Augalų žavadienio šventėje – intriguojančių renginių puokštė

Penktadienį, gegužės 18 d., ne tik Kauno, bet ir viso pasaulio dėmesio centre atsidurs augalai. Pirmą kartą bus surengtas Tarptautinis augalų žavadienis (angl. Fascination of Plants Day), rengiamas kartu su Europos augalų tyrimų asociacija. Europos, Amerikos, Azijos ir Australijos žemynai susivienys, norėdami  pagerbti šiuo metu Žemės planetoje egzistuojančias augalų rūšis, kurių mokslininkai suskaičiavo daugiau nei 250 tūkstančių.

Lietuvoje augalų žavadienio programą Vilniuje, Kaune, Šiauliuose, Klaipėdoje ir Kaišiadoryse įgyvendins 25 įvairios institucijos. Didžiausią programą pasiūlys šventės nacionalinis koordinatorius, VDU Kauno botanikos sodas: čia nuo ryto iki vakaro bus atidarytos laboratorijos, vyks viktorinos, orientaciniai žaidimai, paskaitos ir kiti renginiai, sudominsiantys visų amžių lankytojus.

Pasak šventės organizatorių, spalvinga šventės programa ne tik sužavės plačiąją visuomenę augalijos įvairove, bet ir sieks atskleisti augalų tyrimų svarbą žemės ūkiui, tvariai maisto pramonei, aplinkosaugai, taip pat sodininkystei, miškininkystei ir ne maisto produktų pramonės – popieriaus, medienos, chemijos, energetikos ir farmacijos – produkcijai.

Programą VDU Kauno botanikos sode (Ž. E. Žilibero g. 6) 10 val. pradės spaudos konferencija „Augalai – žmonėms, ekonomikai, aplinkai, kultūrai“, vyksianti sodo rotondoje. Renginyje mokslininkai plačiau diskutuos apie augalus kaip alternatyvios bioenergetikos šaltinį, supažindins su svetimžemiais augalais, užgožiančiais vietines rūšis bei keičiančiais kraštovaizdį. Bus keliamas klausimas, ar staigius klimato pokyčius galima suvaldyti pasitelkiant augalus ir atkuriant ekologinę pusiausvyrą. Taip pat pastebima, kad chemijos ir farmacijos pramonė neįvertina augalų teikiamų resursų, o masinės maisto gamybos technologijos vystosi maisto kokybės ir žmonių sveikatos sąskaita.

Po oficialaus Žavadienio atidarymo 12 val. botanikos sode lankytojus visą dieną džiugins įspūdinga intriguojančių renginių puokštė: nemokamos ekskursijos visose botanikos sodo ekspozicijose, egzotiškų roplių, voragyvių, vabzdžių bei drugelių parodos, atviros piešimo ir tapybos dirbtuvės, VDU garbės daktarės prof. Birutės Galdikas ąžuolų giraitės pristatymas, mokslo eksperimentai šventėje „Pamatyk kitaip 2012“, arboristų ir dendrochronologų demonstracijos, arbatų ir valgomų gėlių degustacija, ekskursijos ir daug kitų įdomybių.

Šventėje netrūks ir menininkų pasirodymų: atėjusieji galės pasiklausyti VDU folkloro ansamblio „Linago“, stebėti VDU judesio teatro „Kompozicijas augalų tema“, dalyvauti „Linago“ šokių vakaronėje, klausytis jaunųjų Kauno bardų ir dainuojamosios poezijos atlikėjų.

Visi renginiai nemokami.

Išsamią Žavadienio programą galite rasti čia.


Šiame straipsnyje: VDU Botanikos sodasaugalai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių