Dar vienas „Kauno akcentas“: į unikalų muziejų kviečia sodų alėja

Kauno senamiestyje esanti L. Zamenhofo gatvė turi savo akcentą. Nuo šiol įvažiavimą į ją iš Karaliaus Mindaugo prospekto puoš „Sodų alėja“.

Jos autorius, Justas Ivanauskas, su mylimąja rišantis tradicinius šiaudinius sodus, šįkart trapią paprotinės dekoratyvinės dailės rūšį pavertė tvirtais išorinės puošybos elementais.

"Penki šiaudiniai sodai pakabinti namuose tiesiai po šviestuvais, vakarais kuria šešėlių teatrą. Pagalvojome, o kodėl tuo teatru nepasidalinus su aplinkiniais? Pasidalinome. Kūrinių vieta lyg pati mus susirado. Po apsilankymo atnaujintame Kauno miesto muziejaus Tautinės muzikos skyriuje, supratau, jog L. Zamenhofo gatvė puiki vieta mūsų pasidalijimams. Planuojamų kūrinių tautiniai motyvai puikiai susišaukė su muziejaus puoselėjamomis senosiomis mūsų kultūros tradicijomis. Sodų nebūtų, jei šalia nebūtų muziejaus", - aiškino J. Ivanauskas.

Anot jo, pradinė kūrinių vietą pasikeitė net du kartus. Pateiktame pradiniame projekte norėjo stilizuotus šiaudinius sodus kabinti ant apšvietimo lynų esančių skersai L. Zamenhofo gatvę, kad sodų alėja būtų matoma nuo Vilniaus gatvės iki pat muziejaus. "Bet pasitarę su Kauno miesto savivaldybės Energetikos skyriaus bei UAB Kauno gatvių apšvietimo komandomis nusprendėme, jog A. Smetonos laikų vyriai namų fasaduose gali neatlaikyti kūrinių svorio ir taip pakenktų namų fasadams", - dėstė J. Ivanauskas.

Tęsiantis vietos paieškoms buvo nuspręsta, kad kelis sodus būtų galima pakabinti po L. Zamenhofo gatvėje esančiais balkonais ir vieną kūrinį ant muziejaus pastato L. Zamenhofo g. 4.

"Gyventojams nepritarus teko ieškoti alternatyvių sprendimų. Vieną jų matote įgyvendintą. Šiuo metu yra surišti trys metaliniai sodai. Du sidabro spalvos (naktį spindintys) ties Karaliaus Mindaugo ir L. Zamenhofo gatvių sankryža, lyg simboliniai vartai į tautinio muzikos muziejų ir didysis žalvario spalvos sodas po muziejaus pastato skliautu, kuris naktį žaidžia šešėlių teatrą", - pasakojo J. Ivanauskas, kuris kilęs iš Utenos, o jo širdies draugė - prieniškė. 

"Neesame menininkai. Kasdien gyvename lydimi protėvių kultūros. Nepaisant to, Kaune prisidedu prie Kiemo Galerijos iniciatyvų. Ten vis dar stovi manas raudonas dviratis", - prisistatė J. Ivanauskas.  

Jis teigė, kad projektą vadins įgyvendintu, kai bent vienas praeivis užeis į muziejų ir paklaus: kas čia kabo, o po to aplankys muziejaus ekspoziciją; kai bent vienas jaunesnis už šį trisdešimtmetį iniciatorių asmuo atkreips dėmesį į mūsų senąją kultūrą ar įleis rankas į kitą lietuvių tautodailės sritį.

J. Ivanauskas minėjo, kad vasarį muziejuje vyksiančiame šeimų dienų metu vyks viešas kūrinių pristatymas, suorganizuota paskaita apie šiaudinių sodų prasmę ir vietą mūsų kultūroje bei dirbtuvės, kurių metu lankytojai bus mokomi susirišti šiaudinius sodus.

"Ateityje projektui galimas tęstinumas užpildant L. Zamenhofo g. Panašiais tautodailės kūriniais iki pat Vilniaus g", - planais dalijosi J. Ivanauskas.

Jo idėja įgyvendinta Kauno miesto savivaldybės rengiamo idėjų konkurso „Kauno akcentai“ lėšomis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vakarė

Vakarė portretas
Šaunu. Mintis gera, pradžia yra, tęskite toliau. Sodų alėja puikiai atrodytu.

Hm

Hm portretas
Mintis puiki. Tik kiek šiaudeliai atlaikys? O darbo tai daug...Galbūt ne prie judriausių gatvių reikėtų kabint...

Iev

Iev  portretas
Nuostabi idėja skleisti mūsų protėvių kultūrą pačiame judėjime. Kada pakeli akis ir tave visą dieną seka mintys, jog nori sužinoti, kaip tai turėti ir arčiau savęs. Šaunuoliai!
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių