Darbuotojų išnaudojimas – viešai žinoma paslaptis

Pastaraisiais metais JAV atlikti tyrimai parodė tendenciją, kuri gali turėti rimtos įtakos šios šalies ekonomikai. Šie rodikliai yra tarsi lakmuso popierėlis, iliustruojantis situaciją, pastebimą globaliu mastu. 2015 m. gruodį JAV Darbo statistikos biuro atlikto tyrimo duomenys parodė, kad įvairių gamybos pramonės šakų darbuotojų nenumaldomai mažėja, tačiau padavėjų ir barmenų kiekis atitinkamai didėja. Ar tikrai darbas aptarnavimo sferoje yra taip gerai pateptas medumi?

Ar gali būti, kad šios tendencijos yra pastebimos ne tik JAV, tačiau ir mūsų pačių kieme?

Kas paklausiausia Kaune?

Pažvelkime į tendencijas Kauno regione: Kauno teritorinės darbo biržos 2016 m. I ketvirčio duomenimis, aptarnavimo ir prekybos sričių darbuotojų paklausa išaugo, palyginti su tuo pačiu 2015 m. laikotarpiu. Nesumažėjo ir nekvalifikuoto darbo paklausa.

Aptarnavimo srities bei prekybos darbuotojų pasiūla ir paklausa yra trečia pagal dydį Kaune. Ji nusileidžia nekvalifikuotam darbui, kvalifikuotiems darbininkams ir amatininkams, tačiau, turint omenyje, kad į aptarnavimo sritį dažnai priimami darbuotojai be patirties ir kvalifikacijos, jaunam žmogui, ieškančiam darbo, – prognozės įsidarbinti aptarnavimo srityje visai neblogos.

Akivaizdu, kad didžiausia tikimybė susirasti darbą – būtent šioje sferoje, ši sritis ne tik viena didžiausių, tačiau ir dinamiškiausia. Barmenų ir padavėjų žmogiškieji ištekliai yra nuolat atsinaujinantys, tarsi kokia darbo rinkos saulės energetika. Lietuvoje vis dar gana kreivai žiūrima į vyresnio amžiaus barmenus ar padavėjus, todėl dažniausiai šio pobūdžio darbas yra tik trumpa ir laikina stotelė jauniems žmonėms, ieškanties oraus ir garbingo darbo. Kita vertus, daugumoje pažangių ES šalių į darbuotojus, ne vieną dešimtį metų dirbančius tokį darbą žvelgiama su pagarba, jie vertinami kaip lojalūs savo srities specialistai, turintys didžiulį žinių ir patirties bagažą.

Padavėjo duona

Daugumai nepriklausomoje ar jau beveik nepriklausomoje Lietuvoje gimusių asmenų yra tekę padirbėti aptarnavimo srityje. Nesvarbu, ar tai būtų padėklo nešiojimas restorane, ar drumsto stipraus alaus bokalo įliejimas ūsuotam dėdei, senamiesčio bare, ar bandymas įsiūlyti kosmetikos priemonių pro šalį skubantiems žmonėms didžiuosiuose prekybos centruose. Šie ir panašūs darbai yra tokie, kuriuos įmanoma suderinti su studijomis, nereikalaujantys ypatingo fizinio pasirengimo, aukštos kvalifikacijos, didelės darbo patirties, už kuriuos gaunamos santykinai neblogos pajamoss, visiškai pakankamas jaunam, vaikų neturinčiam žmogui.

Barmeno specialybė dėl sugebėjimo betarpiškai bendrauti su klientais, stiprios psichologijos, kruopštumo ir didelio žinių bagažo neretai romantizuojama. Prie to prisideda ir stereotipas, kad barmenai – labai populiarūs tarp damų. Vis dėlto nėra paprasta preciziškai paruošti krūvą kokteilių, klausantis įkaušusio kliento postringavimų apie tai, kaip smarkiai pašlijo jo santykiai su sūnumi, ir stengiantis palinksėti tada, kai to reikalauja mandagumas. Kaip sakė Tomo Cruise’o personažas filme "Kokteilis": "Barmenai yra darbininkų klasės aristokratai."

Reikalinga abipusė pagarba

Aptarnavimo srityje kalbinti darbuotojai kaip vieną šios srities sunkumų akcentavo maitinimo įstaigų svečių neadekvatumą: dažnai demonstruojama nepagarba padavėjams, stinga elementaraus etiketo supratimo, nesuvokiama, kaip reikėtų elgtis viešojo maitinimo įstaigose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Aha

Aha portretas
Jei įteisinti viršvalandžiai, tai privalo būti įteisintas ir dvigubas apmokėjimas už viršvalandžius. Jei įteisintas atostogų trumpinimas "netrumpinant", tai darbdaviams turi būti uždrausta skaidyti darbuotojų atostogas savo nuožiūra. O svarbiausia - jei įteisinta tvarka, dėl kurios sunkių susirgimų padaugės kur kas labiau nei dėl rūkymo, privalo būti įteisintas ir reikalavimas, kad praradusių dėl darbdavių godumo gydymo bei reabilitacijos kaštus apmokėtų darbdaviai.

minde

minde portretas
ar tauta ar aviu banda mes sutinkam su viskuo tai gerai mum taip iseina

minde

minde portretas
vaziuokit ies patyciu ir darbo kodekso nes bailiai nieks neina i gatves toliau vergaus bus vergai
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių