Biurokratų labirinte pasiklydusi senolė metama lauk iš namų

Sprendžiant socialinio būsto problemą Kauno valdininkai, pasitelkę teismų sprendimus, iš būstų keldina ne tik savavališkai juos užėmusiuosius.

Bet taip pat ir mamas su mažamečiais vaikais bei senukus, kurie dėl menkų teisinių žinių ar biurokratų klaidų tapo savivaliautojais, praneša LTV „Šiandien“.

Jau devintą dešimtį pradėjusi senolė Marija Janušauskienė, savo butą užrašiusi vaikams, prieš 17 metų į vieną Šančių mikrorajono namą atsikraustė slaugyti sunkiai sergančios dukros. Ši gyveno sovietmečiu valdžios skirtame būste.

Dukrai mirus ant neįgalios M. Janušauskienės rankų liko du anūkai. Netekties prislėgta moteris nenuleido rankų ir netrukus ėmė tvarkyti avarinės būklės šalia buto savivaldybės šeimai skirtas papildomas patalpas.

„Girtuokliai išnešdavo malkas, nupirkau lentų, užkaliau tą sandėlį, samdžiau žmones, paskui ten užmūrijau, kad žiurkės nevaikščiotų“, – pasakoja iškeldinama iš būsto senolė.

Netrukus moteris priglaudė ir du vaikų namų auklėtinius. Vienas jų iki šiol lanko senolę.

„Ko močiutė valgyt turi – bendrom jėgom pasidaro. Jį morališkai paremia tuo pačiu, nes jis nei motinos, nei tėvo neturi. Močiutės dėka jisai skinasi gyvenimą“, – sako buvusi kaimynė Janina Sabonienė.

Tačiau prieš pusantrų metų vykęs teismas nusprendė – be skolų gyvenanti močiutė ir anūkė su mažamečiais vaikais privalo išsikelti nesuteikiant kitų gyvenamųjų patalpų.

Įrodyti, kad šios patalpos ankstesnės valdžios buvo skirtos šeimai, M. Janušauskienei nepavyko – esą dingę dokumentai. Anūkė su mažamečiais vaikais laikinai prisiglaudė įkalinimo įstaigoje esančio brolio bute.

„Niekas į nieką čia neatsižvelgia – nori visus išskirstyti, išdraskyti, išmėtyti po svietą“, – mano anūkė Sandra Smilgiūtė.

M. Janušauskienė nepraranda vilties kaip nors išsipirkti šį būstą, tačiau, pasak valdininkų, pagal galiojančius įstatymus to padaryti negalima. Kauno meras sako ieškantis vietos senolei globos namuose.

„Aš pats asmeniškai pavedžiau ieškoti galimybių apgyvendinti tą močiutę socialinės globos namuose ir atidėti iškeldinimą, kol bus rasta tokia galimybė“, – teigia Kauno meras Rimantas Mikaitis.

Pasak valdininkų, socialinio būsto problema Kaune – didelė. Eilėse laukiančiųjų netrūksta, todėl iškeldinus savavališkai užėmusiuosius butus, šie būtų siūlomi kitiems.

„Jeigu tie būstai dar tinkami gyventi, tai eilės tvarka siūlome kitiems išsinuomoti, nes dvejus metus Kaune negavome jokio finansavimo nei statyti, nei butams pirkti. Turime tik tuos senus apleistus butus“, – sako Kauno m. savivaldybės Gyvenamojo fondo administravimo skyriaus vedėja Birūta Kaulakytė.

Būstų, kuriuose gyvena savavališkai juos užėmusieji, – per 100. Daugiausiai – asocialūs asmenys, tačiau tarp jų yra ir tvarkingai gyvenančių teisiniuose ar biurokratiniuose labirintuose nesusigaudančių žmonių.

Daugiau nei iš pusės tokių butų teismo sprendimu žmonės turi išsikelti, tačiau sprendimai dėl įvairių priežasčių neįvykdomi. Dažniausiai iškeldinimas atidedamas mažamečius vaikus auginančioms šeimoms ar garbingo amžiaus sulaukusiems žmonėms.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pasibaisėtina

Pasibaisėtina portretas
pižoniškas požiūris į žmogų,nepagarba garbiam amžiui ir žmogaus skausmui,netektims?Tai nutolę nuo elementaraus žmogiškumo?

rj

rj portretas
tuos parazitus teisejus pacius reikia teisti ------- beje labai idomu ar ta sunsnuki stanku nuteise ar ne ???????????????? turbut svolacius islipo sausas is balos ?????????? kas gali atsakyt i sita klausima

as

as portretas
kauno maras - gaidys is didziosios raides kaka rieku !!!
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių