A. Butkevičius pripažino: nesu stebukladarys

Šiandien Kauno rajone lankęsis premjeras A.Butkevičius žadėjo Vyriausybės paramą svarbiems infrastruktūros plėtros projektams. Premjerui primintas besikeičiančių vyriausybių kartojamas pažadas įrengti Karmėlavos aplinkkelį.

Pinigų greitai neras

Lankantis Kauno laisvojoje ekonominėje zonoje (LEZ), Kauno rajono meras, socialdemokratas Valerijus Makūnas partijos kolegai A.Butkevičiui pristatė svarbiausias rajono infrastruktūros  problemas. Tai – Karmėlavos aplinkkelio statyba, neįgyvendinti vandentvarkos projektai, šaligatvių nebuvimas labai judriose miestelių gatvėse ir kitos. Viena didžiausių problemų – plečiantis Kauno oro uostui ir šalia įsikūrusiai Kauno LEZ, Karmėlava baigia uždusti nuo didžiulio transporto srauto.

„Gal ir gerai, kad tik 10 proc. Kauno LEZ teritorijos išvystyta. Sunku įsivaizduoti, koks ties Karmėlava būtų kelio apkrovimas, jei būtų išvystyta visa LEZ teritorija“, – užsiminė V.Makūnas.

Ramučių bendruomenės primininkas Arūnas Kmieliauskas atkreipė dėmesį, kad jau beveik 20 metų vyriausybės viena po kitos žada įrengti Karmėlavos aplinkkelį, viadukus iš LEZ, rekonstruoti centrinę Karmėlavos gatvę – Vilniaus gatvę. „Laikykimės pažadų“, – ragino A.Kmieliauskas.

A.Butkevičius užsiminė, kad jis – ne stebukladarys, pinigų visiems projektams greitai įgyvendinti neras, bet pažadėjo nustatyti jų įgyvendinimo prioritetus. „Karmėlavos aplinkkelio klausimas bus sprendžiamas susitikus su susisiekimo ministru. Bus ieškoma variantų. Įsipareigojimai gyventojams buvo duoti tam, kad galėtume vykdyti oro uosto plėtrą. Tuos įsipareigojimus davėme pradėję statyti dar vieną keleivių terminalą oro uoste. Dabar bus tam tikras pasitikrinimas ir išbandymas, parodymas žmonėms, kaip Vyriausybė kartu su savivaldybe ir verslu savo pažadus įgyvendina“, – žadėjo A.Butkevičius.

Padėtų plėtoti LEZ

Kauno LEZ valdymo bendrovės vadovas Vytautas Petružis užsiminė, kad kol kas laisvoji ekonominė zona plėtojasi naudojantis vienos rūšies – automobilių transportu. Tačiau nuo pat pradžių ši zona planuota kaip intermodalinė, kurią pasiektų oro transportas iš Kauno oro uosto Karmėlavoje ir geležinkelių transportas iš intermodalinio terminalo Palemone.

„Jungtys su oro uostu ir intermodaliniu terminalu galėtų tapti labai dideliu postūmiu, kad investuotojai ateitų daug didesniu tempu. Geležinkelio jungtis su intermodaliniu terminalu įtraukta į Vyriausybės nutarimą – ji turėtų būti įrengta kartu su viešuoju logistikos centru, – sakė V.Petružis. – Dabar įgyvendinta tik viena Kauno viešojo logistikos centro dalis – intermodalinis terminalas. Laukiam, kol bus įgyvendinta kita – įrengta geležinkelio jungtis nuo LEZ iki intermodalinio terminalo. Tam, kad tiesiogiai susisiektume su oro uostu, LEZ link jame turėtų būti įrengtas lėktuvų vairavimo takas.“

Jungtis su oro uostu ir intermodaliniu terminalu įrengti kainuotų apie 10 mln eurų. A.Butkevičius šiems projektams žadėjo Vyriausybės paramą. „Vyriausybės finansavimas turės būt numatytas. Šis klausimas yra svarstomas Ūkio ir Finansų ministerijose. Ūkio viceministras Marius Skarupskas minėjo, kad kai kurie sprendimai dėl Kauno LEZ vystymosi ir plėtros bus priimti dviejų savaičių bėgyje“, – kalbėjo A.Butkevičius.

Trūksta vietų darželiuose

Auganti Kauno rajono savivaldybė – antroji Lietuvoje pagal išduodamų statybos leidimų skaičių. Čia kuriasi daug jaunų šeimų, trūksta vietų vaikų darželiuose.

„Priemiestinėms savivaldybėms turėtų būti numatyta didesnė parama naujoms vietoms vaikų darželiuose kurti“, – V.Makūnas užsiminė, kad šiuo metu rajono vaikų darželiuose trūksta apie 1000 vietų. Į klausimą, ar augančioms savivaldybėms bus skirta daugiau lėšų naujoms vietoms vaikų darželiuose kurti, A.Butkevičius atsakė:  „Ruošiamės artimiausiu metu keisti švietimo sistemos finansavimą savivaldybėse ir manau, kad tame įstatymo pakete turės būti numatyta darželių finansavimui skirti papildomų lėšų“.

Premjeras penktadienį taip pat lankėsi baigiamoje įrengti Kauno klinikų filialo Kulautuvos reabilitacijos ligoninėje, susitiko su Kauno rajono jaunųjų lyderių asociacijos atstovais, dalyvavo atidengiant paminklinį suoliuką Lietuvos savanoriams, Vyčio kryžiaus kavalieriams Raudondvaryje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

as

as portretas
vilniuje stadionas,sporto rumai ir taip toliau ir taip toliau,svarbu paskelbti nacionalinemis vertybemis o kaunui spyga

as

as portretas
vilniuje stadionas,sporto rumai ir taip toliau ir taip toliau,svarbu paskelbti nacionalinemis vertybemiso kaunui spyga

as

as portretas
pinigu nera,o kodel Vilniuj,tai viskam pinigu yra
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių