Dainų ir šokių šventę lydi tiek džiaugsmas, tiek nerimas

Jau šį šeštadienį, birželio 2 dieną, Kauno dainų slėnyje  skambės kiekvieno lietuvio širdžiai artimos dainos. Dainų ir šokių šventėje „Graži tu mano, brangi Tėvyne...“ smagiai suksis ir šokėjų poros, žavėdamos, o gal net įtraukdamos į smagų sūkurį.

Dainų ir šokių šventė, prasidėjusi dar 1924 metais Kaune, puoselėjanti tautos bendrumo ir vienybės jausmus, šįmet skirta Maironio 150- ųjų gimimo metinių jubiliejui pažymėti. Kaip visada, dainai ir šokiui susiburs mėgėjiški ir profesionalaus chorinio dainavimo, liaudiškų šokių ir muzikos kolektyvai, kurie sukurs unikalų, akis ir ausis pamaloninantį reginį. Šventėje dalyvaus apie 4 000 atlikėjų.

„Šįmet minime garsaus lietuvių dainiaus Maironio gimimo 150-ąsias metines, –  kalbėjo renginio režisierius Egidijus Stancikas, – todėl dainų ir šokių šventės dalyviai stengsis meniškai ir subtiliai prisiliesti prie didingos poeto ir Lietuvos praeities supindami dainų ir šokių pynę."

Meno vadovė Leokadija Januškienė atkreipė dėmesį, kad šventėje dainomis taip pat bus paminėtos ir kitų garsių Lietuvos muzikų sukaktys. Ji priminė, kad Kaunas  visuomet buvo laikomas lietuviškų chorų lopšiu.

„Kaip bebūtų skaudu, tačiau šiųmetinė Dainų ir šokių šventė drauge skelbia ir pavojų –chorams išsilaikyti kaskart darosi vis sunkiau ir gali taip atsitikti, kad ši – viena svarbiausių lietuviškų švenčių – ims nykti, – pabrėžė šventės režisierius E.Stancikas.

Vyriausiasis meno vadovas ir dirigentas Petras Bingelis pastebėjo, kad kiekvienais metais Dainų šventė drauge atskleidžia ir mūsų chorų gyvybingumą, jų skaičių, o jis, deja, katastrofiškai mažėja.

„Jaunučių chorų turime nemažai, tačiau vyresnių, dainuoti norinčių vaikų – jau nelabai. Regis, tęstinumas nutrūksta", – pastebėjo šventės meno vadovas Ksaveras Plančiūnas.

Dainų ir šokių šventė prasidės 16 val. Šv. Mišiomis Kauno arkikatedroje bazilikoje. Nuo 16.45 val. iš Vilniaus g. iki Dainų slėnio pajudės Kauno dainų ir šokių šventės dalyvių eisena. Eisenos metu bus stabdomas visų rūšių transporto eismas Birštono g., Maironio g., K. Donelaičio g., Vytauto pr. ir Parodos g.

18.30 val. įvyks teatralizuota šventės atidarymo ceremonija, koncertas Dainų slėnyje.

Lietuvoje pirmą kartą Dainų šventė surengta 1924 metų rugpjūtį Kaune, Petro Vileišio aikštėje, Žemės ūkio ir pramonės parodos metu. 2003 metais UNESCO pripažino Estijos, Latvijos ir Lietuvos dainų ir šokių švenčių tradiciją ir simboliką Žmonijos žodinio ir nematerialaus kultūros paveldo šedevru.



NAUJAUSI KOMENTARAI

birute

birute portretas
ko cia mums dziaugtis,jei musu valdzia mus laiko antrarusiais vergais,jie mus puola aip isiute sunys su skydais ir kgbiste priekyje..cia tik verkti reikia

gaila

gaila portretas
nenuostabu ,kad chorai nyksta, kažkada Klaipėdos kultūros skyriaus vedėja visiems aiškino, kad dainų šventės iš viso yra atgyvena. Kai toks baisus kultūrai vadovaujančių žmonių požiūris - ko norėt...

bingelis

bingelis portretas
daug gert prdėjo
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių