Dainavę ir politikavę senjorai išmesti į gatvę

Dvasinė ir fizinė sveikata labai susijusios. Vienatvė, nuobodulys kenkia ir vienai, ir kitai, tačiau vienišų senjorų dienos užimtumo centras uždarytas be termino.

Klausimai be atsakymų

Panemunėje, Pušų gatvėje, visai netoli šilo, jau septyniolika metų veikė Pagyvenusių žmonių dienos socialinės globos centras.

Dviaukštis prieškarinės kurortų architektūros pastatas – toliau nuo gatvės, apsuptas išlakių pušų. Jų ne viena ir dideliame kieme. Ir jame, ir pastate jau nuo vasaros tuščia. Ant vartelių kabo didžiulė spyna, lauko kėdžių įdubose telkšo lietaus balutės, pilnos pušų spyglių. Už pagrindinių durų su stiklu – šiukšlių konteineris, pro langus matyti viduryje holo sustatyti šaldytuvai, kitur – treniruoklis, antrame aukšte, terasoje, kabo kilimai. Atrodo, kad šeimininkai kažkur išvyko, nespėję išsikraustyti ar pastato nebaigę rengti remontui. Akivaizdu, kad neseniai pakeisti langai.

"Centras buvo įkurtas 2000 m., iš dalies finansuojamas italų mecenato Sergio Paterlini. Pastaruoju metu centrą lankė trys dešimtys senjorų, daugiausia – vieniši žmonės", – dar prieš kelionę į Panemunę, Pagyvenusių žmonių dienos centrą, papasakojo viena jo lankytojų Aldona Andriuškevičienė.

Būtent ji su vyru paskatino pasidomėti šio centro likimu, nes patiems senjorams išsiaiškinti, kodėl centras uždarytas, nepavyko.

"Birželio mėnesį buvome informuoti, kad nuo liepos centro lankytojai išleidžiami dviejų mėnesių atostogų. Sugrįžę rugsėjo 1 d. sužinojome, kad centro likimas neaiškus ir nežinia, kada paaiškės", – lankytojų vardu guodėsi A.Andriuškevičienė.

Dvasinei ir fizinei sveikatai

Pagyvenusių žmonių dienos socialinės globos centras priklausė Panemunės senelių namams. Jo lankytojai buvo laimingi galėdami susiburti. Čia jie puikiai leido dienas, kartu užsiimė kūrybine veikla: gamino įvairius rankdarbius – mezgė, siuvinėjo, audė, meistravo, mokėsi komponuoti puokštes.

"Kartą per savaitę rengiamame spaudos klubo užsiėmime sužinodavome pasaulio naujienas ir jas aptardavome, netgi politikuodavome, – nusišypso A.Andriuškevičienė. – Ir dainuodavome, skaitydavome poeziją, vaidindavome, nes veikė dramos, dainos mylėtojų būreliai."

Kartą per savaitę rengiamame spaudos klubo užsiėmime sužinodavome pasaulio naujienas ir jas aptardavome, netgi politikuodavome.

Kiekvienam žmogui reikia žmogaus, o vienišiems, neturintiems šeimos labai trūksta bendravimo. Nuo dvasinės sveikatos priklauso ir fizinė. Senoliai, būdami kartu, mėgavosi ne tik bendravimo džiaugsmu, dalijosi patirtimi ir naujienomis, bet ir makštinosi, stiprino sveikatą.

Šiandien viso to nebėra ir neaišku, kada kas bus. Beje, senjorai buvo informuoti, kad centras veiks mažiausiai penkerius metus, bet dabar jiems Panemunės senelių namų direktorė Aldona Krinickienė nepaaiškino absoliučiai nieko.

Finansavimas nesikeičia

Apie Pagyvenusių žmonių dienos socialinės globos centrą A.Krinickienė atsisakė kalbėti ir su "Kauno diena".

Kauno miesto savivaldybės Socialinių paslaugų skyriaus vedėja Jolanta Baltaduonytė patvirtino, kad šis centras tikrai priklauso Panemunės senelių namams, nepaisant, kad jie neseniai pakeitė savo statusą ir pavadinimą.

"Biudžetinė įstaiga Kauno Panemunės senelių namai buvo likviduota, o viešoji įstaiga Kauno Panemunės socialinės globos namai įsteigti kaip naujas juridinis asmuo. Toks sprendimas buvo priimtas atsižvelgiant į pačios įstaigos pagrindinį veiklos pobūdį – socialinė globa ir priežiūra", – nors veikla ir nepasikeitė, J.Baltaduonytė aiškino apie pokyčius savivaldybei priklausiusioje įstaigoje.

Nepasikeitė ir finasavimas. Nepriklausomai, ar asmuo siunčiamas socialinei globai į privačius, ar į savivaldybės, ar valstybės globos namus, apmokėjimo už paslaugas mechanizmas yra tas pats: nustatyta asmens pajamų dalis, o likusi kainos dalis apmokama iš savivaldybės ar valstybės lėšų. Valstybės finansuojama dalis skiriama tada, kai socialiniai darbuotojai nustato, kad asmuo negali gyventi vienas, neturi artimųjų arba yra objektyvios priežastys, kad jie negali pasirūpinti globojamuoju.

"Taigi, nepriklausomai nuo globos namų teisinio statuso, lėšų –  pajamų gavimo mechanizmas yra tas pats. Skiriasi tik tai, kad primokama savivaldybės ar valstybės lėšų dalis biudžetinei įstaigai planuojama jos biudžete, o kitais atvejais – viešajai įstaigai, privačiam sektoriui, pervedama pagal sutartį, sudarytą tarp asmens, įstaigos ir savivaldybės", – aiškindama apie šių įstaigų finansavimo mechanizmą J.Baltaduonytė pabrėžė, kad lėšų dalis nesiskiria.

Jaukas – papildomos pajamos

Tie, kurie paslaugas renkasi privačiai, ne pagal savivaldybės siuntimą, tiek biudžetinei, tiek viešajai įstaigai, tiek ir privačiam sektoriui už paslaugas susimoka patys.

"Būtent atsižvelgiant į tai, kad iš esmės tas pačias lėšas už teikiamas socialines paslaugas įstaiga gauna, veiklą vykdydama tiek kaip biudžetinė, tiek kaip viešoji, buvo priimtas sprendimas socialinės globos ir priežiūros paslaugas teikti viešajai įstaigai. Tokį sprendimą paskatino dar ir tai, kad viešoji įstaiga, priešingai nei biudžetinė, pagal teisinį reglamentavimą yra laisvesnė kurdama ir teikdama socialines paslaugas, tai leidžia jai gauti papildomų pajamų, laisviau konkuruoti su kitais paslaugų teikėjais, taip sudarant prielaidas paslaugų kokybės didėjimui", – regis, šis Kauno miesto savivaldybės Socialinių paslaugų skyriaus vedėjos argumentas, kodėl pakeistas buvusių Panemunės senelių namų statusas, yra pagrindinis.

Be to, Kauno Panemunės socialinės globos namai, būdami viešąja įstaiga, gali priimti ir kitų savivaldybių gyventojus ir atitinkamai iš tų savivaldybių gauti lėšų. Į klausimą, ar tai geras sprendimas, kai Kaune globos namų trūksta, J.Baltaduonytė atsakė kontraargumentu: "Kauniečių yra visos Lietuvos globos namuose."

Sena ir nauja

Ar ne viešosios įstaigos sąlyga gauti papildomų pajamų tapo prielaida nutraukti Pagyvenusių žmonių dienos socialinės globos centro veiklą, ją pakeisti pelningesne?

Socialinių paslaugų skyriaus vedėja J.Baltaduonytė tikina, kad Kauno miesto savivaldybei pradėjus Panemunės senelių namų veiklos tobulinimo procedūras paaiškėjo, jog centro veikla nebuvo teisiškai apibrėžta, neaiškūs galimi jos lankytojai, neišgrynintos paslaugos ir mokėtinas atlygis už jas.

Viešoji įstaiga, priešingai nei biudžetinė, yra laisvesnė kurdama ir teikdama socialines paslaugas, o tai leidžia gauti papildomų pajamų.

"Vien todėl, nelikus biudžetinės įstaigos Kauno Panemunės senelių namų, šio centro veikla buvo pristabdyta siekiant išgryninti jo teikiamų paslaugų potencialių gavėjų ratą. Vadovaujamės nuostata, kad paslaugos turi būti ne tik tiesiog teikiamos, bet turi būti teikiamos kokybiškai", – J.Baltaduonytė nediskutuoja su centro lankytojais, kurie sako, kad veikla juos tenkino maksimaliai.

Socialinių paslaugų skyriaus vedėja pripažįsta, kad Kauno mieste trūksta dienos centrų, kuriuose teikiamos socialinės ir efektyvaus užimtumo paslaugos senyvo amžiaus žmonėms.

"Tai skatina Kauno miesto savivaldybę sukurti paslaugų paketą, efektyviai užtikrinantį jų teikimą dienos centruose Kauno miesto senjorams. Artimiausiu metu miestas plėtos dienos globos, užimtumo paslaugas senyvo amžiaus asmenims ir didins dienos centrų skaičių", – pranešė J.Baltaduonytė.

Tačiau Pagyvenusių žmonių dienos socialinės globos centro, veikusio Pušų gatvėje, paslaugų teikimo viziją patikėta sukurti Panemunės socialinės globos namų vadovybei.

"Įstaigai suformuota užduotis aiškiai numatyti paslaugų paketą, formuojant kompetentingų specialistų komandą, apskaičiuojant paslaugos kainą, ir tik gavusi šią informaciją Kauno miesto savivaldybė priims sprendimus", – pareiškė J.Baltaduonytė.

Siūlo rinktis kitur

Panemunės senelių namams tapus viešąja įstaiga, ilgametė direktorė A.Krinickienė, kuriai neseniai sukako 72-eji, dabar vadovauja laikinai. Bus skelbiamas konkursas šioms pareigoms užimti.

"Konkursą skelbsime kiek galima greičiau. Laikinuoju vadovu ilgiausiai galima būti metus", – patikslino Kauno savivaldybės atstovė.

Ar laikinoji vadovė užsikraus papildomą naštą dėl dienos centro veiklos tobulinimo? O gal atvirkščiai, kaip tik paskubės, kad didelis pastatas daugelio gyventi geidžiamame rajone įgytų solidžius įnamius, o ne varguolius senjorus? Nuosavybės teise jis priklauso Kauno miesto savivaldybei, Panemunės socialinės globos namų valdomas panaudos pagrindais.

Socialinių paslaugų skyriaus vedėja J.Baltaduonytė senjorams siūlo rinktis tame pačiame rajone, Vaidoto gatvėje atsidarysiančioje naujoje bendruomeninėje erdvėje Panemunės rajono gyventojams. Kol kas net ir be jokio veiklos plano.



NAUJAUSI KOMENTARAI

giminaitis

giminaitis portretas
Kiek žinau patys senukai leidžia laiką savo soduose ir lankyti dienos centrą vasarą nenori

Pensininkė

Pensininkė portretas
Gaila nežinojom.Labai reikėjo talkininkų bulvėms nukast, kai buvo gražios dienos. Kaime grynas oras, o po bulviakasio būtume cepelinus išvirę,kūgelį iškepę, padainavę, papolitikavę

Profesorka

Profesorka portretas
Vieniši vaikai ir seneliai išnaudojami šiais laikais labiausiai.Senoliams kaip ir vaikams reikia gerų sąlygų-ramybės ir gryno oro,bet valdžiai tik pinigai ir pelnas rūpi. Senolius perkelti į Vaidoto gatvę kur transporto triukšmas ir dulkės,žmonių,sportininkų ir kitų organizacijų maišalynė tikrai ne ta vieta kurios reikia senoliams. Geras pastatas šile-tai senų laikų vertybė dar ir šiandien,todėl jos taip ir griebiasi stori ponai su dar storesnėm piniginėm.Mat jiems biznis svarbiausia ,o ne senoliai.Manau,kad ,,Saviems" bus išgrobstyta daug tokių pastatų Kaune.Pamatysit ir gal nors tada mieli kauniečiai atsikvošėsit!!!!!
VISI KOMENTARAI 37

Galerijos

Daugiau straipsnių