Buvęs Kauno vicemeras A.Balutis prabudo: kyšio neperdaviau

Kauno apygardos teisme prisipažinęs, kad tarpininkavo verslininkėms perduodant kyšį buvusiam Kauno apskrities viršininkui, Apeliaciniame teisme buvęs miesto tarybos narys Antanas Balutis staiga pakeitė savo poziciją.

Nežinojo, kas paketuose?

A.Balutis šiandien Apeliaciniame teisme apklaustas buvusio Seimo pirmininko Viktoro Muntiano byloje.

Buvęs Kauno politikas šioje byloje yra nuteistas kalėti vieneriems metams, bausmės vykdymą atidedant tokiam pačiam laikui.

A.Balučio veika nėra tiesiogiai susijusi su V.Muntianu, kuris šioje byloje Kauno apygardos teisme buvo visiškai išteisintas. Apeliaciniame teisme prokuraorai siekia panaikinti V.Muntiano išteisinimą, pripažinti jį kaltu dėl piktnaudžiavimo tarnyba ir dokumentų klastojimo

Prokuratūra kaltina V.Muntianą 2007 metų birželį-gruodį organizavus valstybės tarnautojo – tuometinio Kauno apskrities viršininko pavaduotojo Virginijaus Vizbaro – piktnaudžiavimą tarnybine padėtimi, siekiant asmeninės naudos dėl jam faktiškai priklausančio sklypo.

A.Balutis buvo nuteistas už tarpininkavimą Kauno verslininkėms duodant kyšį V.Vizbarui.

Pirmos instancijos teisme buvęs Kauno vicemeras A.Balutis prisipažino kaltas, dabar Apeliaciniame teisme jis ėmė aiškinti, kad esą nežinojo, kad per jį paketuose buvo perduodami pinigai.

Nerišlus paaiškinimas

A.Balutis nesutiko su teisėjų ir prokuroro aiškinimais, kad jis keičia parodymus.

„Aš tada objektyviai klydau“ , – atsakė nuteistasis, teigdamas, kad ilgai nagrinėjant bylą turėjo laiko pagalvoti ir viską sudėlioti į savo vietas.

Esą po sulaikymo advokatas jam pasakė, kad geriau sutikti su prokurorų ir Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) mestais kaltinimais.

100 tūkst. litų kyšis

Bylos duomenimis, 2007 metais 100 tūkst. litų grynaisiais V.Vizbarui kaip kyšis per A.Balutį buvo perduoti per tris kartus. Susitikimai vyko Kaune ir Jonavoje.

„Kaunas toks miestas, kad vieni kitus pažįsta. Aš taryboje dirbau daug metų. Jablonskienė ir Baranauskienė - vystytojos, jos pagalbos paprašė. Užėjome pas apskrities viršininko pavaduotoją Vizbarą, išdėstė viską. Ten buvo kalbama, kad ponios neranda išeities tvirtindamos detalųjį planą. Mano sferoje buvo miesto plėtros detaliųjų planų klausimai. Aš sutikau ponioms padėti“, – aiškino A.Balutis.

Buvęs konservatorius teisme tikino, kad V.Vizbaro prašęs žmoniškai pažiūrėti į verslininkių reikalą, nes joms dėl žemės sklypo A.Mickevičiaus gatvėje pakibo investicijos.

Fiksavo STT

A.Balučio susitikimus ir pokalbius fiksavo Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) agentai. Sulaikytam A.Balučiui buvo parodytos kelios nuotraukos, kuriose užfiksuota, kaip V.Vizbaras ima pinigus ir juos skaičiuoja.

Pasak A.Balučio, tuo metu jį gynęs advokatas patarė jam sutikti su pateikta medžiaga ir kad ginčytis yra beviltiška ir kad jei prisipažinsiąs, bus geriau.

„Aš prisiėmiau tai, ko nedariau“, – Apeliaciniam teismui rėžė A.Balutis.

Nuteistasis netgi tikino, kad kartą perduodamame pakete net negalėjo būti pinigų – A.Balučio manymu, jie net negalėjo ten tilpti.

Visko ašis – V.Vizbaras

Kauno apygardos teismas Virginijų Vizbarą pripažino kaltu dėl kyšininkavimo ir nuteisė kalėti realia ketverių metų laisvės atėmimo bausme. Iš jo valstybės naudai konfiskuota per 100 tūkst. litų, kuriuos, kaip manoma, valdininkas gavo kaip kyšį. Jam nepalankų nuosprendį V.Vizbaras apskundė Apeliaciniam teismui ir prašo išteisinimo.

Iš viso šią bylą sudaro trys epizodai, kuriuos sieja V.Vizbaro nusikalstama veikla. V.Vizbaras kaltintas kyšio priėmimu, verslininkės Laima Baranauskienė ir Birutė Jablonskienė – didelės vertės kyšio davimu ir dokumentų klastojimu, A.Balutis – pagalba duodant kyšį.

Dvejiems metams lygtinai nuteista B.Jablonskienė Apeliacinio teismo prašo panaikinti nuosprendį ir ją išteisinti, esą teismas buvo šališkas, nevertino jai palankių įrodymų.

A.Balutis teismo prašo atleisti nuo baudžiamosios atsakomybės pagal laidavimą. Jis teismui priminė, kad daug metų buvo Kauno miesto tarybos nariu, dalyvavo jos veikloje ir buvo „teigiama asmenybė“.

V.Muntianas prašo palikti galioti jam palankų nuosprendį ir atmesti prokuratūros skundą. Jis tikino nepiktnaudžiavęs tarnyba.



NAUJAUSI KOMENTARAI

CHA

CHA portretas
Gal ir prisipažino ko nepadaręs, bet matyt buvo pažeidžiamas, jeigu prisiimė kito kaltes. Matyt buvo tam tam priežasčių. Tai minkštakūnių bėdos -:))))

a

a portretas
koncervatoriu partizanas

reikėjo

reikėjo portretas
kandidatuoti į seimą, būtų išsisprendusios bėdos su teisėsauga
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių