Būsto administratoriams – netikėtas kirtis

Administruoti per 100 namų su liftais Kauno taryba skubiai paskyrė savivaldybės įmonę. Tokią skubą valdininkai grindžia savais argumentais. Valdžios atakuojami būsto administratoriai įžvelgia sąsajas su liftų priežiūros konkursais, kurių paskelbimui  priešinosi biurokratai.

Projekto viešai nesvarstė

Sprendimą keisti namų administratorių Kauno taryba priėmė trečiadienį. Pagal šį sprendimą, visų daugiabučių su liftais administravimą Dainavos ir Šilainių seniūnijose turėtų perimti savivaldybės įmonė „Kauno komunalinis butų ūkis“. Šiai bendrovei norima perduoti valdyti 111 daugiabučių namų, kuriuose gyvena daugiau nei 15 tūkst. kauniečių.

Toks sprendimas buvo netikėtas septynerius metus daugiabučius administruojančių įmonių vadovybei – sprendimo projektas buvo paruoštas pirmadienio vakare, atsisakant viešų svarstymų. ,

Valdininkų parengtame aiškinamajame rašte remiamasi Civilinio kodekso pakeitimais, kuriuose nurodoma, kad namų administratoriais negali būti įmonės, susijusios su liftų priežiūros bendrovėmis, kurios veikia tos pačios savivaldybės teritorijoje.

„Tačiau bendrovė „Baltijos liftai“, su kuria per valdančiąją įmonę yra susiję Dainavos ir Šilainių daugiabučių administratoriai, Kaune veiklos nevykdo. Be to, šių įstatymo nuostatos turi būti įgyvendinamos  tik 2014 metų viduryje“, – tvirtino bendrovės „Mano būstas“ Kauno regiono vadovė Vida Naudžiūnienė.

Sprendimą skųs teisme

Tikėtina, jog paskubomis priimtas sprendimas savivaldybei gali smogti atgalios. Administratoriai sako, kad biurokratų teisinės argumentacijos spragos bado akis.

V.Naudžiūnienė akcentavo, kad Kauno savivaldybė daugiabučius perduoda įmonei, kuri taip pat neturi teisės vykdyti bendrųjų objektų priežiūros. „Įmonė „Kauno komunalinis būtų ūkis“ negali būti administratoriumi, nes per Kauno miesto savivaldybę yra susijęs su atliekų vežėju „Kauno švara“, taip pat su šilumos tiekėju „Kauno energija“, – aiškino ji.

V.Naudžiūnienė tikino, kad dėl tarybos narių priimto sprendimo labiausiai nukentės šių namų gyventojai, iš kurių bus atimta galimybė pasirinkti mažesnį liftų priežiūros tarifą taikančią įmonę. „Panašu, jog šiuos namus norima paprasčiausiai atimti ir atiduoti savivaldybės komunalinei įmonei, kuri su savo turimais resursais galimai net nėra pajėgi užtikrinti kokybišką daugiabučių priežiūrą.  Nė vienas iš šių 111 daugiabučių namų niekada nebuvo pareiškęs noro keisti administratorių – atvirkščiai, gyventojai buvo ir yra patenkinti mūsų teikiamomis paslaugomis. Todėl tokį Kauno miesto tarybos sprendimą traktuočiau kaip neteisėtą ir prasilenkiantį su įstatymais. Mes neabejotinai jį skųsime“, – rėžė V.Naudžiūnienė.

Neatsižvelgė į pastabas

Pastangų pakeisti administruojančias bendrovei teisėtumu, panašu, abejojama ir savivaldybėje. Savivaldybės teisininkai sprendimo projekte prirašė savo pastabą, kad pagal teisės aktus administratorių turi pasirinkti patys gyventojai, o savivaldybė tik tvirtina tokį pasirinkimą. Tačiau miesto politikai į tai nutarė neatsižvelgti. „Antra vertus, Vyriausybė turėjo parengti taisykles, kurios numatytų, kaip gyventojai gali pakeisti administratorių. Todėl šiuo metu tokioje situacijoje nėra visiškai aišku, kas yra teisėta paskiriant administratorių, o kas – ne“, – svarstė Kauno savivaldybės administracijos direktorius Dainius Ratkelis.

Administratoriai neatmeta versijos,, kad toks savivaldybės sprendimas  sutapo su daugiabučių namų administratorių ir bendrovės „Kauno liftai“ prasidėjusia kova dėl liftų priežiūros Kaune.

D.Ratkelis neneigė, kad sprendimas gimė būtent dėl šio konflikto. „Atsižvelgėme į „Kauno liftų“ skundą dėl administratorių rengiamo liftų prižiūrėtojų konkurso, taip pat į įmonės „Kauno komunalinis butų ūkis“ prašymą perimti šiuos namus savo žinion. Tiesa sakant savivaldybės administracija čia įžvelgė teisinių spragų, bet viską palikome spręsti miesto tarybai“, – pripažino D.Ratkelis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

darius

darius portretas
Kiek gali savivaldybė tyčiotis iš gyventojų? Tokio bardako jau seniai nebuvo - šitaip įžūliai dangsto savo nevarius darbelius, kad net bjauru skaityti. Šalin merą ir visą administracija!!!

p.Naudžiūnienei

p.Naudžiūnienei portretas
Šaunu tai skaityti, kad Kauno miesto savivaldybės administracija bent kartą susimąstė dėl AB "City Service" ( "Mano būstas", "Dainavos būstas", "Centro būstas", "Šilainių būstas" apibendrinus UAB "Pastatų priežiūros tarnyba") dėl blogo administravimo. Juk viena ir ta pati kišenė AB "City Service" išvardinti pavadinimai). V.Naudžiūnienei reikėtų pasitikslinti dėl skundų blogo administravimo tiek pačio namo, tiek šilumos punkto...dar užsimanė ir liftus namuose administruoti...kiek jau prašė namų pakeisti administratorius... Geriau p. V.Naudžiūnienei reikėtų pasirūpinti kaip dirba jos nekvalifikuota komanda prižiūrint daugiabučius namus, nesilaikant nei LR įstatymų, nei Aplinkos ministerijos aktų, nei pačios Kauno m. Savivaldybės nurodymų... Žmonės supranta dėl ko rašomi straipsniai. Tik kažkodėl žurnalistai "muša" į vienus vartus - AB "City Service" naudai. Siūlau rašytojui (nepasirašęs statuso) Romui Naujaliui, parašyti paprasto žmogaus apie AB "City service" nešvarius darbelius su įrodymais ir faktais.

Dariui

Dariui portretas
Pats tikriausia nesusidūrei su administruojančios įmonės atstovais, jų veikla? Čia jau ir savivaldybė nepajėgi sutvarkyti, neteisėtai įsileidusi Rubikono grupes. reikia kažką darytis. bet niekas nežino kaip daryti?
VISI KOMENTARAI 20

Galerijos

Daugiau straipsnių