„Būsto valda“ kauniečius ragina aktyviai dalyvauti daugiabučių renovacijoje

  • Teksto dydis:

Kaunas turi kuo didžiuotis – per tris daugiabučių renovacijos etapus jau įgyvendinta apie 150 modernizacijos projektų. Tai didžiausias skaičius tarp visų šalies savivaldybių. Namus administruojančios bendrovės „Būsto valda“ specialistai pastebi, kad artėja ketvirtasis daugiabučių modernizavimo etapas, kuriam kauniečiai turėtų pradėti ruoštis jau dabar.

Užtenka ir vieno žmogaus iniciatyvos

„Kauniečiai labai aktyviai dalyvavo iki šiol vykusiuose renovacijos etapuose, todėl neturėtų praleisti progos pasidomėti savo namo modernizavimo galimybėmis ir artėjant naujam pastatų renovavimo etapui. Planuojama, kad kvietimas teikti investicinius projektus daugiabučių modernizacijai bus paskelbtas dar iki šių metų pabaigos, todėl gyventojai, kurie norėtų atnaujinti savo namą, turėtų nedelsdami imtis aktyvių veiksmų“, – sako pastatų priežiūros ir administravimo įmonių grupei „Civinity“ priklausančios „Būsto valdos“ direktorius Šarūnas Eidintas.

Pasak jo, pirmasis žingsnis norint renovuoti namą – organizuoti namo gyventojų susirinkimą, kuriame dauguma butų savininkų kartu su administratoriumi turėtų aptarti namo renovavimo poreikį ir galimybes. Esant namo bendruomenės pritarimui, namo administratorius, nustatęs pagrindines namo problemas, padės parengti investicinį projektą renovacijai.

Mūsų patirtis rodo, kad, įgyvendinus senos statybos daugiabučio renovaciją, namo energinis efektyvumas padidėja 50–70 proc.

„Raginame gyventojus būti aktyvius. Kartais užtenka vieno entuziastingo namo gyventojo, kuris gali išjudinti visą procesą. Jeigu bendrą susitikimą vienam žmogui organizuoti per sudėtinga, o galbūt jis nežino, kaip renovacijos pranašumus pristatyti kaimynams, rekomenduojame konsultacijos kreiptis į „Būsto valdą“. Mūsų specialistai turi didelę patirtį administruojant renovacijos projektus, todėl profesionaliai patars, atsakys į visus gyventojams rūpimus klausimus, o apsisprendus dėl renovacijos, parengs reikiamus dokumentus“, – pataria Š.Eidintas.

Kai daugiabučio renovacijai skiriamas valstybės finansavimas, renovacijos projekto administratorius pasirūpina sklandžia tolesne projekto eiga – padeda pasirinkti darbų rangovą, užtikrina atliekamų darbų priežiūrą.

Daugiabučio renovacijos procesas dažniausiai trunka nuo 18 iki 24 mėnesių. „Būsto valdos“ direktorius pastebi, kad norint sėkmingai ir laiku įgyvendinti namo renovaciją labai svarbus visų šiame procese dalyvaujančių pusių – gyventojų, namo administratoriaus ir rangovų – bendradarbiavimas.

Kauno daugiabučių problemos

„Būsto valda“ tarp visų namų administratorių yra daugiausia renovacijos projektų Kauno mieste įgyvendinusi įmonė. Jos sėkmingai baigtų projektų sąraše yra 33 namai, o dar 12 modernizavimo projektų vykdomi šiuo metu.

„Esame gerai susipažinę su Kauno daugiabučių specifika, žinome pagrindinius senos statybos namuose pasitaikančius trūkumus ir dėl to gyventojams iškylančias problemas“, – teigia Š. Eidintas.

Kauno daugiabučiuose susiduriama su panašiais iššūkiais kaip ir kituose miestuose esančiuose senos statybos namuose. Anot Š.Eidinto, viena pagrindinių bėdų, kuri būdinga daugeliui Kauno daugiabučių, – prastos būklės fasadai, dėl kurių nesandarumo prarandama namo šiluma, dažnai pro siūlių tarpus skverbiasi šaltis ir drėgmė. Pasitaiko atvejų, kai suskilusios plytos ar sienos kelia grėsmę namo gyventojams ir praeiviams.

Kitos dažnos problemos, būdingos beveik visiems prieš 30–40 metų pastatytiems daugiabučiams – pasenę vandentiekio ir nuotekų vamzdynai bei atgyvenusios šildymo sistemos. Seni vamzdžiai gali kelti pavojų, nes dažnai prakiūra, ištekėjęs vanduo užpila gyventojų butus, o tai lemia finansiškai didelius nuostolius. Pasenusios šildymo sistemos negalima efektyviai eksploatuoti, jos priežiūros sąnaudos tampa didelės, o daugiabutyje nepavyksta optimaliai paskirstyti šilumos energijos.

Atnaujinus šilumos sistemą, ji tampa automatizuota – atsiranda galimybė įvertinti lauko temperatūrą ir pagal tai reguliuoti šildymą name taupant energiją. Butuose įrengiami individualios šilumos apskaitos prietaisai, todėl gyventojai gali reguliuoti temperatūrą bute ir mokėti tik už sunaudotą šilumos energiją.

„Mūsų patirtis rodo, kad, įgyvendinus senos statybos daugiabučio renovaciją, namo energinis efektyvumas padidėja 50–70 proc. ir pasiekia šiuolaikinius standartus. Be to, priimant sprendimą dėl namo renovacijos svarbus ne tik sutaupymo aspektas. Tinkamai funkcionuojanti šildymo sistema užtikrina vienodas komforto sąlygas visuose renovuoto namo butuose“, – teigia Š. Eidintas.

Pataria rengti platesnės apimties projektą

Mažesnės sąskaitos už šildymą – ne vienintelė nauda, kurios gali tikėtis renovuoto daugiabučio gyventojai. Svarbiausias pokytis, parodantis renovacijos naudą, – išaugusi būsto vertė.

„Esame pastebėję, kad rinkoje būstų vertė renovuotuose namuose išauga apie 15 proc. Atlikę daugiabučio renovaciją, gyventojai gali džiaugtis ne vien išaugusiu gyvenimo sąlygų komfortu, bet ir padidėjusia jiems priklausančio nekilnojamojo turto verte“, – teigia „Būsto valdos“ atstovas.

Š.Eidintas priduria, kad spręsdami dėl namo renovacijos jo gyventojai dar rengiant investicinį projektą turėtų numatyti, kokios apimties pastato modernizavimo darbus jie nori atlikti. Pasitaikanti klaida – nuspręsti modernizuoti tik pagrindinius namo elementus, tokius, kaip daugiabučio fasadas, langai ir šildymo sistema, o laiptinių ar balkonų atnaujinimą palikti ateičiai, to nenumatant investiciniame projekte.

Vėliau, atsiradus poreikiui atnaujinti namo laiptines ar įstiklinti balkonus, daugiabučio bendruomenė susiduria su problema, nes reikia keisti investicinį projektą ir iš naujo rengti su renovacija susijusius dokumentus. „Patartina investiciniame projekte numatyti daugiau planuojamų atlikti darbų ir dėl jų įgyvendinimo apsispręsti vėliau, negu apsibrėžti tik labai siaurą modernizacijos darbų spektrą“, – pataria Š. Eidintas.

Gyventojai, norintys pasitarti dėl renovacijos, sužinoti daugiau informacijos apie investicinio projekto rengimą, pastato modernizacijos procesą ir finansavimo galimybes, kviečiami kreiptis į „Būsto valdos“ specialistus tel. 8 700 55 188 arba e. paštu klauskite@civinity.eu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jonas iš didelio kaimo

Jonas iš didelio kaimo portretas
Renovuokit ir mokėkit elementus sukčiams ,jeigu nesuspėsit paliksit giminaičiams ,jie stipriai apsidžiaugs ir sumokės ko nespėjot jūs,tai gudri afera . Argi valstybė kada ką nors padarė dykai žmogui .Davė popieriaus ir pirkis ,o dabar pasiims grynais.

Arta

Arta portretas
Zmones, bekyt kuo tuoliau nuo busto valdos, ateristai ir vagys, melagiai, nesudaryniekyt jokiu sutarciu su jais, kiek zmonem nemalonumu jie pridare ,

Vaiga

Vaiga portretas
Uzsienije namu renovacija savo lesomis daro pati valstybe savo lesomis o ne grezia paskutines sultis savo ubagams.
VISI KOMENTARAI 27

Galerijos

Daugiau straipsnių