Bijai plytos – neik į kiemą?

Viename Senamiesčio kiemų nuo seno namo ant stovinčių automobilių byra tinkas ir plytos, o savivaldybės specialistai, užuot sprendę problemą, pasiūlė gyventojams nevaikščioti po kiemą.

Keistas pasiūlymas

"Jau dvejus metus susirašinėjame su savivaldybės Turto skyriumi, bet jokių sprendimų nėra ir artimiausiu metu tikriausiai nebus, o plytos krenta ant automobilių, kuriuos apgadina, ant namo stogo, kur jau skylė atsirado. Negi reikės laukti, kol atsitiks dar didesnė nelaimė – nukris kam nors ant galvos?" – retoriškai klausė į redakciją paskambinęs Vidas Silvestravičius. Vilniaus gatvės 15-ojo namo savininkų bendrijos pirmininkas baiminasi, kad jo namo kieme stovintis kito pastato apleistas kaminas nenugriūtų visai ir prisipažino nebeišmanantis, ką daryti.

"Tas kaminas mums nepriklauso, mes ten negalime nieko daryti. Anksčiau nuo kamino tik trupėjo tinko gabalai. Dabar, ėmus pūsti stipresniems rudeniškiems vėjams, pradėjo kristi plytos ir atskilę jų gabalai. Neįsivaizduoju, kas bus, kai spustels šaltukas, o pavasarį vėl atšils – tas kaminas turėtų visai sueižėti", – svarstė namo bendrijos vadovas.

Anot V.Silvestravičiaus, kaminas priklauso kitam namui, kurio dalies savininkė yra ir savivaldybė. Tas patalpas savivaldybė yra kažkam išnuomojusi ir vis žadėjo, kad nuomininkai sutvarkys seną ir pavojų keliantį kaminą. Bendrijos pirmininkas sako išsiaiškinęs, kad nuomininkai purtosi šio prielipo ir nieko daryti neketina.

"Turto skyriaus vedėjas Antanas Slušnys pasiūlė nestatyti kieme automobilių ir nevaikščioti. Sakė, kad jeigu bus padaryta žala, reikės kreiptis į savivaldybę – atseit atlygins žalą. Kažkoks absurdo teatras!" – piktinosi kaunietis.

Raštas po rašto

V.Silvestravičius raštu į savivaldybę kreipėsi dar 2013 m. rudenį. Tuomet Turto skyriaus vedėjas informavo, kad savivaldybės administracija nagrinėja statinio teisinę priklausomybę ir pažadėjo informuoti apie priimtus sprendimus.

Vėliau V.Silvestravičius gavo raštą, kuriuo savivaldybė pripažino esanti dalies negyvenamųjų patalpų pastate, kuriam priklauso ir kaminas, savininkė. Kadangi pastatas turi daugiau bendraturčių, sprendimai dėl griūvančio kamino gali būti priimti tik visiems pastato savininkams susitarus. "Savivaldybė kreipėsi į bendraturčius dėl minėto kamino tvarkymo", – 2013-ųjų spalį informavo A.Slušnys.

Kadangi Vilniaus gatvės 15-ojo namo gyventojai nenurimo, netrukus Turto skyriaus vedėjas jiems surašė dar vieną raštą ir pasiūlė kreiptis į patalpų, kurias savivaldybė išnuomojo, nuomininką. Jis esą pagal nuomos sutartį turi naudoti turtą pagal paskirtį ir laikytis šios paskirties turtui keliamų priežiūros, higienos, priešgaisrinės saugos, sanitarinių reikalavimų ir kitų su turto eksploatavimu susijusių taisyklių.

Šių metų sausį V.Silvestravičius netgi kreipėsi į policiją dėl to, kad nuo kamino krentančios plytos apgadino namo stogą ir sudaužė kieme stovėjusio automobilio stiklą. Pareigūnai nusikaltimo neįžvelgė ir ikiteisminio tyrimo nepradėjo, o bandymai problemą išspręsti  savivaldybėje taip ir įstrigo mirties taške. Tik oro sąlygų ir laiko veikiamo kamino skeveldros krenta toliau. "Praėjusią savaitę nuo kamino atskilusios plytos sulankstė kieme stovėjusio automobilio kapotą", – pasakojo V.Silvestravičius.

Strėlės seniūnijai

Paklaustas apie grėsmę keliantį kaminą, savivaldybės Turto skyriaus vedėjas A.Slušnys pasiūlė kreiptis į Centro seniūniją. "Čia reikia su seniūnu kalbėti. Jie vykdo statinių naudojimo priežiūrą ir jums papasakos, kaip ten yra", – atsakomybės kratėsi A.Slušnys.

Jis patvirtino seniau aiškinęsis, kam tas kaminas priklauso. "Registrų centras informavo, kad tas kaminas yra 13A namo priklausinys, ir viso labo tiek. Tas namas yra privatus. Savivaldybė jame turi tik šiluminį mazgą, kuris taip pat yra išnuomotas. O statinių naudojimo priežiūrą vykdo seniūnija", – dar kartą pakartojo A.Slušnys.

"Turto skyrius, sakydamas, kad aš su tuo pastatu susijęs, truputėlį klydo. Kitas dalykas – visus klausimus reikia derinti su savivaldybės atstovu spaudai. Geriausia būtų, kad klausimus atsiųstumėte raštu", – pareiškė Centro seniūnas Marius Švaikauskas.

Po kurio laiko jis nusprendė pakomentuoti situaciją. "Tas statinys buvo tvarkomas, bet statinio priklausinys – kaminas – nėra sutvarkytas. Nuomininkai žadėjo sutvarkyti, bet dar nėra to padarę. Niekas nėra apsaugotas, jeigu kažkas kažkur atsitiko", – dėstė seniūnas.

Priminus, kad žmonės jau dvejus metus prašo išspręsti problemą, M.Švaikauskas aiškino, kad problema sprendžiama. "Galvojome, kad kai viskas vyksta, tai viskas ir bus, nes mes ne statybos prižiūrėtojai ir ne statybos inspekcija. Jie to dalyko nepadarė, dar neišsiaiškinta, kas iki galo padarys", – bandė aiškinti seniūnas, nukreipdamas kalbą, kad tai esą dviejų namų nesutarimai.

"Tas namas anuo skundžiasi, o anas – šituo. Vienas kiemas, o trys namai jame skundžaisi vienas kitu. Jei nuolat visi ieško priekabių, tai pasakyti, kas bus, jeigu kažkas užkris ant kažko, tas pats, kaip nuspėti, kada kas ką užlies", – samprotavo M.Švaikauskas. Anot jo, dabar bandoma susisiekti su pastato remontą atlikusiu nuomininku ir suderinti veiksmus.


Šiame straipsnyje: kaunasKauno senamiestiskaminas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Rasa

Rasa portretas
Na tikrai įspūdingas straipsnis apie nieką.O mano automobilio priekinį langą išdaužė .ir ką ? Be abejonių,kokia problema -pakeitė.draudimas sumokėjo.bet kitą kartą savivaldybė mokės? Iš mūsų visų mokėtojų lėš?įdomu.ar nepaprasčiau suremontuoti? Be to tai paveldo objektas.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių