Bibliotekų metų ironija: Kaune – chaosas

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Įsibėgėjus Bibliotekų metams, Kauno bibliotekose – chaosas. Keli padaliniai jau uždaryti, o dabar užsimota iškraustyti ir Panemunės padalinį, veikiantį neseniai suremontuotose patalpose Vaidilos gatvėje.

Kalba apie iškraustymą

Paskambinus į Panemunės biblioteką ir prisistačius suinteresuota skaitytoja, šio padalinio darbuotoja suskubo raminti, kad biblioteka neuždaroma. "Neuždaro. 90 proc. galiu pasakyti, kad perkelia, o 10 proc. – kad liksime", – prasitarė bibliotekininkė.

Pasak jos, yra planų biblioteką perkraustyti į Kunigaikščio Vaidoto mokyklą-daugiafunkcį centrą Vaidoto gatvėje. "Tokios žinios, o kaip bus, kol neįvyko, 100 proc. garantijos nėra, kad taip bus. Savivaldybė sprendžia", – paaiškino Panemunės padalinio darbuotoja.

Buvusios pionierių stovyklos "Trimitas" pastate Vaidilos gatvėje įsikūrusi ne tik biblioteka, bet ir "Žolinčių" akademija, diabetikų klubas "Insula". Čia patalpas turėjo ir Panemunės bendruomenės centras.

Ponų namų nenori

Miesto tarybos narys, Panemunės bendruomenės pirmininkas Gediminas Žukauskas neslėpė gerai žinantis savivaldybės užmojus biblioteką, seniūniją sukelti į Kunigaikščio Vaidoto mokyklą-daugiafunkcį centrą. "Viską puikiausiai žinome. Biblioteka bus keliama į Vaidoto mokyklą, o Vaidoto mokykla bus jungiama su Šančių pagrindine mokykla ir ten bus perkelta", – pasakojo G.Žukauskas. Jis viliasi, kad buvusiame Vaidoto mokyklos pastate atsiras vietos ir Panemunės bendruomenės centrui.

"Biblioteka ten veikia nuo 2012 m. rudens, pinigų įdėta daug – beveik 87 tūkst. eurų, o su įrengimu kainavo ir daugiau. Nerimavome, ar čia žmonės eis, bet dabar renginiai vyksta kas savaitę, organizuojamos parodos ir edukacinės programos, įrengtas edukacinis-pažintinis takas. O dabar, jeigu iškels į mokyklą, pinigai vėl bus mėtomi", – apgailestavo Panemunės bendruomenės pirmininkas.

G.Žukauskas priminė, kad dar praėjusią kadenciją didelės dalies teritorijos, priklausiusios pionierių stovyklai, paskirtis buvo pakeista į miško, o sklypai suformuoti tik aplink pastatus. "Pastatą privatizuos 100 proc. Turbūt bus daugiabučiai. O kas ten daugiau gali būti? Ponai nusipelnė gyventi gražioje teritorijoje, kur tyras oras, o varguoliai gali sėdėti ir dulkėse", – ironizavo G.Žukauskas.

Jis užsiminė, kad Panemunės bendruomenė inicijavo peticiją, siekiant šią vietą išsaugoti visuomenės poreikiams. "Surinkome apie 700 parašų ir teiskime pasiūlymą, kad ten nebūtų gyvenamieji būstai, o įsikurtų koks sveikatingumo centras, SPA ar kas nors panašaus", – sakė bendruomenės pirmininkas.

Svarsto tyliai?

"Kol kas negaliu komentuoti. Sprendimai nėra priimti, yra tik įvairių svarstymų. Vienas jų – kad biblioteka galėtų įsikurti Vaidoto daugiafunkciame centre. Noriu nuraminti, kad Panemunė tikrai neliks be bibliotekos", – aiškino savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Sigitas Šliažas.

Anot jo, dabar Panemunės biblioteka yra rajono pakraštyje, todėl ieškoma alternatyvų, kaip ją padaryti prieinamesnę Panemunės gyventojams.

Pasiteiravus, ar pastatas Vaidilos gatvėje bus privatizuotas, S.Šliažas nenorėjo komentuoti. "Negaliu komentuoti tų dalykų, kurių nežinau", – išsisuko savivaldybės atstovas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ž.

Ž. portretas
To pastato ir sklypo privatizavimas savivaldybei duos tik trumpalaikės finansinės naudos,o Panemunės bendruomenei tokios vietos praradimas duos ilgalaikės neatlygintinos žalos...Kas nusvers?Klausimas parodys sprendimą priimančių proto brandą,interesus ir prioritetų teisingumą...

drss

drss portretas
PASITYCIOTI DAUGIAU NEGALIMA, NES BIBLIOTEKU METAIS NAIKINA BIBLIOTEKAS

gaunantiems minimumo atlyginimą,

gaunantiems minimumo atlyginimą,  portretas
kai žmogus ne gyvena, o tik egzistuoja, tai jiems nieko ir nereikia net bibliotekų,nes nesugeba net laikraščio užsisakyti, nes jiems tai labai prabangi pramoga. Žmogus turėtų galimybę bibliotekoje savo rajone paskaityti kas vyksta Lietuvoje, atima ir tą galimybę. JUK ŽEMIAU SKURDO GYVENANTIEMS NIEKO NEREIKIA IR NIEKO NEPRIKLAUSO. NET KALINIAI TURI GERESNI GYVENIMĄ , PADARĘ NUSIKALTIMUS, o GYVENA SANATORINĖMIS SĄLYGOMIS, NEMOKAMŲ GYDYMŲ IR T.T
VISI KOMENTARAI 18

Galerijos

Daugiau straipsnių