Bendruomenės ir menininkai tampa bendraautoriais

Socialiai atskirtas grupes į meninę veiklą įtraukiančios kultūrinės iniciatyvos ir projektai yra dažnai naudojama praktika, padedanti pažeidžiamoms, atstumtoms žmonių grupėms integruotis į visuomenę, stiprinant jų pasitikėjimą savimi, skatinant savęs, kaip unikalios asmenybės, pripažinimą ir pozityvaus požiūrio į aplinką formavimą. Projektų erdvėje "Kabinetas" vykusi atvira diskusija apie kultūros decentralizaciją Lietuvoje supažindino su vykdomų meninių-socialinių iniciatyvų įvairove.

Laužo tylos ledus

Plačiai nuskambėjusio "Šilainiai Project" vadovė Evelina Šimkutė pripažino, jog vystydama savąjį projektą ji aktyviai susidomėjo kitomis kultūrinėmis iniciatyvomis, tačiau ją nustebino tai, jog asmenys, organizacijos, institucijos vykdančios tokią veiklą, tarpusavyje nepalaiko jokių ryšių, nebendradarbiauja. Surengta diskusija, menininkės teigimu, – pirmasis žingsnis kitokio bendravimo link.

"Šilainiai, iš pirmo žvilgsnio, pilkas ir niūrus miesto rajonas, tačiau mano ryšys su šia vieta – labai stiprus. Vystydama kitus projektus, kurie taip pat buvo susieti su gimtuoju rajonu, komunikavau su vietos žmonėmis ir pastebėjau, kaip greitai keičiasi bendruomenė. Norėjosi padirbėti su ja intensyviai ir glaudžiai", – patirtimi dalijosi E.Šimkutė.

Vasaros metu "Šilainiai Project" rezidavę menininkai turėjo patys patirti rajono gyventojų kasdienybę, kartu įnešdami kažko savito, kas gyventojams sudrumstų monotoniją. Didelis dėmesys buvo skiriamas kūrėjų ir Šilainių gyventojų dialogui, kuris vystytas viso kūrybinio proceso metu ir po jo.

Gilindamasi į Šilainių rajono kasdienybę ir jo gyventojus, E.Šimkutė pastebėjo, jog rajone nėra jokios didesnės aktyviai veikiančios bendruomenės – tik aibė mažų, vykdančių skirtingas veiklas. Priešingai nei Šančiuose, kuriuose susibūrusi rajono bendruomenė yra vieninga ir atvira įvairioms kultūrinėms iniciatyvoms.

Nelieka barjerų

Garsiajam šančiškių projektui "Šančių kioskas" atstovavusi Austėja Bliumkytė-Padgurskienė pastebėjo: menas ir bendruomeninė veikla papildo viena kitą. "Žemųjų Šančių bendruomenė, kurios pirmininkė yra menininkė Vita Gelūnienė, – aktyvi. Šiuo metu pagrindinės vystomos iniciatyvos yra "Šančių kioskas" bei ekskursijos, kuriose ne tik Kauno gyventojai ar miesto svečiai, bet ir patys Šančių gyventojai iš naujo atranda ir susipažįsta su šiuo rajonu. Nors veiklos gana skirtingos, jomis besidominti auditorija – taip pat, bet bendruomenė viską sprendžia drauge, palaikydama įvairias veikas", – sakė ji.

Šančių bendruomenė atvira ne tik įvairiems projektams, bet inicijuoja ir bendradarbiavimą su kultūrinę veiklą vykdančiomis bendruomenėmis. Šiais metais Kauno gatvės meno festivalis "Nykoka" drauge su grafike Gražvyda Andrijauskaite ir Šančių rajono gyventojais įgyvendino bendrą projektą – sukūrė piešinį "Jis ir Ji" ant vieno iš centrinėje gatvėje, A.Juozapavičiaus pr., esančių pastatų. "Iš pradžių žmonėms nebuvo drąsu, jie stebėjo kūrybinį procesą per atstumą, tačiau po truputį įsitraukė", – pasakojo "Nykoka" festivalio vadovė Goda Skerytė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Bendruomenės

Bendruomenės portretas
Absoliutus melas, kad Šilainių mikrorajone "nėra didesnės aktyviai veikiančios bendruomenės"... Žmonės, gal pasižiūrėkite Šilainių seniūnijos puslapį! Ir nemeluokite. Kažkodėl niekas nerašo, o ir Kauno diena nesidomi, kad rudenį vyko Šilainių rudenėlio šventė, kurią organziavo VšĮ Šialinių bendruomenės centras, kad vysta kito Šilainių bendruomenės centro sveikatingumo ir fizinio aktyvumo programa, kad vyko renginys "Metropolio vakarai". Negi Kaune tik Žemieji Šančiai augina kopūstus? Negi tik jų kopūstai ir Šančinės svarbios Kaunui?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių