Bažnyčių šventoriuose ruošiamos vietos prakartėlėms

Miestui besipuošiant eglėmis ir šventinėmis girliandomis, Dievo tarnai bažnyčių šventoriuose ruošia vietas prakartėlėms.

Nutūpė dešimtys angelų

Šv.Jurgio Kankinio bažnyčioje tebevyksta įvairūs remonto darbai, Kauno pilies pašonėje stūksanti šventovė bene vienintelė mieste, kurioje jau sklando Kalėdų dvasia.

Užrašas ant stalo prie centrinės įeigos, užeinančiuosius raginantis atverti pinigines aukai, apipintas puoštais eglišakių vainikais. Tuo metu pačiame bažnyčios gale, po stiklu, priešais didįjį altorių įsitaisė angelai: kruopščiai drožti medinukai, stikliniai, moliniai ar iš trapaus porceliano lipdyti dvasios sargai.

Beveik 200 angelų – tik maža dalis kolekcijos, kurią iki Kūčių bažnyčiai paskolino vienas kaunietis. Pasak Kauno Šv.Jurgio vienuolyno gvardijono kunigo Pauliaus Sauliaus Bytauto, savo namuose paslaptingasis geradarys yra sukaupęs trigubai ar net keturgubai daugiau angelų figūrėlių.

"Vieną kitą angelą visi mes turime, bet tikrai ne tokią galybę, todėl nepraleiskite progos", – skubančius pro šalį miestiečius dvasininkas ragino atverti šventovės duris ir pasidžiaugti retu reginiu.

Pirmoji kregždė

Pagrindinės prakartėlės Šv.Jurgio Kankinio bažnyčioje dar nėra – iš popieriaus ir plastiko kurtas Kauno dailės gimnazijos mokinių Betliejus, su Švč.Mergele Marija, šv. Juozapu, Kūdikėliu Jėzumi, piemenėliais, Trimis karaliais ir gyvuliais čia atsiras po maždaug savaitės.

"Žinau, kad dabar pas moksleivius pats darbymetis", – mostelėjęs ranka P.S.Bytautas ragino sekti paskui jį. Koridoriuje, už storų medinių durų, ant palangės stovėjo kartoninė dėžė, o joje – dažytomis gilėmis ir medžio šakelėmis puošta, keliasdešimties centimetrų aukščio prakartėlė.

Pasidėjęs ją ant delno ir dar sykį apžiūrėjęs iš visų pusių, kunigas sveikino pirmąją mažesniųjų brolių pranciškonų skelbto konkurso "Pasitikim Kūdikėlį Jėzų su šv. Pranciškumi" dalyvę. Pirmą kartą organizuojamo konkurso tikslas – per advento laikotarpį suburti šeimą kartu apmąstyti Dievo įsikūnijimą ir gimimą Betliejaus tvartelyje, o kūrybos procese žadinti mažųjų vaizduotę.

"Pirmą kartą prakartėlę sugalvojo šv.Pranciškus Asyžietis. Tai įvyko 1223 m. Visai netrukus tradicija pasklido po visą pasaulį", – atsargiai dėdamas mokinių kūrinį į šalį istorinius faktus priminė P.S.Bytautas.

Pramoga mažiesiems

Kiek tolėliau savo vertintojo laukė dar viena, šiaudų stogu dengta prakartėlė. Jos autorė kaunietė Odeta vidun įtupdė ne tik iš plastilino lipdytus šventuosius, bet ir ėriukais virtusius vatos gumulėlius.

"Kol kas tik du konkurso dalyviai, o laikas tirpsta kaip sniegas", – jaunuosius kūrėjus suskubti iki gruodžio 15-osios ragino kunigas. Nuo gruodžio18 d. visos prakartėlės bus eksponuojamos parapijoje, o daugiausia simpatijų pelniusios dalyvės keliaus į Vilniaus Šv.Pranciškaus Asyžiečio bažnyčią. Čia gruodžio 30 d., minint Šventosios Šeimos šventę, bus atidaryta gražiausių konkursinių prakartėlių paroda. Sausio 6-ąją, Trijų karalių iškilmių dieną, specialiai sudaryta komisija paskelbs konkurso nugalėtoją, kuris namo keliaus su pagrindiniu konkurso prizu – Italijoje pagaminta tradicine prakartėle.

Kauno dailės gimnazijos moksleiviams plušant prie pagrindinės Šv.Jurgio Kankinio bažnyčios prakartėlės figūrų, o dvasininkams belaukiant konkurso dalyvių antplūdžio, Šv.Apaštalų Petro ir Povilo arkikatedros bazilikos tarnai nesuka galvos – prieš pat didžiąsias metų šventes dulkes jie pūs nuo senojo, menininkų šiek tiek atnaujinto Betliejaus.

"Gruodžio 19 d. pradėsime darbus, todėl iki Kūčių prakartėlė tikrai stovės. Mažiesiems turėtų patikti, nes, be gyvulių statulėlių, čia dar ir lemputės žybsės", – šyptelėjo Šv. Apaštalų Petro ir Povilo arkikatedros bazilikos vadovas administratorius kunigas Evaldas Vitulskis.

Šienas Kūčių stalui

Tradiciškai jau kelioliktus metus iš eilės gyvoji prakartėlė įsikurs ir miesto Rotušės aikštėje. Anot idėjos sumanytojo, pakaunėje nemažą šeimos ūkį turinčio politiko Kazio Starkevičiaus medinė prakartėlė ir dvi avys joje turėtų atsirasti kitos savaitės pabaigoje – gruodžio 16-ąją.

"Ėriukų dar nėra, bet jei avys atsives, šie taip pat apsigyvens prakartėlėje", – kalbėjo buvęs žemės ūkio ministras. Į kasmet pasigirstančias gyvūnų teisių gynėjų kalbas, esą Rotušės aikštėje įkalintos avys patiria stresą, politikas nebekreipia dėmesio, o kur kas didesniu blogiu už žmonių minias, apspitusias gyvąją prakartėlę, jis įvardijo saldėsius.

"Avys rakinamos, kad žmonės jų neprišertų saldainiais ar sausainiais. Tačiau smalsuolių, trokštančių pažiūrėti, kaip aveles šersiu šienu, šalin tikrai nevarysiu", – K.Starkevičius prasitarė, kad ši atrakcija kasmet labiausiai vilioja mažuosius miestiečius ir senolius, kaimą iškeitusius į miesto asfaltą. – Beje, visi norintieji po saują šieno galės namo parsinešti ir juo Kūčių stalą papuošti."

Gyvoji prakartėlė Rotušės aikštėje bus pašventinta Kūčių vakarą, o Kalėdinio miestelio svečius džiugins iki pat Trijų Karalių.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Mums buvo prisakyta negerbti žmogaus išdrožtų stabų, o ką mums čia eksponuoja?

Rita

Rita portretas
Užgimus kudykėliui nesimato nei skelbiamų 12 kučių stalo patiekalų,nei prabangios aplinkos.Iš kur išgalvoti kūčių stalo 12 patiekalų.Gimsta dydis žmogus ,varganoje prakartėlėje,aplinkui ,šiaudai ir skurdas.Aiškiai parodoma, kad gyvenime yra visai kitos vertybės,tai suprantama tik pagyvenus ,išgyvenus iki tam tikro amžiaus.Kiti nesulaukia to supratimo.Gerų ,ramių,ateinančių švenčių.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių