Baliniai vėžliai sugrįžta: kaip atrodo jų pirmieji žingsniai?

Lietuvos zoologijos sodas Kaune rytoj taps neįprasto šiai vietai renginio vieta – čia bus pristatyta 50 litų proginė sidabrinė moneta, kurios reverse pavaizduotas balinis vėžlys. Kodėl šis gyvūnas taip pagerbtas ir būtent zoologijos sode?

Į šiuos klausimus atsakė minėtame sode dirbantis Lietuvos gyvūnų globos draugijos pirmininkas Benas Noreikis: „Zoologijos sodas jau porą metų dalyvauja 2010-2014 metais vykdomame projekte „Bandomojo ekologinio tinklo pietų Lietuvoje sukūrimas“. Į šio projekto veiklas patenka balinių vėžlių, įrašytų į Lietuvos raudonąją knygą, veisimas.Netinkamose vietose, pavyzdžiui, ant žvyrkelio surastas balinių vėžlių dėtis mes laikėme inkubatoriuje, ir 2011 metų vidurvasaryje išskilo 40 jauniklių, kuriuos auginome, pasisėmę patirties užsienyje“, – pasakojo B.Noreikis.

Balinių vėžlių jaunikliai, šeriami uodo trūklio lervomis, specialiu pašaru, pagamintu iš mėsos, žuvies, morkų, želatinos, vitaminų ir mineralų papildų mišinio, 2011 m. pabaigoje jau svėrė 20-27 gramus.

„Kadangi žiemos sezoną baliniai vėžliai praleidžia įmigę, mes sudarėme jiems natūralias gamtos sąlygas, patalpinę į šaldytuvą, kuriame porą mėnesių buvo palaikoma 4-8 laipsnių šiluma. Kovo viduryje vėžliukus perkėlėme į akvariumą – visi jaunikliai buvo gyvi. Palaipsniui keliant temperatūrą, vėžliukams atsirado noras maitintis ir jie greitai susigrąžino per porą mėnesių šaldytuve prarastą gramą svorio. Šią vasarą vėžliukai iškeliavo į įprastas jiems gyvenimo sąlygas gamtoje“, – sakė B.Noreikis.

Tokiu būdu zoologijos sodas pamažu efektyviai atkuria nykstančių Lietuvoje balinių vėžlių populiaciją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių