Auksinę Kalėdų eglę papuoš du kilometrai girliandų

Mažiau nei po mėnesio Kauno rotušės aikštėje apsigyvens Kalėdų dvasia. Tarsi magnetas kauniečius vėl trauks čia įžiebta kalėdinė eglė. Kaip ji atrodys šiemet?

Aikštė spindės auksu

Puošti pagrindinę miesto eglę kaip ir keletą metų iš eilės patikėta menininkei, galerijos „Balta“ savininkei Jolantai Šmidtienei.

„Kauną šią žiemą bus galima drąsiai vadinti šokančių auksinių angelų miestu“, – tvirtino J. Šmidtienė.

Pernai net tik kauniečius, bet ir kone visą Lietuvą savo kūriniu – smaragdine egle – sužavėjusi menininkė šiemet vėl nusprendė nustebinti.

„Rotušės aikštė ir joje padabinta eglė spindės auksu“, – prasitarė J. Šmidtienė.

Aikštėje įsikurs kalėdinė mugė su mažais nameliais, papuošti žėrinčiomis geltonomis lemputėmis. Šalia išdygs medeliai, ant kurių spindės auksiniai kankorėžiai.

Tūkstančiai lempučių ir kankorėžių

Pagrindinei miesto puošmenai sukurti prireiks apie 40 skirtingo dydžio eglių.

„Kalėdinė eglė bus trijų aukštų, atrodys lyg piramidė. Į pirmąjį aukštą, kaip ir pernai, žmonės galės užeiti, palikti savo palinkėjimus, sveikinimus. Čia stovės auksiniai suoleliai, ant kurių bus galima pailsėti ar pasvajoti“, – pasakojo menininkė.

Aukso spindesį eglei suteiks geltonos spalvos LED lemputės. Planuojama panaudoti du kilometrus lempučių girliandų. Tačiau tai bus ne vienintelis papuošalas.

„Pernai eglės puošybai reikėjo labai daug plastiko butelių, o šiemet – tūkstančių kankorėžių. Ant kalėdinės eglės kabės apie 20 tūkst. kankorėžių, kuriuos paruošti prireikė viso mėnesio. Studentai padėjo kiekvieną nudažyti auksiniais dažais, vėliau nupurkšti aukso dulkėmis ir prie jo prikabinti siūlelį, kurį užrišime ant eglės“, – sakė J. Šmidtienė.

Žalioji eglė, praėjusiais metais džiuginusi kauniečių širdis, buvo įtraukta į Guinnesso rekordų knygą kaip aukščiausia skulptūra iš plastikinių butelių. Ar šiųmetė eglė pasieks rekordą dėl panaudotų tūkstančių kankorėžių, dar nežinia.

Šokantys angelai ir saulė

Vidurinė eglės dalis bus bene įmantriausia – ją puoš aštuoni auksiniai angelai, pagaminti iš metalo ir plastiko. Mažiausias angelas bus dviejų metrų.

Juos šiuo metu kuria žinomi Kauno menininkai: tekstilininkė Lina Jonikė, tapytoja Miglė Kosinskaitė, grafikas Romualdas Čiarna, tapytojas Modestas Malinauskas, grafikas Egidijus Rudzinskas, dailininkė Gaila Akelienė, dailininkė–tapytoja Elena Balsiukaitė–Brazdžiūnienė. Vieną angelą sumeistraus pati J. Šmidtienė.

„Angelai bus sukabinti ant specialios konstrukcijos, kuri leis kiekvienam jų suktis aplink savo ašį, atrodys, kad jie šoka “, – įmantrybes atskleidė eglutės kūrėja.

Eglės viršūnei bus naudojama žaliaskarė, kurią padovanojo vienas kaunietis.

„Viršūnėje žėrės saulė, juk ji irgi žvaigždė, tačiau ji bus puošta lietuvių liaudies motyvais“, – aiškino J. Šmidtienė.

Įžiebs gruodžio 1-ąją

Rotušės aikštėje darbininkai eglę pradės statyti lapkričio 26 dieną. Prireiks savaitės, kol miestiečiai galės ją išvysti visu grožiu. Pagrindinė miesto eglė bus įžiebta gruodžio 1-ąją.

Kauno miesto savivaldybė Kalėdoms pradėjo ruoštis dar rugsėjį – tada paskelbta, kad ieškomos žaliaskarės, kurios galėtų papuošti miesto aikštes. Miesto tvarkymo skyriaus vyriausiasis specialistas Šarūnas Rudys teigė, kad net 30 miestiečių pasisiūlė padovanoti savo užaugintas egles.

„Vertos dėmesio buvo tik 6-7 eglės. Iš jų atrinksime tas, kurios stovės Vienybės aikštėje ir Laisvės alėjoje“, – sakė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

puiku

puiku portretas
Sekmes, lauksim grazuoles eglutes :))

kaunietis

kaunietis portretas
o tai bus grazi egle :)

Vilma

Vilma portretas
dideles sekmes visai kurybinei grupei
VISI KOMENTARAI 15

Galerijos

Daugiau straipsnių