Augantys drugeliai stiprins viltį pasveikti

"Noriu, kad visi pasveiktumėte, o kol sergate, noriu jus pralinksminti, todėl atnešiau drugelių", – taip į Kauno klinikose gydomus vaikus kreipėsi bendrovės "Janida" direktorė Inga Bružienė.

"Noriu, kad visi pasveiktumėte, o kol sergate, noriu jus pralinksminti, todėl atnešiau drugelių", – taip į Kauno klinikose gydomus vaikus kreipėsi bendrovės "Janida" direktorė Inga Bružienė.

Užaugs per savaitę ar dvi

Pagalba onkologinėmis ligomis sergantiems vaikams – tai vienas iš legendinio muzikanto Vytauto Kernagio fondo projektų. Jis vadinasi "Gėrio menas".

Pagal šį projektą Kauno klinikų Vaikų onkologijos ir hematologijos sektoriuje gydomiems vaikams praėjusią savaitę buvo dovanojami drugeliai dilgėlinukai.

Bendrovės "Janida" direktorė I.Bružienė vaikus supažindino su drugelių auginimo ypatumais. Paaiškino, kaip šie vystosi, kokias  stadijas ir metamorfozes patiria.

"Su šiais vabzdžiais galima kalbėtis, sakyti jiems gražius žodžius. Jeigu labai juos mylėsite, kiekvieną dieną vabzdžiai augs. Užaugę jie bus dešimt kartų didesni nei dabar", – tikino I.Bružienė.

Ji aiškino, kaip drugelius maitinti. Sakė, kad labiausiai jie mėgsta medų arba cukrų su vandeniu.

"Per savaitę ar dvi, priklauso nuo temperatūros, iš lėliukės  išsivystys gražus drugelis. Pasidžiaugę kelias dienas, kiekvienas sugalvokite po norą ir paleiskite juos į laisvę", – vaikams pasakojo I.Bružienė.

Ačiū V.Kernagio fondui

Kaip kilo idėja dovanoti vaikams drugelius?

I.Bružienė atsakė, kad rėmėsi tyrimais. Pagal jų rezultatus naminiai gyvūnai vaikams teikia labai daug teigiamų emocijų, padeda sveikti.

"Kadangi kačiukų ar šuniukų ligoninėje laikyti negalima, tai sugalvojome dovanoti drugelius. Jų auginimas, stebėjimas, kaip keičiasi drugelių vystymosi stadijos, turėtų bent šiek tiek paįvairinti ligoniukų laisvalaikį", – mąstė I.Bružienė.

Auklėtoja Dovilė Šeduvienė pridūrė, kad V.Kernagio fondas sergantiems vaikams organizuoja daug įvairių užsiėmimų. Dažniausiai tai būna meninė kūryba arba atvyksta aktoriai iš Lėlių teatro ir surengia vaidinimų.

"Sveikesni vaikai, norintieji apsilankyti teatre, galėjo kreiptis į V.Kernagio fondą, o šis gaudavo kvietimų į spektaklius. Nesvarbu kur – Kauno ar Vilniaus teatruose. Ligoninėje fondo atstovai apsilanko gana dažnai, maždaug pora kartų per mėnesį, ir vis kažką pasiūlo: ar užsiėmimą, ar kažkokią programėlę", – džiaugėsi D.Šeduvienė.

Vaikai laukia svečių

Kas turi jėgų labai džiaugiasi visias svečiais. Vaikams atsibosta ligoninė, gydymas, jiems norisi bendrauti.

"Kiekviena naujiena, teigiamos emocijos taip pat gydo, padeda sveikti", – įsitikinusi D.Šeduvienė.

Ji pridūrė, kad sergančiais vaikais taip pat rūpinasi Paramos ir labdaros fondas Mamų unija. Gerumu bei teigiamomis emocijomis su ligoniais pasidalija ir savanoriai. Pastarieji, anot D.Šeduvienės, reguliariai vaikus lanko jau keletą metų, moko įvairių rankdarbių.

V.Kernagio fondo "Gėrio meno" projektas pradėtas nuo 2011 m. Jo tikslas – padedant profesionaliems menininkams praskaidrinti mažųjų ligonių laisvalaikį tarp alinančių gydymo procedūrų, pralinksminti, neleisti užgesti svajonėms ir vilčiai išgyti.


Šiame straipsnyje: vaikaivėžysliga

NAUJAUSI KOMENTARAI

x

x portretas
Gaila bet......
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių