Darbo birža švaisto ES milijonus?

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Noras keisti arba įgyti profesiją gali įstumti į keblią padėtį. Kaunietis Martynas Staliulionis, pasinaudojęs Darbo biržos  pasiūlyta profesinio mokymo programa, ėmė abejoti, ar tai nėra tuščias ES skirtų pinigų švaistymas.

Virėjo virsmas logistu

M.Staliulionis – vienas iš 23,5 tūkst. bedarbio statusą Kauno regione turinčių asmenų. Tokius duomenis pateikia Kauno teritorinės darbo birža. Virėjo-konditerio specialybę prieš keletą metų pagal pasiūlą Darbo biržos programą įgijęs jaunas vyras dar kartą pravėrė tos pačios įstaigos duris.

"Ieškojau darbo pagal jau turimą specialybę, tačiau pasiūlė dalyvauti naujoje programoje ir įgyti logistikos vadybininko specialybę", – priežastį, kodėl atsidūrė V.A.Graičiūno aukštojoje vadybos mokykloje, paaiškino M.Staliulionis.

Pasak kauniečio, nuo Darbo biržos specialistų nupasakotų perspektyvų ėmė suktis galva: viskas apmokėta ES ir valstybės lėšomis, kas mėnesį – 228 eurų stipendija, mokslo trukmė – viso labo trys mėnesiai ir trys savaitės. Baigus mokslus, pusę metų darbo pagal įgytą specialybę.

"Buvau nuramintas, kad jei negausiu logistikos vadybininko darbo, pakaks išsiimti individualios veiklos pažymėjimą. Supratau, kad net nebūtina realiai dirbti. Ne iš karto susimąsčiau, tačiau, pamatęs keistą mokymo programos lygį ir vėlesnio privalomo pusmečio darbo formalumą, pagalvojau, kad tai nesąžiningas pinigų švaistymas", – abejonėmis dalijosi M.Staliulionis.

Mokslas procentais

Būsimasis logistikos vadybininkas "Kauno dienai" papasakojo apie mokymo programos ypatumus: maždaug 60 proc. užima individualus darbas. "Koks individualus darbas, kai net neužduodami namų darbai?" – retoriškai klausė M.Staliulionis.

40 proc., pasak M.Staliulionio, esą sudaro paskaitos ir praktiniai užsiėmimai. Būsimasis logistikos vadybininkas pasakojo, kad per dieną daugiausia būna trys paskaitos. Vis dėlto jauną vyrą labiausiai pribloškė praktiniai užsiėmimai. Nuvykę į jiems skirtą įmonę, būsimieji logistikos specialistai dirba krovikais. Jiems duodamas darbas iš mašinų iškrauti pašto siuntų dėžes, o prie logisto veiklos neleidžiama prisiliesti.

Kauno teritorinės darbo biržos Darbo išteklių skyriaus vedėja Joana Daubaraitė ramiai priėmė projekto dalyvio kritiką mokymo programai. "Profesinis mokymas atliekamas pagal patvirtintas mokymo programas. Gal ir numatyta kažkokia dalis individualaus mokymo", – atsakomybės dėl mokymo kokybės neprisiėmė J.Daubaraitė.

Darbo išteklių skyriaus vedėjos iš vėžių neišmušė net ir tai, kad per praktinius užsiėmimus būsimieji vadybininkai, užuot miklinęsi logistikos srityje, realiai dirba krovikais: "Už praktinį mokymą atsakingas mokymo programos tiekėjas. Paskelbtas sąrašas ir žmogus gali pats rinktis."

Vedėja pridūrė, kad projekto dalyvis gali rašyti prašymą ir praktinio mokymo vieta jam gali būti pakeista. Tiesa, M.Staliulionis tvirtino tokių priminimų renkantis projektą ir specialybę negirdėjęs, kitaip būtų pasinaudojęs.

Logistai – ne krovikai

Kritika dėl mokymo programos nustebino V.A.Graičiūno aukštesniosios vadybos mokyklos vadovę Eugeniją Vagnerienę. "Mes patys nerengiame programų, o pasirenkame jau parengtas ir patvirtintas mokymo programas. Gavę licenciją mokome pagal pasirinktą programą", – E.Vagnerienė stebėjosi, kad tiesiogiai jokios kritikos nesulaukė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Dina

Dina portretas
As isvis negaliu papulti i kursus kiekviena karta sugalvoja kazkokia nesamone kad nenusiusti negana to ko nepaklausi apie tuos kursus putojasi mat jinai nori valgyti nu juokinga atrodo turetu atsakyti i klausymus o net nezino kaip i juos atsakyti labai liudna kad tokios moteris nesuprantancios ka jos ten daro sedi manau turetu tokias vyti lauk ir cia vilniaus zirmunuose 139A sedi tokios poniutes megstancios pavalgyt

Anonimas

Anonimas portretas
prasau pagelebekit gal kas susiduret? Jei tau iki 29m neturi jokios profesijos/specialybes ir eini pirmakart per LDB i formaluji mokyma profesijai igyti ar reikia puse metu atidirbti ar ne? Nerandu info, kazka lyg rase nuo 2017 07 01 nereikia tiem kas neigije jokios spec, o tiem kas igije kazkokia ir nori papildomai tai teks puse metu atidirbt?

Igor

Igor portretas
Rekomenduoju https://www.codeacademy.lt/ldb-kursai/ kursus per darbo biržą ir profesiją turėsite ir darbą suras.
VISI KOMENTARAI 121

Galerijos

Daugiau straipsnių