„Britanikos“ vaiduoklis: kas slepiasi viduje?

Ramesnę dieną įsiklausęs gali girdėti, kaip serijomis lyg kulkosvaidžiai pokši "Respublikos" viešbutį griaunantys ekskavatoriai. Šis garsas girdimas ir nuo kito vaiduoklio – "Britanikos". Čia užsuko ir "Kauno dienos" žurnalistai.

Neeilinė ekskursija

Apie "Respubliką" dabar kalbama daug ir su patosu. Džiaugsmas, kad šios visas Kauno problemas atspindinčios piktžaizdės jau greitai nebeliks, aidi taip garsiai, kad daugelis tarsi pamiršo dar vieną gelžbetonio gargarą Kauno centre – "Britaniką".

Kertinis akmuo 500 viešbučių statyboms padėtas prieš 31 metus, bet, regis, niekada ir nebus baigtas dėl daugybės priežasčių, bet dabar ne apie jas, o apie patį pastatą.

Būtent dėl to šį sekmadienį ir skyriau pašniukštinėti po jį. Kas dedasi šio vaiduoklio viduje, kur įvyko ne viena nelaimė? Ar išties čia be problemų galima patekti net ant stogo?

Elijaus Kniežausko nuotr.

Sunkumų nesudarė

Nors pastatas jau keletą metų apkaustytas grotomis iš armatūros, bet patekti į jį, vieni juokai. Sunkiausias dalykas – perlipti šiek tiek aukštesnę nei 2 m tvorą. Rytinėje pastato dalyje vienos grotos jau atluptos ir net mažas vaikas įsliuogtų į pastatą. Įsibrauti į jį netrukau net dviejų minučių.

Tiesa, tai supaprastintas būdas įsibrauti, kuriuo naudojasi prasčiokai turistai ar žmonės, išstenantys tik porą prisitraukimų. Teksto pabaigoje papasakosiu kitą būdą, kurį pamatęs, išsižiojau.

Vos įlindus į pastatą, pasitinka šiukšlių krūvos. Kažkaip atsiradę baldai, statinė, seni alaus bambaliai ir skardinės, 1990 m. (metų kai statybos buvo įšaldytos) leistas "Izvestija" žurnalas.

Ant sienų įvairūs užrašai, bet kylant aukštais į viršų, necenzūrinius žodžius keičia vis įmantresni gatvės meno piešiniai. Pats įspūdingiausias ir vertingiausias – pastato viršutiniame aukšte. Čia jau porą metų puikuojasi vienas įdomiausių gatvės meno kūrinių Lietuvoje, jau nuo Parodos kalno matomas ilgiausias lietuviškas žodis "Nebeprisikiškiakopūsteliaujantiesiems". Užrašas ironiškai badantis į sovietinį gigantizmą ir mūsų negalėjimą susitvarkyti su iš to laikmečio paveldėtomis šiukšlėmis.

Aukštas po aukšto vaizdas panašus – statybinės atliekos (daugiausia betonas), vienodas patalpų išplanavimas, iki viršutinių aukštų sumontuoti ventiliacijos vamzdžiai. Keičiasi tik piešiniai ir užrašai.

Pirminis "Britanikos" projektas buvo žymiai įspūdingesnis. Pastatas turėjo būti ekspresyvus, bangos pavidalo formos kabantis monolitas, jis turėjo stovėti įkypai dabartinio sklypo ir atrodyti įspūdingai. Būtų buvęs tikras postmodernizmo perlas, kurį Kaunui turėti būtų buvusi garbė. Vis dėlto, kaip dažnai atsitinka, projektas buvo per brangus ir per sudėtingas, todėl nuspręsta statyti 12-os aukštų bunkerį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Nesu vietinis Kaune, bet turiu hobi vaiksčioti po tokias vietas, bet Kaune manau vienas ir geriausių explorerių objektu šis

rašytojui

rašytojui portretas
langai apvalūs, o ne ovalo formos...

Anonimas

Anonimas portretas
Ir vėl Putinas kaltas, nes rusai puola
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių