Atsiveria Jėzuitų bažnyčios grožis

Kauno šv. Pranciškaus Ksavero (jėzuitų) bažnyčios fasado restauracija jau baigta. Greitai neliks ir bažnyčią juosiančių pastolių.

Prieš beveik pusantrų metų pradėtas restauruoti Rotušės aikštėje esančios Jėzuitų bažnyčios fasadas. Trečiadienį pristatyta projekto pabaiga, o bendruomenė pakviesta kartu švęsti šią reikšmingą dieną, mat dabar bažnyčia atsivers visu gražumu. Tiesa, ties įėjimu dar yra likę pastolių, tačiau artimiausiomis dienomis jie bus nuimti ir atidengs restauratorių darbą.

Kauno jėzuitų gimnazijos Plėtros skyriaus vadovė Edita Zarembienė pasakojo, kad projekto pradžioje buvo numatyta atlikti bažnyčios fasado tvarkymo darbus, sutvarkyti įtrūkusias vietas, kurios atsirado po nekokybiško remonto, daryto prieš 20 metų. Taip pat buvo numatyta kai kurias fasado detales konservuoti bei restauruoti. Teko iš naujo skardinti bokštų stogus bei atlikti privalomus archeologinius tyrimus.

„Projekto metu pravedėme ir keturias diskusijas, skirtas visuomenei. Paskaitų metu supažindinome su kultūros paveldu ir jo reikšme, pačia Jėzuitų bažnyčia ir istoriniais šaltiniais, kur ji minima. Taip pat pasakojome archeologinių tyrimų metu atrastas istorijas. Dar kelios paskaitos vyko ir paveldo specialistams“, – nuveiktus darbus pristatė E.Zarembienė.

Pradėjus bažnyčios fasado tvarkymo darbus restauratoriai atrado tris freskas - viršutiniame tarpsnyje Šv. Pranciškus Ksaveras. Antrame tarpsnyje: kairėje – Šv. Aloyzas Gonzaga, dešinėje – Šv. Stanislovas Kostka. Jos visos matomos iš Rotušės aikštės. Tai baroko stiliaus tapyba, figūrinės kompozicijos priskiriamos XVIII a. Freskos unikalios tuo, jog ant Kauno bažnyčių nėra išlikusių šventųjų freskų, todėl reikėjo radinius išsaugoti. Jų restauravimui lėšų skyrė Kauno miesto savivaldybė, Kultūros paveldo departamentas ir Lietuvos jėzuitų provincija. Šių kūrinių restauravimui skirta per 175 tūkst. eurų

„Atradus freskas buvo stabdomi darbai, dėl to jie išsitęsė ir reikėjo rasti lėšų jų restauravimui. Užsitęsus darbams ir esant nepalankioms oro sąlygoms, negalėjo būti vykdomi fasado tinkavimo ir dažymo darbai. Vėliau dirbusi įmonė bankrutavo, neatsiskaitė su dažų tiekėju, reikėjo iš naujo vykdyti pirkimą“, – apie bažnyčios restauravimo problemas kalbėjo Plėtros skyriaus vadovė.

Bendra projekto kaina – per pusę milijono eurų. 79 proc. sumos skirta pagal Europos ekonominės erdvės finansinio mechanizmo programą. Likusią padengė Lietuvos jėzuitų provincija, Kauno Šv. Pranciškaus Ksavero (jėzuitų) rektoratas bei partneris iš Norvegijos.

E.Zarembienė tikino, kad projekto metu lygiagrečiai buvo parengtas ir apsaugos priemonių projektas, finansuojamas iš Kultūros tarybos. Žaibosaugos ir priešgaisrinės signalizacijos įgyvendinimui pinigų skyrė bažnyčios valdytojai. Dar planuojama sutvarkyti ir elektrotechninę dalį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

www

www portretas
Kada ww paskutinį kartą buvai Rotušės a. ? Tikriausiai per savo vestuves... Suolai seniausiai atnaujinti, apšvietimas pakeistas. Vienintelis namas Muitinės-Aleksoto g. kampe dar nebaigtas restauruoti, bet darbai vyksta.

vaida

vaida portretas
Svarbiausia, kad būtų atrestauruota kokybiškai. Nes kultūros objektų restauravimui nežinia kas ir kaip laimi konkursus. Jau kiek metų soboras atrodė kaip lupena.

ww

ww portretas
Jezuitu baznycia atrestauruoja - dziugu. Bet taip pat reiketu atrestauruoti visa Rotuses aikste,kurios grindinys baisus,suolai nusiure ir visa tai gadina bendra vaizda. Tikiuosi,kad bus ir sitie dalykai tvarkomi.
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių