Iš Daktarų restorano – griuvėsiai

Nusikaltėlių pamėgtos susibūrimo vietos nyksta iš Kauno žemėlapio. Darbininkai baigia griauti Daktarų ypač mėgtą buvusį "Villulos" restoraną. Čia įsikurs prekybos centras.

Vyks prekyba

Varnių gatvėje buvęs mafijos vadeivų štabas ir pasilinksminimų vieta – "Villulos" restoranas – jau beveik nugriautas. Šiuo metu čia darbuojasi sunkioji technika, kuri skaldo pastatą į šipulius. Vietoj apleisto skandalingo restorano iškils prekybos centras.

"Reikia pasidžiaugti, kad neliks šabakštyno, o atsiras normalus pastatas. Tai patogi vieta prekybos centrui, nes nemažai žmonių pro Varnių tiltą važiuoja iš Centro. Man atrodo, kad ilgokai buvo tvarkomi žemės dokumentai, todėl pastatas ilgai buvo apleistas, bet dabar viskas turėtų vykti sklandžiai", – sakė savivaldybės Urbanistikos ir miesto planavimo skyriaus vedėjas Nerijus Valatkevičius.

2017 m. gruodžio pabaigoje jau buvo išduotas ir statybų leidimas. Buvusio "Villulos" restorano vietoje išdygs ne tik prekybos centras – bus įrengta ir didelė automobilių stovėjimo aikštelė.

Kol kas vyksta senojo pastato griovimo darbai, kada prasidės statybos, nėra aišku. Garsiai nekalbama ir apie tai, koks prekybos centras Varnių gatvėje galėtų atsidaryti, tačiau sklando gandai, kad čia galėtų būti "Rimi".

Vilijampolės gyventojai tikino, kad prekybos centras turės pasisekimą, todėl jau dabar laukia, kai galės arčiau namų apsipirkti.

"Šitiek metų čia buvo apleista vieta, vieni šabakštynai. Vyresni žmonės dar mena tuos nejaukius laikus, kai čia vykdavo mafijos vakarėliai. Tad tikrai džiaugiuosi, kad iš Vilijampolės nyksta kriminalinis kvapas. Manau, kad mielai čia atvažiuosiu apsipirkti, nes man pakeliui į namus. Nežinau, kuris prekybos centras būtų geriausias tokioje vietoje, bet gal sudarys sveiką konkurenciją", – sakė netoli buvusio "Villulos" restorano šunį vedžiojanti Jolanta.

Nykstanti istorija

Mafijos gyvenimą iki smulkmenų išnagrinėjęs žurnalistas Dailius Dargis tikino, kad "Villulos" restorano, anksčiau vadinto "Vilijos" vardu, griovimas reiškia nusikalstamo pasaulio pėdsakų nykimą. Anot jo, Kaune beveik neliko vietų, kuriose seniau rinkdavosi Daktarų ar kitų gaujų nariai.

"Tai gal ne tik Daktarų, bet viso dešimtojo dešimtmečio  nusikalstamo pasaulio istorijos pabaiga. Neliko ne tik "Villulos" restorano, bet nugriauta ir Daškinių pirtis Partizanų gatvėje, "Žalio kalno" restoranas virto prekybos centru. Nėra ir "Apuoko" restorano. "Pasimatymas" kažkada buvo mėgstama nusikalstamo pasaulio atstovų susirinkimo vieta, dabar ten –  paprasta kavinė ir parduotuvė. Galima sakyti, kad tokie pėdsakai Kaune faktiškai sunyko. Dar prieš keletą metų norėjau rengti ekskursijas mafijos atstovų adresais, bet dabar jau nelabai liko, kur būtų galima užsukti", – "Kauno dienai" sakė D.Dargis.

Anuomet net kalbėta, kad paprasti žmonės ten bijojo užeiti, nes visada galima buvo sutikti bent kelis nusikaltėlius.

Anot jo, liko tik Henriko Daktaro namas Užliedžiuose. Šį mėnesį Aukščiausiasis Teismas panaikino laikiną nuosavybės teisių apribojimą už sunkius nusikaltimus iki gyvos galvos įkalinto H.Daktaro žmonos vardu Užliedžiuose registruotam namui. Kol kas neaišku, koks likimas laukia šio nusikalstamo pasaulio atstovo turto, tačiau D.Dargis tikino, kad jame galėtų būti įrengtas labai įdomus muziejus, menantis kriminalinį Lietuvos nepriklausomybės pradžios laikotarpį.

Skandalinga vieta

"Kauno diena" primena, kad "Villulos" restoranas buvo itin mėgstamas mafijos gaujų. Tai, ko gero, buvo viena žymiausių nusikalstamo pasaulio atstovų pramogų vieta. Tame pastate vyko Daktarų gaujos šeimos šventės, įvairūs pobūviai, tačiau ten pat veikė ir mafijos būstinė. Bene kiekvieną rytą šiame restorane rinkdavosi Daktarų gaujos vadeivos, tarp jų – ir H.Daktaras.

"Villulos" publiką nuolat linksmino žinomos muzikos grupės, striptizo šokėjos, humoristai, vyko audringi vakarėliai. D.Dargis pasakojo, kad Daktarams į Vilijampolėje esantį restoraną pavyko prisikviesti ne tik Lietuvos, bet ir tuo metu garsių užsienio atlikėjų.

"Atidarymo metu dalyvavo ne tik nusikalstamo pasaulio atstovai, bet ir tuomet buvę garsūs verslo veikėjai, kurie po to tapo bankininkais ar stambių kompanijų vadovais, bet vėliau bankrutavo, sėdo už grotų arba pabėgo iš Lietuvos. Anuomet net kalbėta, kad paprasti žmonės ten bijojo užeiti, nes visada galėjai sutikti bent kelis nusikaltėlius", – pasakojo žurnalistas.

Vilijampolėje koncertą buvo surengusi Džordana Butkutė, "Villulos" restorane pirmuosius laidos "Taip. Ne" filmavimus rengė Arūnas Valinskas. D.Dargis pasakojo, kad tarp A.Valinsko ir vieno Daktarų vadeivų Rimanto Ganusausko-Mongolo buvo  kilęs konfliktas. Varnių g. 41 įsikūrusiame mafijos restorane net koncertavo vokiečių grupė "Boney M".

Vilijampolėje gyvenę kauniečiai yra pasakoję, kad per vieną Naujųjų metų sutikimą prie restorano į orą kilo ne tik fejerverkai, bet ir aidėjo įvairių ginklų, kuriuos buvo atsinešę svečiai, salvės.

Kadangi tuo metu buvo labai paplitusios vagystės ir plėšimai, žmonės, bandydami atgauti prarastą turtą, kreipdavosi į Daktarus. Tam "Villuloje" laikytas specialus sąsiuvinis, kuriame buvo žymimi duomenys apie pagrobtus ir ieškomus automobilius. Žmonės už tam tikrą mokestį galėdavo pavartyti tą sąsiuvinį ir už procentus išsipirkti prarastus automobilius.

Neliko ne tik "Villulos" restorano, bet nugriauta ir Daškinių pirtis Partizanų gatvėje, "Žalio kalno" restoranas virto prekybos centru.

Kruvinasis ketvirtadienis

Istorijos metraščiuose įrašytas ir kruvinasis Vilijampolės restorano puslapis. 1993 m. spalio 7 d. buvo įvykdyta masiškiausia mafijos pasaulio atstovų likvidavimo operacija.

"Tai buvo pasikėsinimas į H.Daktarą. Į "Villulos" restoraną įsiveržė du samdomi žudikai ir nužudė penkis vyrus, vienaip ar kitaip susijusius su Daktarų grupuote. Pats H.Daktaras tuomet išvengė užpuolikų kulkų ir spėjo pasislėpti kitame kambaryje. Tik per laimingą atsitiktinumą jis nežuvo. Tai gan įdomus ir išskirtinis atvejis šio Vilijampolės restorano istorijoje", – apie kruvinąją dieną pasakojo D.Dargis.

Anot žurnalisto, šios žudynės yra ne iki galo atskleistos ir teisme nelabai buvo nagrinėtos, nes galimi užsakovai ir žudikai jau  negyvi. D.Dargis tikino, kad penkių vyrų nužudymas "Villuloje" nėra vienintelis kraujo praliejimo ten atvejis.

"Įtariama, kad bent du Daktarams neįtikę žmonės čia galėjo būti nužudyti arba smarkiai sužaloti", – pridūrė mafijos gyvenimo peripetijas nagrinėjęs žurnalistas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kaunietis

Kaunietis portretas
Puikus restoranas buvo,jis pastatytas dar Tarybiniais laikais.Prekybos centrui visai netinkama vieta.

Kaunietis

Kaunietis portretas
Buvo puikus restoranas nuo Tarybinių laikų,joks Daktarų jis nebuvo.Tik tiek buvo ,kad jame lankydavosi jie.Kur patogiau pagal gyvenamą vietą ,ten ir lankosi žmonės.Nereikia uškraipyti praeities.O prekybos centrų uztektinai Kaune,toje vietoje,netoli žiedines sankryžos ,visai netinka prekybos centrui buti.Meškos paslauga bus,geriau tiesiai šviesiai būtų parašyta, kad yra pretendentas į tą žemės sklypą.Pastatys ,paskiau nuomos, geriausiais biznis.

Vietinis

Vietinis portretas
Kad tiem pirdaram rankos nuzdiutu. Buvo Vilija buvo tvarka. O kad asilai bijojo uzeiti, tai cia ju bedos, nera reikalo suskiams valkiotis. O Lietuvoj isvien tik prekybos centrai toks vaizdas kad ju dar maza. Sprogdint juos reikia o ne statyti. Bus ant ko pasitreniruot kai pastatya
VISI KOMENTARAI 25

Galerijos

Daugiau straipsnių