„Autrolis“ – pleištas Kauno valdžioje

Skambiai paskelbtas savivaldybės bendrovės "Autrolis" valdymo depolitizavimas bliūkšta. Partijos "Tvarka ir teisingumas" atstovams pavyko naująją valdybą sugrąžinti prieštaringai vertinamą Donatą Seniką.

Staigūs pokyčiai

Prieš savaitę senąją "Autrolio" valdybą išdraskę Kauno vadovai aiškino, kad taip šioje bendrovėje siekiama užbaigti politinius žaidimus, o nauja valdyba bus suformuota tik iš savivaldybės tarnautojų, profesionaliai galinčių pažvelgti į transporto įmonės veiklą. Tačiau naujai paskirtos valdybos sudėtis išbuvo vos kelias dienas.

Iš jos staiga buvo pašalinti du nariai, kurių vietą užėmė savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Steponas Vaičikauskas ir Sveikatos apsaugos skyriaus vedėjas Donatas Senikas. Būtent pastarojo atsiradimas naujoje valdyboje sukėlė daugiausia aistrų. D.Senikas laikomas "Tvarkos ir teisingumo" statytiniu, kuris griežė vienu svarbiausių smuikų nesugebėjusioje dirbti, todėl išvaikytoje "Autrolio" valdyboje.

Vakar vykusiame pirmame naujos sudėties valdybos posėdyje D.Senikas agitavo, kad ir toliau "Autrolio" generalinio direktoriaus kėdėje sėdėtų kitas "Tvarkos ir teisingumo" reikalų patikėtinis Laisvydas Rudžianskas. Šį klausimą nutarta atidėti.

"Direktorių jau galėjome paskirti, bet uždavėme jam kelis klausimus, į kuriuos atsakyti  reikia pasiruošti. Dėl jo kandidatūros apsispręsime kitame valdybos posėdyje", – žadėjo vakar išrinktas naujasis "Autrolio" valdybos pirmininkas Remigijus Skilandis.

Dirbs trumpai

Valdybą savo įsakymu sudaręs savivaldybės administracijos direktorius Dainius Ratkelis L.Rudžiansko kandidatūrai neprieštaravo.

"Jeigu įmonės vadovo darbas netenkins, jį valdyba galės atleisti bet kada", – ramino D.Ratkelis.

Akivaizdu, kad D.Seniko staigus įtraukimas į valdybą neapsiėjo be valdančiajai daugumai priklausančios "Tvarkos ir teisingumo" frakcijos spaudimo. Šią kadenciją daugiausia narių savivaldybės taryboje turintys konservatoriai ne kartą net viešai barė miesto valdžioje esančius bendražygius iš "Tvarkos ir teisingumo", tačiau ryžto pažaboti abejotinus šios frakcijos norus pristigdavo.

"Spaudimo gal ir nebuvo, bet toks sutarimas yra. Jie ("Tvarkos ir tesingumo" nariai – red. past.) dirba koalicijoje ir norėjo vieną ar kitą tarnautoją matyti valdyboje", – dėstė D.Ratkelis.
Dabartinė "Autrolio" valdyba turėtų gyvuoti vos keletą mėnesių, kol akcinės bendrovės statusą turinti įmonė taps uždarąja akcine bendrove. Tada turėtų prasidėti "Autrolio" prijungimo prie "Kauno autobusų" procedūra

Kiti partneriai pasipiktinę

Partijos "Tvarka ar teisingumas" atstovų ir jiems artimų žmonių bandymu susigrąžinti "Autrolio" kontrolę pasipiktino kitos Kauną valdančiąją koaliciją sudarančios partijos.
Liberalų ir centro sąjungos ir "Jaunosios Lietuvos" frakcijų atstovai išplatino bendrą pareiškimą dėl situacijos "Autrolyje".

"Mes esame valdančiojoje koalicijoje, bet net nežinome, kas darosi savivaldybės įmonėje. Tik girdime kalbas apie kažkokias milžiniškas skolas ir neaiškius sandorius", – piktinosi liberalcentristų frakcijos seniūno pavaduotojas Arvydas Garbaravičius.

Politikas siūlo, kad kuo greičiau būtų grįžta prie senosios praktikos, kai narius į savivaldybės įmonės valdybas siūlo ir už juos atsako valdančiąją koaliciją sudarančių frakcijų deleguoti nariai.

Ilgas įtarimų šleifas

"Tvarkos ir teisingumo" šėlsmas "Autrolyje" senokai bado akis. Naujausia žinia – vienintelę generalinio direktoriaus patarėjo vietą neseniai užėmė šios partijos narė Loreta Kekienė, prieš tai dirbusi kitoje savivaldybės įmonėje "Kapinių priežiūra", kuriai vadovauja jos partijos narys Algirdas Verbickas.

Kokiais viešojo transporto klausimais L.Kekienė galėtų patarinėti L.Rudžianskui, sužinoti nepavyko. Išgirdusi, apie ką kalba, moteris teigė negalinti kalbėti. "Dabar aš užsiėmusi, paskambinkite vėliau", – tarė L.Kekienė. Vėliau jai prisiskambinti nepavyko.

Per pastaruosius porą metų "Autrolio" valdyba priėmė ne vieną įtartiną sprendimą. Prieš savaitę Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Ekonominių nusikaltimų tyrimo skyriuje pradėtas ikiteisminis tyrimas, po kurio L.Rudžianskui ir kai kuriems kitiems "Tvarkos ir teisingumo" statytiniams gali būti mesti rimti kaltinimai dėl dokumentų klastojimo ir "Autrolio" turto iššvaistymo.

Pareigūnams kilo įtarimų, kad pavasarį L.Rudžianskas generalinio direktoriaus, o D.Senikas valdybos pirmininko postus užėmė neteisėtai. Taip pat bus aiškinamasi, kokiais sumetimais nuo skolų naštos cypiantis "Autrolis" per praėjusius metus du kartus po 20 tūkst. litų parėmė viešąją įstaigą "Baritonų trio", už ką savivaldybės įmonė sumokėjo 30 tūkst. litų honorarą vienai Kauno advokatų kontorai.

D.Seniko pavardė linksniuojama ir dar vienoje skandalingoje istorijoje. Jis Šilainių poliklinikos vadovo konkurse sukirto iki šiol įstaigai vadovavusį Vidmantą Obelienių.  Konkurse triumfavo L.Rudžiansko sutuoktinė, "Tvarkos ir teisingumo" narė Sonata Rudžianskienė. Konkurso rezultatai apskųsti teismui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

va to ša

va to ša portretas
Aaaa... Tai turėkite gerą laiką.

ša to va

ša to va portretas
Ačiū už kvietimą, bet aš su vaikais važiuosiu į zoologijos sodą.

va to ša

va to ša portretas
Geras oras, tai aš važiuosiu į Lampėdžius. Varom kartu?
VISI KOMENTARAI 47

Galerijos

Daugiau straipsnių