Prezidentė prakalbo apie Kėdainių tragediją

Penktadienį šalies prezidentė Dalia Grybauskaitė pasisakė dėl prieš kelias dienas įvykusios tragedijos Kėdainiuose, kuomet buvo užmuštas mažametis vaikas. Ji tikino, kad sistema veiktų, jei sprendimai paimti vaiką iš šeimos būtų centralizuoti.

Lietuvos Respublikos vadovė D.Grybauskaitė penktadienį lankėsi Kaune, vaikų gerovės centre „Pastogė“. Ji tikino, kad pastarieji tragiški įvykiai priverčia neatidėlioti svarbių vaiko teisių klausimų ir kuo greičiau priimti atitinkamus sprendimus. Kėdainių tragedijoje beprasmiška ieškoti kaltų, tačiau reikia užkirsti kelią galimoms nelaimėms.

„Tokios tragedijos atveria ne tik žaizdas, bet ir formalizmą. Čia yra ir kai kurių savivaldybių atsakomybės stoka, nes šiuo metu turime 93 valdiškas institucijas, kuriose yra mūsų vaikai ir 64 priklauso savivaldai, būtent miestai ir yra arčiausiai vaiko. Nesuveikia visos grandinės“, - sakė D.Grybauskaitė.

Anot jos, tokios vaikų teisių problemos yra visos Lietuvos. Šiuo metu yra daug įvairių institucijų, kurios sprendžia, ar vaikui šeimoje gerai, ar ne. Tačiau dalis jų – bijo prisiimti atsakomybę ir nuspręsti, kad vaikui kitoje šeimoje bus geriau. Todėl turi būti įkurta atskira institucija, kuri padės įvertinti situaciją ir priimti sprendimą.

„Labai lengva įsivaizduoti, kai nedideliame miestelyje savivaldos žmonės, atsakingi už vaikų teises, gyvena šalia kaimyno, kuris gali smurtauti prieš vaikus. Tai kas pasiryš priimti drastišką sprendimą, nes vėliau kaimynas gali ką nors ir padaryti, tad manau, kad objektyviau, neutraliau ir efektyviau būtų, jei mes panaudotumėme tarptautinę patirtį ir tokius sprendimus atiduotumėme centralizuotai institucijai, - sakė šalies vadovė. - Prisimenant praėjusių metų Kėdainių tragediją, buvo kalbėta apie vaikų teisių priežiūros centralizaciją. Bet tai mes kalbėjome prieš metus. Kol nebus centralizuoto sprendimo priėmimo, tol sistema neveiks.

Prezidentė ketina teigti pasiūlymus Seimui, kad būtų privaloma apklausų metu dalyvauti psichologui. Jis padės tyrėjams įvertinti situaciją ir riziką dėl vaiko sveikatos sutrikdymų. Šiuo metu psichologams apklausoje nebūtina, tik rekomenduojama dalyvauti.

„Tai rodo, kad apklausa ir ikiteisminių tyrių procesai yra vykdomi neprofesionaliai. Didelėje institucijų grandinėje, yra vengiama prisiimti atsakomybę ir procese yra daug neprofesionalumo“, - kalbėjo D.Grybauskaitė.

Tai ne vienintelė priemonė, kurią ruošiasi pateikti prezidentė. Seimui pateiktas visas siūlymų paketas, kuriuo numatoma paspartinti įvaikinimo procesą, užtikrinti laikinųjų globėjų pagalbą. Be to, šalies vadovė ragina Seimą greičiau apsispręsti dėl smurto prieš vaiką sąvokų.

D.Grybauskaitės siūlymus Seimas svarstys vasarį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

toto

toto portretas
Žuvis visada genda nuo galvos. O kad seimas dirbtų.... Kokia kalba gali būti apie svarbių įstatymų priėmimą, jei pagrindinis klausiams seimo darbotvarkėje, kas su kuo miega. Ar Greta su Karbauskiu ar Karbauskis su greta? Tokiais atvejaus, kalba eina apie vaikus visada prisimenu Stankūnaitę. Kaip yra, kad ją vieninelę Lietuvoje gina ir išlaiko valstybė. Ta pati Žiobienė rėkė, kad pedofilų nėra. Bet nuo ko tada saugoma Stankūnaitė ir tik ji vienintelė

pamastymas

pamastymas portretas
gal jau tegu nebekalba mus dalia, baigia tyliai kadencija ir i poilsi,nes per tiek laiko nieko nepadaryta,niekas nepasikeite, zmones dar labiau bega is lietuvos,darbo rezultatu 0 iskyrus ,jau visa pasauli juokinancia isterija ,rusas puola.

Anonimas

Anonimas portretas
is kur toks ziaurumas ,ko stebetis musu visiems valdziazmogiams rupi tik viena kaip sau kuo daugiau prisivogt .uztat ir sita suha ziobe sitam poste tebesedi .nors jau seniausiai turetu sedet CYPEJ bet nieko nepadarysi musu istatimai gina nusikaltelius ,o ne ju aukas ir uz tai turim padekot (kabutese )musu seimunams ir musu teisesugai kuriai zoodis TIESA skamba kaip keksmazodis
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių