Aštuonioliktasis Pažaislio muzikos festivalis žada per 40 koncertų

Artėjantis XVIII Pažaislio muzikos festivalis jau atidarymo koncertu birželio 2 d. prisidės prie viso pasaulio šiemet švenčiamų Giuseppe Verdi ir Richardo Vagnerio gimimo metinių paminėjimo.

Pradžia – su mylimų kompozitorių muzika

„Jau vien G.Verdi muzika, skambėsianti atidarymo koncerte, daug pasako apie šiųmetį festivalį, – pastebėjo Pažaislio muzikos festivalio meno vadovas Petras Bingelis, – nes G.Verdi kūryba yra artima plačiam klausytojų ratui: apie kompozitorių yra pasakyta, jog jis gimė valstiečiu ir visą gyvenimą to neišsižadėjo. Taigi jau pirmuoju koncertu festivalis nusilenks publikai, nes surasti talentingų muzikų nėra taip jau sunku, kur kas labiau reikia pasukti galvą, kad programa būtų turininga“.

Festivalio pradedamajame koncerte skambės auksiniai Lietuvos balsai: Sandra Janušaitė, Ieva Prudnikovaitė, Liudas Mikalauskas, taip pat tenoras iš Pietų Korėjos Kwonsoo Jeon, jiems talkins Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro choras, orkestras, Kauno valstybinis choras. Šiam didžių pasaulio muzikų jubiliejui bus skirta ir ilgametės Kauno valstybinio muzikinio teatro solistės Sabinos Martinaitytės, jos buvusių ir esamų studentų bei pianistės Audronės Eitmanavičiūtės parengta programa.

Turtinga programa

Vasarą skelbiančiame Pažaislio muzikos festivalyje šiais metais gros keturi simfoniniai orkestrai: LNOBT simfoninis, Lietuvos valstybinis simfoninis, Lietuvos nacionalinis simfoninis, Kauno miesto simfoninis, trys kameriniai orkestrai: VDU kamerinis, Novgorodo filharmonijos kamerinis, Lietuvos kamerinis, keturi chorai: Kauno valstybinis, LNOBT choras, Šiaulių valstybinis kamerinis choras „Polifonija“, Karališkojo Holloway universiteto choras (Didžioji Britanija), Yale Alumni Chorus (JAV).

Prie dirigento pulto per XVIII Pažaislio festivalį išvysime Martyną Staškų, Juozą Domarką, Petrą Bingelį, Gintarą Rinkevičių, Jurijų Serovą (Rusija), Rupertą Gough (Didžioji Britanija), Jeffrey Douma (JAV), Constantine Orbelian (JAV-Armėnija). Išgirsime trio „Claviola“, Kauno fortepijoninį trio ir duetą „Together“, festivalyje dalyvaus Kauno vokalinis ansamblis „Acusto“, gospel grupė „Hark“, grupė „4Tango“, kamerinis ansamblis „Vilniaus Arsenalas“, vokalinis džiazo ansamblis „Vive“ (Didžioji Britanija), Carlos Pinana ir grupė (Ispanija), ansamblis „Amerikos virtuozai“, ansamblis „Frankfurte choralschola“ (Vokietija), salsa šokio grupė „Swing Latino“ (Kolumbija).

„Beje, „Swing Latino“ į Pažaislio muzikos festivalį atvyksta, o tiksliau grupę atveža Kolumbijos ambasadorė Lenkijoje, – išdavė paslaptį festivalio vadovas Justinas Krėpšta, – ambasadorė prieš tai susitiks su mūsų šalies prezidente tartis dėl ambasados steigimo Lietuvoje, nes dabar artimiausia ji – Varšuvoje, o po to su „Swing Latino“ – tiesiai į Pažaislį“.

Birželio pradžioje prasidėsiantis festivalis tęsis visą vasarą – paskutinis renginys įvyks rugpjūčo 25 dieną. Festivalio metu vyks 41 koncertas, 11 iš jų bus nemokami. Pasirodys apie 100 solistų.

Tradicinės ir naujos erdvės

Kaip visada, festivalio koncertai aplankys jau tradicines erdves – Pažaislio vienuolyno, Zapyškio Jono Krikštytojo bažnyčios, Jachtklubo, Kauno Filharmonijjos, Kauno pilies, Botanikos sodo, Babtyno-Žemaitkiemio dvaro, Lietuvos liaudies buities muziejaus Švč.Mergelės Marijos Gimimo bažnyčios, Pociūnų aerodromo, M.K.Čiurlionio dailės muziejaus ir kt. Koncertai skambės ir naujai atrastose Lietuvos vietose, pavyzdžiui, seniausiam Lietuvos cukraus fabrike Marijampolėje, taip pat dvaruose.

„Aplankysime nemažai arklidžių, – šmaikštavo J.Krėpšta, – na gerai, galime sakyti – žirgynų, nes daugelio dvarų buvusiuose žirgynuose dabar įkurtos puikios salės, taigi vyksime į Gelgaudiškio dvarą, Zyplių, Raudondvario pilies naujai įrengtą salę“.

XVIII Pažaislio muzikos festivalis savo programa paminės ne tik garsių pasaulio kompozitorių gimimo metines, bet ir 600 metų žemaičių krikšto jubiliejų (šiai progai skirtas ir premjerinis spektaklis, Vinco Krėvės „Skirgaila“, Kauno pilyje ir šįmet minimus tarmių metus: Babtyno-Žemaitkiemio dvare nuskambės Vidmanto Bartulio premjera „Mūsų Lietuva (tarmiškos linksmybės)“.

Taip pat laukia išskirtinis koncertas su Metropolitan operos žvaigždėmis – Dmitrijumi Hvorostovsky (Rusija), Barbara Frittoli (Italija), Stefano Secco (Italija), Ildaru Abdrazakovu (Rusija), kurias festivalyje pristatys  auno miesto simfoniniu orkestras.

„Svarbiausia, kad festivaliui būtų palankūs orai. Kartu su Pažaislio vienuolyno kazimierietėmis melsimės ir tikėsimės Aukščiausiojo pagalbos, juk per muziką prabyla pats Dievas“, – kalbėjo J.Krėpšta.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių