Asfalto danga – ne kliūtis grybui stipruoliui

Kaune yra vieta, kur asfaltuotų šaligatvių plyšiuose ir atokiau nuo jų kasmet stiebiasi dvižiedžių pievagrybių vaisiakūniai.

Pasak ekologo Povilo Vitkausko, grybai auga ne tik miškuose – kai kurių galima aptikti pievose, parkuose, soduose ar net senose laužavietėse, šiltnamiuose.

Yra grybų, augančių asfaltuotų šaligatvių plyšiuose. "Pastaruosius grybus – dvižiedžius pievagrybius vilioja miesto teritorijos, gausiai užterštos kalkinėmis atliekomis, – pasakojo P.Vitkauskas. – Pievose ir miškuose sutinkami šio pievagrybio broliai turi po vieną koto žiedą, o pastarasis – du. Tiesa, iš tikrųjų tai tėra vienas žiedas – du žiedai susidaro grybui senstant, kai plyšta jį puošęs vienas platus žiedas. Prancūzai ši grybą vadina šaligatvių pievagrybiu, nes jis gali išlįsti pro mažiausius asfaltuotos dangos plyšius, o kur tokia danga plonesnė, net ją ir sulaužyti. Tad dvižiedį pievagrybį galima laikyti mūsų krašto grybui stipruoliu."

Kaune yra vieta, kur asfaltuotų šaligatvių plyšiuose ir atokiau nuo jų kasmet stiebiasi dvižiedžių pievagrybių vaisiakūniai. P.Vitkauskas nurodė skverą Jonavos g., priešais boulingo klubą. Pasak ekologo, šių grybų kotai yra labai tvirti, atsparūs spaudimui iš viršaus. Kodėl šie grybai pamėgo tokią neįprastą aplinką?

"Šis grybas yra būdingas kalnuotoms vietovėms, gamtoje prisitaikęs savo grybieną slėpti po plonu uolų sluoksniu. Geriausias sąlygas augti mieste randa po šaligatviais, asfaltuota danga. Grybiena, plisdama į visas puses, užaugina vaisiakūnius, kurie ieško plyšių asfalto dangoje. Šie grybai auga grupėmis, kuriose po vyresniojo kepure slepiasi mažesnieji – visi jie, surėmę pečius, bando prasiskverbti į paviršių. Dažniausiai tai padaryti jiems pavyksta tik šaligatvių pakraščiuose", – aiškino ekologas.

Dvižiedžiai pievagrybiai – nevalgomi grybai. Jie, augdami urbanizuotose teritorijose, savo audiniuose kaupia žalingas medžiagas, esančias miesto ore. Šiuos grybų stipruolius P.Vitkauskas parodys Į Kauno marių regioninį parką atvykstančioms moksleivių ekskursijoms. Ekologo nuomone, dvižiedžiai pievagrybiai – įdomi mūsų gyvosios aplinkos dalelė, apie kurią turėtų žinoti bei pažinti ir vaikai, ir suaugusieji.


Šiame straipsnyje: grybaipievagrybiaiKauno gatvės

NAUJAUSI KOMENTARAI

3-14

3-14 portretas
ir ant kojų auga grybai
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių