Būkite atsargūs: erkės jau pabudo

  • Teksto dydis:

Specialistai įspėja saugotis erkių, kurios jau pabudo po žiemos miego.

Kovo 15 d., vykdant kraujasiurbių nariuotakojų stebėseną Kauno apskrityje, pastebėtos pirmosios Ixodes genties erkės, platinančios Laimo ligą ir erkinį encefalitą, skelbia Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Kauno departamentas. Nors trumpam sugrįžę vėsesni orai erkių aktyvumą pristabdys, tačiau bet kuriuo metu sušilus erkės vėl bus aktyvios ir kels grėsmę gyventojų sveikatai.

Lietuvoje aktyvusis erkių periodas trunka nuo kovo iki lapkričio mėnesio (kai kuriais metais iki gruodžio), kai aplinkos temperatūra siekia +5-7 laipsnius. Erkės (lervos ir nimfos) aktyvios visą sezoną, o didžiausias aktyvumas stebimas gegužę – birželį bei rugpjūčio – rugsėjo mėnesiais.

Erkės dažniausiai aptinkamos drėgnose, tamsiose, tankiose vietovėse: lapuočių ar mišriuose miškuose, miškingose vietovėse, miško pakraščiuose, laukymėse, paupiuose, pelkėtose vietovėse, kur daug brūzgynų ir krūmokšnių. Taip pat jų galima aptikti ir miesto parkuose, skveruose, daugiabučių kiemų žaliosiose teritorijose.

Erkės paprastai aukos tyko ant žolės, neaukštų krūmų, nepakildamos nuo žemės paviršiaus aukščiau kaip 1,5 m. Erkės įsisiurbimas neskausmingas, todėl žmogus jo beveik nepajunta, tai užtikrina netrukdomą erkės maitinimąsi.

Kauno apskrityje per 2016 m. buvo užregistruoti 804 Laimo ligos ir 162 erkinio encefalito atvejai.  Tai 0,5-0,7 karto daugiau lyginant su 2015 m. (užpernai – 560 Laimo ligos atvejų ir 75 erkinio encefalito atvejų). Šiais metais jau registruoti 29 Laimo ligos atvejai, o užsikrėtusiųjų erkiniu encefalitu kol kas nėra. Sergamumas šia liga pakyla birželį, o didžiausias būna liepos – rugsėjo mėnesiais.

Deja, skiepų nuo Laimo ligos nėra, tačiau norint išvengti erkinio encefalito vienintelis mokslu pagrįstas būdas – skiepai. Šiuo metu pasiskiepyti ypač tinkamas laikas. Dėl skiepų rekomenduojama kreiptis į savo šeimos gydytoją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ogis ir tarakonai

Ogis ir tarakonai portretas
Šitos erkės mažiau pavojingos už 141 erkę siurbiančius neprilausomai nuo metų laiko...

...

... portretas
KADA bus vėl pradėtos pievos deginti? - žmonių sveikata SVARBIAU!
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių