Atokiame Kuro kaime kuriasi nauja pramonės šaka

  • Teksto dydis:

Netoli nuo Zapyškio (Kauno r.) esančiame Kuro kaime UAB „Endobiotech“ statys biotechnologijų mokslo tyrimo centrą-sandėlį ir sieks sukurti naują pramonės šaką Lietuvoje – gamins funkcionaliuosius ingredientus.

Trečiadienį Kauno rajono mero Valerijaus Makūno kabinete apsilankiusi šios įmonės užsienio investicijų vystymo vadovė Danguolė Gailevičiūtė tvirtino, kad tai bus inovatyvi pramonės šaka, turėsianti didelį poveikį kitiems ūkio sektoriams.

Į nuošalioje vietoje, vaizdingoje pamiškėje, kuriamą „Endobiotech“ centrą planuojama investuoti apie 3,7 mln. Eur. Čia veiks laboratorija su patalpomis sultims spausti, gaminti granules ir ekstraktus.

D. Gailevičiūtė pasakojo, kad į Lietuvą iš JAV jau keliauja šiuolaikinis ekstraktorius.

Danijos įmonių grupei priklausanti „Endobiotech“ specializuojasi išgaudama iš pluoštinių kanapių vertingas medžiagas – aliejų, baltymus, maistines skaidulas, taip pat biologiškai aktyvius fitokanabinoidus, polifenolius bei kitus junginius.

Bendrovė pati augina medicinines kanapes ir jų plotus ketina plėsti nuo 45 iki 360 ha.

„Labai gaila, kad kanapėms dažnai suteikiamas neigiamas atspalvis. Tai neteisinga, nes šis augalas yra nepaprastai vertinga žaliava medicinai, kosmetikai, maisto pramonei“, – pabrėžė D. Gailevičiūtė.

Iš kanapių išgaunamos medžiagos naudojamos hipertenzijai, epilepsijai, onkologinėms, nervų ligoms gydyti. Mokslininkai taip pat atlieka bandymus siekdami gydyti autoimunines ligas (ŽIV/AIDS), išsėtinę sklerozę, Alzheimerio ligą. Iš kanapių išgaunamos medžiagos, specialistų teigimu, yra išgelbėjusios ne vieną gyvybę.

„Endobiotech“ vadovai mato didžiulę nišą perdirbant ne tik kanapes, bet ir kitus augalus, todėl yra pasiryžę vystyti mokslinius tyrimus. D. Gailevičiūtė tvirtino, kad Kuro kaime statoma gamykla bus labai ekologiška, todėl pasirinkta vieta tarp miškų. Čia norėtų apsigyventi ir mokslinių tyrimų grupės nariai. Šiuo metu bendrovėje dirba 24 žmonės.

„Tikiu, kad sukursime visiškai naują inovatyvią pramonės šaką, kuri gamins aukščiausios kokybės pasaulinę paklausą turinčius augalinės kilmės ingredientus“, – tvirtino D. Gailevičiūtė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ttt

ttt portretas
kai uzaugs kanapiu derlius,cia apsigyventi nores daugelis,reikia jau dabar pradeti dometis sodybu kainomis,aciu uz informacija

algis

algis portretas
Pereisim nuo alkoholio prie kanapių.Policija nesuseks kanapiotų vairuotojų, kanapio testerio neturi.

Lietuvoje uždrausta šampano taurė

Lietuvoje uždrausta šampano taurė portretas
tačiau vergos palaikomas suklestės narko biznis ? Kas yra "medicininės" kanapės ?
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių