Botanikos sode kauniečiai vėl sodins ąžuolus

Gegužės 12 d., šeštadienį, VDU Kauno botanikos sode bus vėl surengta garsios gamtosaugininkės, VDU garbės daktarės prof. Birutės Galdikas ąžuolų giraitės sodinimo akcija.

Pirmąjį kartą, praėjusių metų gegužę, buvo pasodinta 50 ąžuoliukų, o šiemet giraitę papildys dar tiek pat. Kaip ir praėjusį kartą, sodinti medelius ir tapti ąžuoliukų globėjais gali visi norintieji, pranešė organizatoriai. Renginio pradžia – 12 val.

Pasak botanikos sodo atstovų, ši iniciatyva gimė kaip simbolinė atsvara pasaulio miškų naikinimui. Prof. B.Galdikas ąžuolų giraitės sodinukai yra gamtos paminklais paskelbtų šimtamečių ąžuolų palikuonys – genetiniai klonai. VDU Kauno botanikos sode bus sukauptas ir išsaugotas vertingas Lietuvos ąžuolų genofondas.

Šioje unikalioje ažuolų giraitėje sodinami ypatingų ąžuolų sodinukai – jie skiepyti išsiskiriančio ilgaamžiškumo Lietuvos ąžuolų įskiepiais. Pernai buvo pasodinti Stelmužės, Daukšos, Šventybrasčio ir kitų ąžuolų genetiniai klonai, tuo tarpu šiemet bus sodinami Tverečiaus, Terpeikių, Šventragių, Karvelių, Medžialankio, Mukulių ąžuolų „palikuonys“, kuriuos užaugino Kėdainių urėdijos urėdas Juozas Girinas.

„Kai pagonybės laikus menantys jų pirmtakai pasens ir sunyks, šios giraitės ažuoliukai dar stiebsis, augs ir šlamės, džiugindami mūsų širdis. Didelė tikimybė, kad šalia augdami galingiausių Lietuvos ažuolų palikuonys kryžminsis ir iš jų gilių bus galima užauginti įspūdingai augančius, tvirtus ir ilgaamžius medžius“, – sakė VDU Kauno botanikos sodo atstovai.

Akciją koordinuoja VDU, įgyvendinti padeda Tarptautinis Birutės Galdikas gamtosaugos labdaros ir paramos fondas.

Daugiau informacijos – organizatorių tinklalapyje.

Prof. B.Galdikas – visame pasaulyje garsi lietuvių kilmės antropologė, gamtosaugininkė, žymiausia orangutanų tyrinėtoja, fizinės antropologijos ir biologijos daktarė. Ji yra šiuolaikinės primatologijos, gamtos apsaugos, etologijos specialistė, keleto knygų apie nykstančią orangutangų rūšį autorė. VDU garbės daktaro regalijos jai įteiktos 2010 m.

Mokslininkės gyvenimas ir darbai aprašyti šešiose knygose, apie prof. B.Galdikas sukurta dokumentinių filmų Indonezijoje, Japonijoje, JAV, Prancūzijoje, Italijoje, Australijoje. Žymiausia autobiografinė knyga „Atsiminimai apie rojų: mano metai Borneo saloje su orangutangais“ (1995) buvo išleista anglų, vokiečių, prancūzų, lietuvių kalbomis ir šiemet pristatyta VDU. Vasario mėnesį mokslininkė lankėsi universitete ir dalinosi nepaprasta patirtimi, sukaupta tyrinėjant orangutanus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių