Biudžetinė įstaiga verslui parodė duris

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

T.Ivanausko zoologijos muziejaus pirmas aukštas, kur anksčiau veikė restoranas, tuščias jau penkis mėnesius. Ar biudžetinei įstaigai tas pats, jei per mėnesį ji praranda apie 2200 eurų?  Regis, muziejaus vadovė dėl to nesuka galvos.

T.Ivanausko zoologijos muziejaus pirmas aukštas, kur anksčiau veikė restoranas, tuščias jau penkis mėnesius. Ar biudžetinei įstaigai tas pats, jei per mėnesį ji praranda apie 2200 eurų?  Regis, muziejaus vadovė dėl to nesuka galvos.

Teko viską ardyti

Diena, kai iš Laisvės al. veikiančio Kauno T.Ivanausko zoologijos muziejaus patalpų turėjo išsikraustyti bendrovei "Kredita" priklausantis restoranas "Juodas", jo savininkui Nerijui Stravinskui buvo liūdna.

"Skaudėjo širdį, – neslėpė jis. – Ne tik dėl prarastų investicijų, bet ir  todėl, kad tikėjomės čia ilgai dirbti, o išėjo taip, kad tas "ilgai" truko vos 1,5 metų."

Liūdni buvo ir meistrai, kurie įrengė restorano interjerą, montavo pakylas ir specialiai pagamintus baldus (kitur jų nepritaikysi), bet turėjo viską išardyti ir sukrauti į sandėlius.
N.Stravinskas į restorano "Juodas" įrangą ir interjerą investavo per 200 tūkst. litų.

Kas atsitiko, kad muziejuje, o šiltuoju sezonu – ir lauke, Laisvės al., veikęs restoranas turėjo atleisti darbuotojus ir išsikraustyti? Juk restoranas "Juodas", vaišinantis rytietiškais patiekalais, jau buvo subūręs nuolatinių klientų ratą, pietų metu net nebūdavo laisvų vietų.

"Nulėmė vieno žmogaus pozicija. Tas žmogus – tai T.Ivanausko zoologijos muziejaus direktorė Nijolė Gulbinienė", – tarė verslininkas.

Reikalavimai po konkurso

Pasak N.Stravinsko, priešiška muziejaus direktorės N.Gulbinienės pozicija išryškėjo, vos bendrovė "Kredita" laimėjo patalpų nuomos konkursą.
Atplėšus vokus su pasiūlymais paaiškėjo, kad "Kredita" pasiūlė didžiausią nuomos kainą, todėl pagal įstatymą ši bendrovė, kuriai priklauso restoranas "Juodas", privalėjo būti paskelbta konkurso nugalėtoja.

"Tačiau, – pasakojo N.Stravinskas, – T.Ivanausko muziejus ne tik per reikiamą terminą neinformavo mūsų apie nuomos sutarties pasirašymo laiką, bet raštu pareikalavo papildomų duomenų apie "pasirengimą vykdyti laisvalaikio organizavimą vaikams".

"Kokie dar gali būti papildomi duomenys po to, kai konkursas jau įvyko?" – stebėjosi N.Stravinskas.

Konfliktiška pradžia

Saulius Dambrauskas, kuris buvo T.Ivanausko muziejaus viešųjų pirkimų konsultuojantis advokatas, "Kauno dienai" išdėstė, kokių paslaugų iš restorano tikėjosi muziejus. Pasirodo, tai – vaikų laisvalaikio edukacinis organizavimas: teminiai vakarai, šventės, teatralizuoti mini spektakliai ir panašios atrakcijos. Būtent todėl, pasak advokato, į konkurso sąlygas buvo papildomai įtraukta sąlyga – "laisvalaikio organizavimas vaikams".

"Apie teminius vakarus ir spektaklius sužinojau tik laimėjęs konkursą, kai vokai jau buvo atplėšti, – teigė N.Stravinskas. – Tai prieštarauja įstatymams."

Bendrovė "Kredita" surašė Aplinkos ministerijai ir Kauno T.Ivanausko zoologijos muziejui adresuotą pretenziją. Muziejus su ja buvo priverstas sutikti: restoranas "Juodas" galėjo pradėti darbą. Bet konfliktiška pradžia nieko gero nežadėjo.

Nevirė cepelinų

"Man susidarė įspūdis, kad muziejaus direktorei N.Gulbinienei kinų patiekalai tiesiog nepatinka. Jai vis išsprūsdavo, kad būtų šaunu, jei muziejuje veiktų lietuviškų patiekalų maitinimo įstaiga, – kalbėjo N.Stravinskas. – Mūsų restorano rytietiška virtuvė cepelinų nesiūlė."

Prabėgo vasara, per kurią būdavo užsėsti visi restorano "Juodas" lauko staleliai, netrūko klientų ir viduje. O rudenį restorano ir muziejaus patalpose ėmė jaustis pašalinis kvapas.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

TAIGI

TAIGI portretas
Kažkaip reikėtų atidalinti savokas MUZIEJŲ, nuo kavinių VERSLO. Vienas su kitu nieko bendro neturi, mes įpratę viską imti murzinomis rankomis.

Komentuoti

Komentuoti portretas
Reikėtų nors truputį atidžiau perskaityti straipsnį, o tada reikšti savo nuomonę. Manau, kad muziejus tikrai ras, kaip panaudoti savo patalpas muziejaus reikmėms, rodyti daugiau eksponatų. Kavinių pilna aplink, virtuvės kvapai muziejui visai netinka.

skaitytojas

skaitytojas portretas
Manyciau nera ko pykti ant ilgametes gerbiamos muziejaus direktores,juk staleliai restorane retai kada buvo uzimti,o darbuotojos rukydavo prie muziejaus duru. Siulyciau vietoje kinietisko maisto restorano atidaryti kavinuke,skirta maziesiems muziejaus lankytojams, panasia i miela ,,sovietine,, Pasaka.
VISI KOMENTARAI 20

Galerijos

Daugiau straipsnių