, mokosi skaičiuoti smeigdami pagaliukus kaip žvakutes ant smėlio torto. Yra ir skaitymo, ir piešimo priemonių. Jei vaikui tuo momentu tai yra įdomu ir aktualu, einame su juo skaityti", – sako R.Girskienė.

Galvoja apie mokyklą

Kaip mokytoja, ugdžiusi ir elgesio sutrikimų turinčius vaikus, R.Girskienė prisimena, kokie nesuvaldomi jie būdavo klasės suole ir kokie ramūs bei darbingi tapdavo lauko aplinkoje. Juolab kad užsienio patirtis rodo, kad lankę tokį darželį ir po to įprastą mokyklą pradėję lankyti vaikai būna mažiau dirglūs ir geba geriau koncentruoti dėmesį.

Lauko darželio pedagogikos šalininkė turi viziją, kad šis darželis kada nors išaugs ir į klasę. Tokių lauko mokyklų jau yra įvairiose pasaulio šalyse.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pradinuke

Pradinuke portretas
O ką jūs matote? Aš matau galimybę augti ir lavintis laisvoje ir natūralioje aplinkoje.

klm

klm portretas
Ar aš matau tai,ką matau?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių