“Darom 2015”: talkininkų mažėja, nes Kaunas – kasmet švaresnis?

Šeštadienį kasmetinė švarinimosi akcija „Darom“, prasidėjusi Kaune dar trečiadienį ir finišuosianti tik pirmadienį, pasiekė kulminaciją.

Pasak vieno iš jos koordinatorių - Všį „Darom komanda Kaune“ direktoriaus Nemuno Tumavičiaus, šiandien savanoriai tvarko aplinką 11 oficialių „taškų“. Trys iš jų – Kauno tvirtovės V fortas, Botanikos sodas bei Panemunės šilas – parinkti akcijos organizatorių iniciatyva. Dar aštuonis pasiūlė penkios miesto seniūnijos.

Į talką - šeimomis

Tvarkyti Zuikinėje esančio V forto aplinkos 10 valandą buvo susirinkę per 70 žmonių.

Apie 90 proc. jų sudarė visai kitame miesto gale įsikūrusios AB „Audimas“ atstovai, atvykę ne tik su keliasdešimt vaikų, bet ir su šunimis. Visi jie buvo pasipuošę bendrovės produkcija - suvenyrinėmis skarelėmis bei movomis su „Audimo“ bei „Darom“ logotipais. 

„Mažiausiai talkininkei – vienos kolegės dukrytei – apie treji metukai, - pasakojo AB „Audimas“ personalo vadovė Rasa Skaudaitė. – Mūsų kolektyvas dalyvauja šioje akcijoje jau trečius metus. Tokios išvykos į gamtą labai suvienija kolektyvą. Kartu su visais atvyko ir bendrovės akcininkai, ir valdyba, su pirmininku priešakyje.“

Sulaukė pagalbos

Prie „audimiečių“ prisijungė ir keliolika šio forto teritorijoje pramogaujančių Kauno apskrities dažasvydžio sporto klubo „Legionas“ atstovų.

„Vieni sutvarkyti 28 hektarų šio forto teritorijos mes nepajėgūs“, - prisipažino vienas klubo valdybos narys, dėl savo darbo policijoje specifikos nenorėjęs, kad būtų paminėta jo pavardė.

Tačiau jis įvardijo pagrindinius šiukšlintojus – forto kaimynystėje gyvenančius stikliuko mėgėjus. Kurių, deja, tarp talkininkų tvarkant forto aplinką nebuvo.

Pirmasis pilną maišą tuščių alaus butelių po kelių minučių atitempė suplukęs aštuonmetis Ugnius - Jono Pauliaus II gimnazijos antrokas, dalyvaujantis šioje akcijoje pirmą kartą - su tėčiu, vieno „Audimo“ skyriaus vadovu.

Tikslūs skaičiai nežinomi

„Pastaruosius porą metų „Darom“ dalyvių skaičius oficialiai mažėja“, - pripažino nuo pat pirmos akcijos šiose talkose dalyvaujantis N.Tumavičius.

Pasak pašnekovo, pirmaisiais metais į vieną objektą susirinkdavo šimtai savanorių. Kauno rekordas – vienais metais šiose akcijose visame mieste dalyvavę apie 9 tūkst. talkininkų.

„Šiemet turbūt bus tik 2-3 tūkst., - įsitikinęs N.Tumavičius. - Tai susiję su tuo, kad anksčiau talkos būdavo rengiamos net keliasdešimtyje „taškų“. Tačiau dauguma didžiųjų įsisenėjusių sąvartynų jau likviduota. Ir džiugu, kad jie neatsinaujina. Be to, bendruomenės tapo aktyvesnės. Dabar dažnai jos pačios tvarkosi, nelaukdamos, kada bus paskelbta akcija „Darom“.

Talkina ir narai

Anot N.Tumavičiaus, kasmet mažėja ir surinktų atliekų skaičius.

Kartu su didžiaisiais miesto sąvartynais prieš porą metų, talkinant apie 40 narų, buvo sutvarkytas ir Pažaislio paplūdimys – išvežtos kelios mašinos šiukšlių. Nors šios akcijos organizatoriai visoje šalyje tik šiemet sau iškėlė naują uždavinį – valyti ir vandens telkinius.

„Šiandien Kaune nešvariausias – Lampėdžius karjeras, kurį šiemet valysime jau ketvirtus metus iš eilės“, - teigė N.Tumavičius, turėdamas galvoje savanorišką prie akcijos prisijungusių klubo „Neriam“ narų iniciatyvą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tai jau taip

Tai jau taip portretas
Kodėl visokie nevalos turi teisę šiukšlinti nebaudžiamai, ir kodėl jų šiukšles privalo rinkti nešiukšlinantys žmonės? Pagavus teršėją, reikėtų priversti jį ne tik savo šiukšles susirinkti, bet dar ir bent dešimties kvadratinių metrų plotą aplinkui išvalyti. Ir dar baudą uždėt. Ypač nepakenktų pamokyti jaunimėlį, už tėvelių pinigus pirktais automobiliais suvažiuojantį į gražesnes vietas "pramogauti" ir paliekantį krūvas butelių, nuorūkų, pakuočių, švirkštų, kartais net "mandavoškių". Bet tokių niekas nedrausmina. Kaipgi, ant šunų loti lengviau, "auksinis" jaunimas už bet kokį šunį pavojingesnis, dar per galvą nuo šiukšlinančio jaunikaičio galima gaut... Net policija tokių privengia, nors baigę puotauti pienburniai tikrai vargu ar blaivūs namučių važiuoja. Tvarkelė, blin!

pritariu

pritariu  portretas
komentatoriui "jei". Reikia dieną, naktį, ryte ir vakare visus metus daryti reidus į labiausiai apleistas Kauno vietas. Tokie reidai turi būti suformuoti iš policijos (ginkluotos) ir kelių savanorių. jei nepakanka baudų, tai galima pridėti kelis spyrius į tam tikrą vietą, viešai dienraščiuose skelbti šiukšlintojų pavardes, nėra ko nuolaidžiauti, nes tų mėšlių šiukšles tvarkyti spaudžiami vaikai, mokiniai. Tegul šiukšles tvarko apskritai visuomenės šiukšlintojai, įskaitant nuteistuosius.

luka

luka portretas
Visą sąvaitę vėjas nešiojo žemes ant galvų, nes Kaunas nevalytas. ne per talkas reikia valyti, o Kauno švara privalo dirbti, gegužė o mes dar žiemine druska su švinu kvėpuojam. Mačiau kaip japonų turistai nesusvokė kas vyksta bandė dangstytis rankom nuo vėjo gūsio su lapais ir šiukšlėm(viską nuo žemės ant jų galvų). Miestas tiesiog šiukšlynas, šildomas iki vasaros šiukšlynas.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių