Ąžuolyno parko voverės nebadaus

  • Teksto dydis:

Ilgamečių Lietuvos zoologijos sodo rėmėjų sumeistrautame namelyje bus maitinamos voverės, kurios dažnai užsuka į svečius iš šalia esančio Ąžuolyno parko.

Nors voverės – miško žvėreliai, bet jų galima aptikti ir parkuose, miestų bei gyvenviečių želdiniuose, kur yra aukštų medžių. Pastebėta, kad voverės iš netoliese esančio Ąžuolyno parko zoologijos sode apsilanko kone kasdien.

Sodo teritorijoje gausu ąžuolų, pasodinta keletas graikinių riešutų, todėl atėjus rudeniui voverės yra ypač dažnos viešnios. Dar rudenį Lietuvos zoologijos sodo fotografei pavyko įamžinti, kaip voverės iš maišų pasisavina surinktus graikinius riešutus. Stebint rudenį sode besilankančias voveres, Plėšriųjų žinduolių skyriaus darbuotojams kilo mintis ąžuole pakabinti specialiai voverėms skirtą namelį ir jame maitinti voveres šaltuoju metų periodu.

Voverės minta spygliuočių ir kitų medžių sėklomis, pribrendusiais riešutais, gilėmis, vaisiais, uogomis, grybais, medžių ir krūmų pumpurais, jaunais ūgliais, žieve, kerpėmis, žolių sėklomis. Sausį prasidėjus šalčiams ir gausiai pasnigus, miesto voverėms itin sudėtinga susirasti tinkamo maisto. 

Sodo darbuotojai dar rudenį kreipėsi su prašymu į liaudies meistrą Aurimą Mineikį, kuris sumeistravo dviaukštį namelį voverėms maitinti.

A. Mineikis jau yra pagaminęs specialius namelius korsakams, liūtės Molės užimtumui skirtą žaislą, todėl neatsisakė padėti įgyvendinti ir šią gražią iniciatyvą.

Pagamintą namelį zoologijos sodo darbuotojai nusprendė pakabinti artėjant sausio 21 d. – oficialiai Voverių išsaugojimo dienai. Zoologijos sodo darbuotojai tikisi, kad ši idėja voveraitėms patiks ir jos dažnai lankysis bei maitinsis pakabintame namelyje, o sode besilankantys gyvūnų mylėtojai galės matyti laisvai teritorijoje lakstančias voveres. Ateityje planuojama tokių namelių pagaminti daugiau.

Ištisus metus zoologijos sodo teritorijoje lankosi gausus būrys voverių, todėl Kaune įsikūrusio zoologijos sodo darbuotojai kviečia geros valios žmones, norinčius padėti voveraitėms išgyventi šaltuoju metų sezonu, sumeistrauti namelius pagal specialius kriterijus. Susisiekus būtų paaiškinta, kaip pagaminti voverėms tinkamą namelį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

?

? portretas
Kiek dažnai į medį lipsit?
VISI KOMENTARAI 1

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių