D. Grybauskaitė: Kaunas gali būti pavyzdžiu kitiems miestams

Penktadienį Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė įvertino Kaune vykdomų vaikų globos namų pertvarkas. Jos manymu, Kaunas juda tinkama linkme ir gali būti pavyzdžiu kitiems miestams.

Prezidentės vizitas

D.Grybauskaitė penktadienį apsilankė Kauno vaikų gerovės centre „Pastogė“. Pabendravusi su miesto valdžia, vaikų globos namų atstovais bei tėvais, kurie jau globoja vaikus, šalies vadovė padarė išvadą, jog Kaunas yra tinkamame kelyje ir gali tapti pavyzdžiu kitiems miestams, kaip vykdyti vaikų globos namų reformą.

„Kaunui nereikėjo jokių papildomų įstatymų, bet užteko politinės valios, supratimo, profesionalumo ir vadybinių sugebėjimų. Jis labai arti to tikslo, kad galėtų pasakyti, jog čia nėra globos namų. Tokį siekį turėtų įgyvendinti visa Lietuva“, - sakė D.Grybauskaitė.

„Kaunui nereikėjo jokių papildomų įstatymų, bet užteko politinės valios, supratimo, profesionalumo ir vadybinių sugebėjimų. Jis labai arti to tikslo, kad galėtų pasakyti, jog čia nėra globos namų. Tokį siekį turėtų įgyvendinti visa Lietuva“, - sakė D.Grybauskaitė.

Ji sakė, kad Kaune yra labai aiškus supratimas, kad kiekvienas vaikas yra Kauno vaikas ir jam būtinas dėmesys. Prezidentė įvardijo, kad miesto valdžia kartu su verslu, bažnyčia, nevyriausybinėmis organizacijomis kartu prisiima atsakomybę už kiekvieną Kauno vaiką, todėl sveikintina, kad vaikų gerovei skiriamas ir finansavimas.

„Čia vaikas svarbiau už biurokratines kliūtis, įstatymų ar dokumentų trūkumą. Tai parodo, kad galima viską susitvarkyti, kai yra noras ir supratimas. Kauno savivaldybė iš savo lėšų sugebėjo rasti papildomą finansavimą, paruoši žmones, juos įtikinti, kad globa yra labai svarbi. Iš tiesų, Kaunas gali būti pavyzdys daugeliui regionų. Mums net sakė, kad iš kitur jau atvyksta čia ir pasisemia patirties“, - vaikų gerovės centre „Pastogė“ kalbėjo D.Grybauskaitė.

Kauno prioritetai

Kauno miesto valdžia sustoti neketina ir dar šiemet vaikų gerovės užtikrinimui skyrė apie 1,5 mln. eurų. Tai beveik 800 tūkst. daugiau nei praėjusiais metais. Pinigai skiriami ne tik užtikrinti, kad Kauno vaikai augtų šeimoje, bet taip pat ir globėjų oriam gyvenimui.

„Tai yra ne kažkieno kito vaikai, o mūsų, kuriais mes privalome pasirūpinti. Ateityje norime, kad vaikai augtų ne vaikų globos namuose, o su globėjais, kaip viena šeima“, - kalbėjo Kauno meras Visvaldas Matijošaitis.

Kauno vadovai pristatė, jog miestas tikrai nemažai dėmesio skiria socialinių paslaugų gerinimui, kartu vykdo ir pačią vaikų globos namų pertvarką. Tam buvo sukurtos įvairios globos formos – laikinieji, pastovieji, budintys globėjai. Miestas skiria lėšas ir globėjų paramai, didina jiems skirtas išmokas. Be to, stiprinamas nevyriausybinių organizacijų sektorius, nes Kauno valdžia įsitikinusi, kad jis gali padėti spręsti įvairias socialines problemas, kurios susijusios ne tik su globėjų paieška, be taip pat ir su rizikos šeimų konsultacijomis bei pagalba.

Kauno miesto savivaldybė turi ambicingų planų – iki metų galo tikimasi, kad pavyks uždaryti „Atžalyno“ vaikų globos namus, o visus globotinius perkelti į bendruomeninę šeimos aplinką. Kitais metais numatoma ar labiau stiprinti socialinė sferą ir galbūt iš viso pavyks atsisakyti vaikų globos namų ir suteikti iš rizikos šeimų paimtiems vaikams saugią aplinką.

Globos kaina

Kauniečių šeimos, pasiryžusios auginti svetimus vaikus, prisipažino, kad šiuo metu labiausiai trūksta ne pinigų, o dėmesio.

„Visi mes esame vaikai, tik vieni dideli, kiti – kiti dar ne. Mums svarbiausia – dėmesys. Malonu, kad net iš prezidentės jį gauname. Kartais trūksta ne finansų, bet būtent dėmesio, todėl mes, globėjai, buriamės kartu į bendruomenes ir bandome išspręsti iškilusias problemas“, - sakė šiuo metu dvi globotines ir vieną savo dukrą auginantis Laimonas Kairiūkštis.

Jis tikino, kad nereikia bijoti į savo šeimą priimti kitus vaikus, nes tada sustiprėja pačios šeimos santykiai. Jo šeimoje naujus vaikus pažinti padeda ir keli gyvūnai. Tačiau kaunietis paminėjo, kad reikia apsišarvuoti kantrybe tam, kad negirdėtum piktų kaimynų replikų.

„Globėjas turi susitaikyti. Man nesvarbu, kaip į mane žiūri kaimynai, aš turiu ištransliuoti žinią, kad tai yra normalu. Vieni eina tarnauti į kariuomenę ar policiją, tai ir čia aš atlieku savo pareigą ir neigiamų kaimyno nuomonių nepaisau“, - sakė L.Kairiūkštis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Kai valdė konservatoriai, tai milijonai buvo auksiniuose tualetuose.

Anonimas

Anonimas portretas
Kai valdė konservatoriai, nebuvo to milijono viešiešiems ryšiams.Dabar pinigai tykšta per visus galus, nes žmogus turi didelį norą pasireklamuoti. Juk galėjo ir savo firminį nykštį greta Prezidentės iškelti. Lochelis

Pritariu kaunietei

Pritariu kaunietei portretas
Kadangi meras nusipirkes viesinimo paslaugu uz milijona (ar ne kaunieciu pinigu taskymas,kai sostinei uztenka daug kuklesnes sumos?)tai ir fotkinasi ant kiekvieno kampo. Visi baigti objektai pradeti seniai praeityje,nenuneigs niekas,zinant proceduru terminus Lietuvoje.Teisingi buvo viciunu darbuotoju komentarai per Kauno mero rinkimus....
VISI KOMENTARAI 25

Galerijos

Daugiau straipsnių