Čekiškėje atidengtas paminklas signatarui P. Dovydaičiui

  • Teksto dydis:

Šiandien Kauno rajono savivaldybės pastangomis atidengtas paminklas Vasario 16-osios akto signatarui, buvusiam ministrui pirmininkui Pranui Dovydaičiui (1886-1942).

„P. Dovydaitis buvo išskirtinė asmenybė, palikusį ryškų pėdsaką Lietuvos istorijoje, todėl nusprendėme įamžinti jo atminimą Čekiškėje. Artėjantis atkurtos Lietuvos valstybės šimtmetis yra gera proga prisiminti šį mūsų krašte gyvenusį politiką“, – kalbėjo Kauno rajono meras Valerijus Makūnas.

Rajono vadovas Čekiškės bendruomenei pranešė dar dvi geras žinias: gimnazijai paskirtas mokyklinis autobusiukas ir jau šį mėnesį prasidės mokyklos pastato rekonstrukcijos darbai.

Paminklas atidengtas sode, priešais P. Dovydaičio vardu pavadintą gimnaziją. Renginyje dalyvavo signataro giminės, vietos bendruomenės nariai.

1886 m. Višakio Rūdoje gimęs P. Dovydaitis buvo ne tik politikas, bet ir žinomas kultūrologas, teisininkas, filosofijos mokslų daktaras, Lietuvos ateitininkų sąjungos vadovas, apie 40-ies periodinių leidinių redaktorius ir leidėjas. 1935 m. signataras gavo 20 ha žemės netoli Čekiškės miestelio esančiame Paprienių kaime, čia ūkininkavo.

1941 m. birželio 14 d. buvo suimtas ir ištremtas į Ukrainą, vėliau – į Uralą. 1942 m. nuteistas ir sušaudytas. Signataro amžinojo poilsio vieta nežinoma.

P. Dovydaičio biustą sukūręs skulptorius Stasys Žirgulis jau yra įamžinęs ne vieną iškilų menininką, politiką, visuomenės veikėją: gamtininką Tadą Ivanauską, profesorių Petrą Leoną, fotografą ir etnologą Balį Buračą, architektą Vladimirą Dubeneckį, Kazį Grinių, Vincą Kudirką, Steponą Kairį, Kazį Bizauską.

S. Žirgulis pasakojo, kad P. Dovydaičio portretą kūrė iš kelių nuotraukų ir siekė pavaizduoti maždaug tokio amžiaus, kai politikas pasirašė Nepriklausomybės aktą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Is Sostines

Is Sostines portretas
Ai cia tas veikejas vienas is organizatoriu to surudyjusio kanalizacijos vamzdzio Vilniuje Neries krantineje pastatymo - nu ir menas - nu ir menininkai ! Tiesiog 'na..i saunuoliukai' !
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių