„Britanikos“ vaiduokliui teliko pusmetis?

Kauniečiai laukia nesulaukia, kol ir antrąjį brolį vaiduoklį ištiks toks pats likimas. Pirmojo viešbučio "Respublika" griaučiai jau griaunami. Planuojama, kad "Britanikos" reikalai pajudės galbūt vasarą.

Šį 46 m aukščio monstrą turėjo pakeisti beveik perpus žemesnis pastatas. Jo projektas buvo parengtas dar prieš dvejus metus.

Buvo gauti visi reikiami leidimai "Britanikai" griauti ir naujojo verslo centro statyboms. Tačiau judesio sklype, esančio prie Kęstučio ir A.Mickevičiaus gatvių, taip ir neatsirado.

Žiniasklaidoje svarstyta, kad taip nutiko dėl nesėkmingai nusisekusių investuotojų paieškų. Minėtos derybos su verslo struktūromis iš JAV, taip pat ir su vietiniais galimais investuotojais.

Nutiko taip, kad projektas buvo imtas koreguoti. "Kol kas nelabai yra, apie ką viešai kalbėti", – atsiduso architektas Gintautas Natkevičius.

Prieš dvejus metus jis "Kauno dienai" išsamiai pasakojo, kad vietoje "Britanikos" planuotas statyti 26 m ir 18 tūkst. kv. m aukščio biurų pastatas su butų korpusu ir požemine automobilių aikštele.

Pasiteiravome, kaip per tuos dvejus pakito projektas. "Galima sakyti, kad dabartinis projektas parengtas naujas", – teigė G.Natkevičius. Esminiai pokyčiai – padidintas biurams skirtas plotas, sumažinta erdvė, skirta gyvenamajam būstui.

"Taip pat atsiranda galimybė statyti etapais", – pasakojo architektas.

Leidimų darbams kol kas nėra. Juos tikimasi gauti vasaros pradžioje. "Atrodo, kad nieko nevyksta, bet pats projektavimas yra ilgas, sudėtingas procesas", – aiškino G.Natkevičius.

Ir šį kartą pastatą nuspręsta ardyti ir statyti iš naujo, o ne rekonstruoti senąjį, nes, kaip pasakojo architektas, "Britanika" pastatyta nekokybiškai, neracionaliai išdėstytos ir suplanuotos patalpos. Kambariai labai maži, žemi. Daug ir plačių koridorių, įeigų, kitų nereikalingų erdvių.

Griauti senąjį pastatą, anot G.Natkevičiaus, galima bet kada, bet baiminamasi, kad ištuštinę valstybei priklausantį sklypą, užsakovai neteks teisės jį nuomotis, tad jame nebegalės nieko statyti.

Nacionalinė žemės tarnyba jau yra nutraukusi žemės nuomos sutartis su keliomis dešimtimis nekilnojamojo turto projektų vystytojų. Vienas tokių atvejų – nutraukta žemės nuomos sutartis su Mindaugu Plūku, kurio užsakymu rangovai jau buvo pradėję daugiabučio statybos darbus K.Donelaičio ir Maironio gatvių sankryžoje. Statiniui atsirasti buvo gauti visi reikalingi leidimai.

Pastaroji situacija tebėra narpliojama teisme, o sklypas stovi tuščias.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Užbaigti reikia

Užbaigti reikia portretas
Ne griauti reikia o baigti statyti. Protingi žmonės negriauna tvirtų pastatų. Ir pinigų, kurių ir taip nuolatos trūksta, nemėto velniop.

Buras

Buras portretas
Nusibodo tas rašynėjimas to pačio per tą patį. Kiek galima ? Prisiminė Plūką. O jo nuomojamas sklypas kartais nepadidėjo valstybinės žemės sąskaita ? 10 m. nieko nedarė, o kai nuoma ėjo į pabaigą, pradėjo statyti. Dūmų nebūna be ugnies. Dabar Kaunas turi eilį "katlavaną" miesto centre
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių