Baikeriai jaunimui siūlo gatvę iškeisti į garažą

  • Teksto dydis:

Tarptautinę jaunimo dieną šiemet Kaunas pasitiko unikaliai. Mieste duris atvėrė Maltos ordino pagalbos tarnybos atviras jaunimo dienos centras. Jo idėją ilgai brandino ir galiausiai įgyvendino būrelis kauniečių baikerių, savo projektą pakrikštijusių viską pasakančiais žodžiais „Jaunimas garaže“.

Galingus motociklus vairuojantys dažnai tatuiruoti vyrai su tamsiais akiniais ir odinėmis liemenėmis pasiryžę įrodyti, kad iš pažiūros rūsti išvaizda viduje slepia kilnias, rūpestingas ir geranoriškas širdis.

Baikerių iniciatyva

Mintis apie atvirą jaunimo dienos centrą maždaug prieš penkerius metus gimė motociklams neabejingų kauniečių kompanijoje. Visi jie savanoriškais pagrindais talkindavo Kaune veikiančiam Maltos ordino vaikų dienos centrui – lankydavo juos per didžiąsias metų šventes, drauge dažydavo velykinius margučius ir kitaip mėgindavo mažųjų kauniečių laisvalaikį padaryti kuo turiningesnį.

„Esame septyniese, tačiau pora žmonių išvykę svetur ir labiau prisideda materialiai, o visi likusieji nemažai savo laisvalaikio ir jėgų skiriame darbui čia, vietoje. Iki šiol savanoriaudavome Maltos ordino vaikų dienos centre, bet matome, kad ten jau užaugo karta, kuriai rūpi nebe vaikiški dalykai, tad nutarėme sukurti kažką, kas atitiktų jaunimo interesus“, – pasakojo projekto „Jaunimas garaže“ vadovas Audrius Jukna.

Liepos mėnesį Maltos ordinui nusišypsojo sėkmė. V. Landsbergio-Žemkalnio gatvės gyventojai įsileido organizacijos savanorius į savo namus. Būsimajam jaunimo dienos centrui kauniečiai skyrė visą pirmą nuosavo gyvenamojo namo aukštą, garažą ir rūsį. Naujakuriai patys savo rankomis įsirengė patalpas, o praėjusią savaitę jaukiai paminėjo įkurtuves, atidarymo datai simboliškai pasirinkdami Tarptautinę jaunimo dieną.

Paprastai ir originaliai

Prie projekto „Jaunimas garaže“ prisidėjo ir Kauno miestas – savivaldybės kuruojama programa „Iniciatyvos Kaunui“ skyrė 3 tūkst. eurų. A. Jukna sako, kad dar maždaug tiek pat centro įkūrėjai planuoja pridėti iš savo asmeninių kišenių. Jie tikisi, kad veiklai įsibėgėjus, ateityje sulauks gausesnės paramos ne tik iš valstybinių institucijų, bet ir privačių rėmėjų.

„Kviesdami miesto bendruomenę ir nevyriausybines organizacijas prisidėti prie naujovių ir pokyčių Kaune, ne kartą akcentavome idėjų originalumą bei paprastumą. Regis, kad Maltos ordino pagalbos tarnyba ir jos įkurto atviro jaunimo dienos centro steigėjai būtent tai išgirdo atsiliepdami su projektu „Jaunimas garaže“, – maltiečių pastangas įvertino programos „Iniciatyvos Kaunui“ iniciatorė Rasa Šnapštienė. – Neužtenka vien kalbėti, esą Kaunas yra visada jaunas. Dar svarbiau puoselėti ir plėtoti tą santykį su jaunimu. Tikiu, kad tokios iniciatyvos, gimstančios netgi baikerių judėjimuose, turi didelį potencialą šiai misijai įgyvendinti.“

Motociklininkų brolija

Iki šiol Kaune po Maltos ordino sparnu veikė tik vaikų dienos centras, kuriame lankosi auklėtiniai iki 14 metų. Tuo metu naujai atidarytoje atviroje jaunimo erdvėje bus laukiami vyresni lankytojai – nuo keturiolikmečių iki 29 metų amžiaus.

Planuojama, kad atviras jaunimo dienos centras, įsikūręs V. Landsbergio-Žemkalnio g. 20, veiks darbo dienomis kasdien nuo 15 valandos. Siekiama, kad tai taptų erdve jaunuoliams iš viso Kauno susirinkti ir turiningai praleisti likusias vasaros dienas ar rudenį neišvengiamai prasidėsiančias popietes po pamokų.

„Kas ateis, to neišvarysime, nes tai – atviras dienos centras. Tikimės, kad pavyks rasti bendrą kalbą su visais čia apsilankiusiais jaunuoliais. Jau dabar yra keletas merginų ir grupelė vyrukų, išreiškusių susidomėjimą ir norą prisijungti“, – sakė A. Jukna.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių