Dainų slėnis iš verslininkų grįžta į miesto rankas

Gali būti, kad jau kitais metais tradicinės dainų ir šokių šventės dalyviai galės susirinkti atnaujintame Dainų slėnyje. Tokia viltis atsirado paaiškėjus, kad Kauno miesto savivaldybei pagaliau pavyks į miesto rankas sugrąžinti šią unikalią gamtos apsuptyje esančią erdvę.

Mainais verslininkams leista įrengti automobilių aikštelę Jonavos gatvėje, kur jie nuomoja aikštę atrakcionams ir cirkui.

Derėjosi nuo vasaros

Šiuo metu Dainų slėnio suoliukai, turėklai, laiptai, asfalto danga nepriklauso miestui. Savivaldybei buvo pavykę išsaugoti tik sklypą, kuriame įkurta koncertų vieta. Derybos su bendrove „Vytauto parkas“ dėl visiško Dainų slėnio susigrąžinimo vyksta nuo vasaros.

„Dainų slėnis istoriškai visada tarnavo visuomeninėms ir kultūros reikmėms. Vertiname, kad savininkai irgi tai suprato bei apsisprendė labdaros paramos pagrindais grąžinti miestui šį Ąžuolyno kampelį. Neabejoju, kad savivaldybė tinkamai rūpinsis šia unikalia paveldo vieta ir sieks pritraukti ES fondų lėšų jos tvarkymui“, – teigė Kauno miesto meras Andrius Kupčinskas.

Leis įrengti aikštelę

Portalas kaunodiena.lt jau rašė, kad verslininkams už sklandų Dainų slėnio perdavimą miesto valdžia pažadėjo leisti įsirengti automobilių stovėjimo aikštelę Jonavos gatvėje. Ten bendrovės „Vytauto parkas“ nuomojamoje teritorijoje įsikuria cirkas arba atrakcionai.

Bendrovės direktorius Ričardas Šidlauskas sakė, kad jį tenkina savivaldybės pasiūlytos sąlygos. „Jau seniai norime įrengti aikštelę, kad kauniečiai turėtų, kur pastatyti automobilius, kai atvyksta į cirką ar pramogauti į atrakcioną. Manau, šis susitarimas bus abiem pusėms naudingas“, – sakė jis.

Jonavos gatvėje esančią asfalto dangą, įvardytą kaip statinys, „Vytauto parkas“ privatizavo prieš du dešimtmečius. Savivaldybė vėliau suabejojo, ar ankstesnių kadencijų valdžia pasielgė teisėtai atiduodama apie hektaro dydžio aikštelę į privačias rankas, tačiau teismas pažeidimų nenustatė. Bendrovė „Vytauto parkas“ bandė aplink aikštelę suformuoti 13,5 arų sklypą ir jį nuomoti iš valstybės, bet tam 2008 metais pasipriešino Kauno miesto taryba.

Kiek sklypo bus skirta automobilių statymui prie aikštelės – dar neaišku.

Kauno savivaldybės administracijos direktorius Dainius Ratkelis sakė, kad automobilių statymui suteikta teritorija nebus privatizuota. „Kol kas dėl Dainų slėnio perdavimo miestui sutarta tik žodžiu, paskui bus pradėti tvarkyti dokumentai“, – teigė direktorius.

Laukia daug darbo

Kauno valdžios Dainų slėnyje laukia nemažai darbų. Ten suoliukai yra apgailėtinos būklės, laiptai aptrupėję, o turėklai senokai nematę dažų.

Gegužę prieš dainų šventę Dainų slėnyje darbininkai tik nugrėbė lapus, apravėjo žole užžėlusius laiptus.

„Remontuoti slėnio suoliukų negalime“, – tada aiškino Miesto tvarkymo skyriaus vedėjo pavaduotoja Jolanta Miliauskienė. Susigrąžinus Dainų slėnį tokie pasiteisinimai jau netiks.

Į privačias rankas Dainų slėnio įrenginiai pateko, kai savivaldybė savo įsteigtą įmonę „Vytauto parkas“ pardavė už investicinius čekius verslininkams. Visas šis turtas anuomet čekiais kainavo tik apie tūkstantį litų.

Įmonei „Vytauto parkas“ iki šiol dar liko visi įrenginiai Vytauto parke.

Gėdingo sprendimo istorija

1991 m. įsteigta savivaldybės įmonė „Vytauto parkas“, o po metų ji jau buvo privatizuota parduodant akcijas už investicinius čekius. Perdavimo - priėmimo aktu uždarajai akcinei bendrovei „Vytauto parkas“ atiteko Vytauto parko ir Dainų slėnio atrakcionai, įrenginiai, asfalto danga.

2000 m. Kauno miesto savivaldybės taryba nuosavybės teise Dainų slėnio statinius užregistravo Nekilnojamojo turto registre. Tačiau įmonė „Vytauto parkas“ kreipėsi į Kauno miesto apylinkės teismą, kuris pripažino, kad „Vytauto parkas“ nuosavybės teise valdo asfaltuotą estrados aikštelę, betoninį taką, tribūnas su suoliukais, betono laiptus. Miesto valdžia apskundė šį sprendimą, bet jį paliko galioti ir Kauno apygardos teismas.

Po šio sprendimo įmonei neliko kliūčių Dainų slėnio statinius užregistruoti Nekilnojamojo turto registre nuosavybės teise.

2008 m. Kauno taryba buvo nusprendusi perimti visą Dainų slėnio turtą visuomenės poreikiams, bet šio sprendimo neįgyvendino. Neoficialiai kalbėta, kad „Vytauto parkas“ siūlęs išsipirkti miestui Dainų slėnio įrangą už 2 mln. litų.

Kaip Kauno ąžuolyno dalis, Dainų slėnio teritorija priskirta valstybinės reikšmės miškui, todėl čia neleidžiamos statybos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vabalys

Vabalys portretas
Taigi kilniaširdis verslininkas "dovanojo" miestui Dainų slėnį, kuris tam vargo verslininkui niekad nepriklausė. O jeigu ponui buvo brangūs tie suolai, tai galėjo jau prieš 10 metų išsivežti ir parduoti kaip malkas. O mūsų gerbiamasis meras galėtų nors mirktelėti sakydamas nesąmonę. Tai aš užliesiu asfalto sluoksnį Laisvės alėjoje prie fontano ir sakysiu, kad man priklauso 500 kvadratinių metrų sklypas, kur kiekvieno kvadrato vertė yra 10000 Lt.

vnz

vnz portretas
nebloga aferyte isjeo ir tiek :D

h20

h20 portretas
viska sutvarkys, atnaujins ir vel perduos... (neparduos)
VISI KOMENTARAI 16

Galerijos

Daugiau straipsnių