Atminimo akcijoje nuskambės 20 tūkst. tremtinių vardų

Pagerbiant masinių tremčių aukas, Karo muziejaus sodelyje susirinkusių žmonių lūpose suskambo kelių dešimčių tūkstančių tremtinių ir politinių kalinių vardai.

Įgyvendindami akciją "#Ištark #Išgirsk #Išsaugok", lygiai prieš metus, birželio 14-ąją, projekto "Misija Sibiras" komanda vilniečius ir sostinės svečius kvietė prie Genocido aukų muziejaus. Tąkart susirinkusieji beveik parą skaitė 22 tūkst. birželio 14-18 dienomis nežinoma kryptimi išvežtų žmonių vardus ir pavardes. Per dvidešimt tris valandas prie skaitymų knygos prisilietė daugiau nei 300 žmonių – tremtinių ir politinių kalinių likimus iš atminties kėlė likę gyvi likimo broliai ir seserys, politikai, visuomenės veikėjai, eiliniai praeiviai.

Tų pačių metų gruodį projekto "Misija Sibiras" dalyviai skaitymų knygą perdavė Genocido aukų muziejui tam, kad prie gyvosios istorijos prisiliestų visi lankytojai, o tremtinių pavardės būtų skaitomos nuolatos. 

Tradicija tęsiama. Trečiadienį, laikrodžiui mušant 13 val., šalia amžinosios ugnies įsitaisė garbės sargyba, o Karo muziejaus sodelyje pasigirdo pirmieji likimai.

"Antanas Underis. Grįžo. Albinas Mačiulis. Negrįžo. Juozas Lankevičius. Likimas nežinomas", – tremtinių ir politinių kalinių vardus skaitė Kauno meras Visvaldas Matijošaitis, o baigęs skaitymą ties trisdešimt septintąja eilute įrašė savąjį vardą. Paskaitęs paskutinį vardą pirmajame puslapyje miesto vadovas jame įrašė savo inicialus. V.Matijošaitį keitė vicemeras Simonas Kairys, šį – kiti politikai, "Misijos Sibiras" dalyviai, skautai, šauliai ir ateitininkai.

Visi norintys prisidėti prie skaitymų knygos iš anksto galėjo užsiregistruoti internetu. Nors entuziastų buvo ne itin daug, organizatoriai neabejojo, kad žmonių, prisilietusių prie istorinių skaitinių, bus kone tiek pat, kiek ir praėjusiais metais Vilniuje. Tikimasi, kad paskutinė pavardė iš 20 tūkst. sąrašo nuskambės iki rytojaus vidudienio.

"Neretai iš vyresniųjų lūpų pasigirsta abejonės, ar mes - jauni žmonės esant reikalui susikibtume rankomis vardan savo gimtinės. Manau, kad ši akcija puikus atsakas. Taip, mes tą darytume. Darytų jis ir ji", – pirštu į šalia stovinčius bičiulius pirštu dūrė kaunietis Domas. 

Šiemet vardų skaitymas vyko ne tik Kaune. Tuo pačiu metu tremtinių ir politinių kalinių istorijos buvo pasakojamos Vilniuje ir Klaipėdoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių