Aviacijos muziejuje puikuojasi apie 700 lėktuvų modelių

Kaune įsikūrusiame Lietuvos aviacijos muziejuje atidaryta įspūdinga paroda, kurioje eksponuojama apie 700 įvairiausių lėktuvų modelių. Parodos dalyviai turi puikią galimybę susipažinti su aviacijos istorija nuo XX a. pradžios iki šių dienų.

Paroda skirta prieš 25-erius metus įsikūrusio stendinio modeliavimo klubo „Sparnai 72“ jubiliejui pažymėti. Šis skaičius 72 klubo pavadinime atsirado neatsitiktinai – modeliai, palyginti su tikrais lėktuvais, yra sumažinti 72 kartus.

Daugiausiai lėktuvų modelių parodai pateikė Žymantas ir Šarūnas Valioniai – tėvas ir sūnus iš Kauno. Visi klubo nariai norėjo surengti didelę parodą, todėl labai pasistengė. Dažniausiai mūsų parodose būna eksponuojama apie 250 modeliukų. Tačiau ši paroda yra jubiliejinė“, – pasakojo Lietuvos aviacijos muziejaus direktorius Remigijus Jankauskas.

Parodoje dalyvauja kolekcininkai iš Kauno, Klaipėdos, Vilniaus, Panevėžio, Ukmergės. Visus modelius kūrė 17 žmonių, 14 iš jų yra modeliavimo klubo nariai.

Paroda aprėpia visą aviacijos istoriją: nuo 1911 metų, kada karo tikslais buvo pradėti naudoti orlaiviai, iki šių dienų. Čia galima rasti modelių, siejamų su bene visais svarbiausiais aviacijos istorijos įvykiais, išvysti, kaip atrodo dabartiniai Lietuvos karinių oro pajėgų bei mūsų šalies erdvę saugantys kariniai lėktuvai.

„99 proc. modeliukų yra daromi iš plastikinių pramoninių rinkinių. Žinoma, juos reikia tobulinti, teisingai nudažyti, apklijuoti tinkamais ženklais. Rimtas kolekcininkas mažą modeliuką gamina apie mėnesį, o didesnį lėktuvėlį, sakykime, bombonešį – tris mėnesius“, – subtilybes atskleidė pašnekovas.

R.Jankauskas dėkingas klubo nariams, kurie muziejui labai padeda. Jie ne tik surinkinėja lėktuvų modelius, bet ir kaupia istorinę medžiagą, kurią analizuoja.

„Jie kartais pavaduoja ir muziejaus gidus, nes gerai žino aviacijos istoriją“, – klubo aktyvistais džiaugėsi muziejaus vadovas.

Paroda vyks iki gegužės 31 dienos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

rm

rm portretas
Parasykite parodos adresa ir darbo laika
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių