Artėja „Naujametinis Ąžuolyno bėgimas“: ką žinoti apie bėgimą žiemą?

  • Teksto dydis:

„Naujametinis Ąžuolyno bėgimas“ kviečia sporto entuziastus susiburti Kaune. Iki gruodžio 29 dienos liko mažiau nei dvi savaitės, tačiau dar ne vėlu šią datą pasižymėti savo kalendoriuje ir dalyvauti šventiniame kauniečių susibūrime.

Kauniečiams ir miesto svečiams ruošiamos 3 km „Rido“, 6 km „Hummel“ ir 50 m „Nykštukų“ trasos, rogučių varžybos bei daug nuotaikingų žaidimų ir pramogų visai šeimai.

Svarbiausia – geras laiko praleidimas

„Šis bėgimas jau dešimtasis ir tapęs tikra Kauno miesto tradicija. Naujametinis bėgimas ne tik mums, bet ir visiems turėtų asocijuotis su šventėmis. Šį kartą kviečiame kauniečius ir miesto svečius siekti ne tik rezultatų, bet svarbiausia – smagiai praleisti laiką. Išlydėsime senuosius metus ir pasitiksime Naujuosius“, – į „Naujametinį Ąžuolyno bėgimą“ kviečia S. Dariaus ir S. Girėno sporto centro vadovas Giedrius Bielskus, pridurdamas, jog ir pats bėgimo tikrai nepraleis.

Sporto medicinos gydytojas Gediminas Tankevičius taip pat patarė į bėgimą žiemą pažvelgti kaip į smagią pramogą ir nesusitelkti į rezultatus: „Jeigu danga nėra slidi ir tinkamai apšylama prieš bėgimą, galima tikėtis geresnių rezultatų, nes kūno vėsinimas yra efektyvesnis, tačiau žiemą geriau nesiekti maksimalių rezultatų. Jų galima siekti tik tuomet, jeigu tam buvo kryptingai ruošiamasi. Kitais atvejais, geriau lengvai prabėgti distanciją, pasisemti naujų įspūdžių ir smagiai praleisti laiką“.

Bėgimas žiemą – ką prisiminti?

„Labai svarbu tinkama apranga – ji turėtų būti lengva ir tuo pat metu apsauganti nuo vėjo ir drėgmės. Organizmas greitai įšyla, tad svarbiausia, kad apranga nebūtų perpučiama“, – pasakojo G. Tankevičius. Specialistas primena, jog svarbiausias aprangos akcentas yra pirštinės, šalikas ir kepurė. Jeigu lauke yra tirpstantis sniegas, avalynė turėtų būti nepralaidi vandeniui. Esant sausai dangai, tinka ir įprasta bėgimo avalynė.

Šaltuoju metų laiku mažiau prakaituojama, tad organizmas nereikalauja tiek daug skysčių. „Jeigu bėgimas trunka iki 30-45 minučių, trasoje gerti papildomai skysčių tikrai nereikia. Tačiau skatinu nepamiršti 2-3 dienas iki bėgimo gerti pakankamai skysčių ir papildyti organizmą angliavandeniais. Prieš bėgimą nereikėtų daug prisivalgyti, bet maždaug valandą prieš galima atsigerti juodos kavos, suvalgyti angliavandenių batonėlį ar bananą“, – priminė G. Tankevičius.

Prieš žiemos bėgimą patariama skirti daugiau laiko apšilimui – lengvai ristele bėgti kol pajaučiama, kad organizmas sušilo. Šaltuoju metų laiku natūraliai šis procesas užtrunka kiek ilgiau.

G. Tankevičius pripažino, jog žiemą, kuomet temperatūra nukrenta žemiau -5 laipsnių, padidėja rizika susirgti viršutinių kvėpavimų takų infekcijomis. Tai susiję su įkvepiamu šaltu oro srautu, tačiau specialistas papasakojo ir apie vieną gudrybę – kvėpavimą per šaliko sluoksnį. Tokiu būdu oras į kvėpavimo takus patenka jau kiek šiltesnis.

Pramogos visai šeimai

Jau tradicija tapęs bėgimas kiekvieną kartą suburia daugybę aktyvių, įvairaus amžiaus žmonių. Renginio organizatoriai atskleidė, jog susirinkusiųjų laukia ne tik bėgimo trasos, bet ir smagios pramogos.

„Jeigu oro sąlygos bus palankios, vyks ir rogučių varžybos. Puiki žiemos pramoga, tinkanti tiek mažiesiems, tiek entuziazmu trykštantiems vyresniesiems. Pažadame, kad pramogų tikrai netrūks – renginio vedėja pasirūpins puikia nuotaika ir įvairiais žaidimais, o po apdovanojimų apsilankys ir Kalėdų Senelis“, – su šypsena pasakojo viena iš renginio organizatorių Giedrė Bernotaitė.

Anot organizatorių, nors bėgimas yra renginio ašis, tačiau, svarbu nepamiršti, kad minimos gražiausios metų šventės. Šiuo renginiu populiarinamas bėgimo sportas, skatinamas visų amžiaus grupių aktyvus poilsis bei laisvalaikio praleidimas gryname ore. Taip pat kiekvieną kartą siekiama suburti kuo daugiau kauniečių ir miesto svečių. Registraciją rasite čia.

RENGINIO PROGRAMA

9.30 – 10.40 val. registracija į 3 km „Rido“ ir 6 km „Hummel“ bėgimus

9.30 – 12.00 val. registracija į 50 m „Nykštukų“ bėgimą

10.50 val. šventės atidarymas ir apšilimas

11.00 val. 3 km „Rido“ ir 6 km „Hummel“ startas

12.30 val. 3 km „Rido“ ir 6 km „Hummel“ apdovanojimai

12.45 val. 50 m „Nykštukų“ bėgimas

*Esant palankioms oro sąlygoms vyks rogučių varžybos

13.30 val. šventės uždarymas su Kalėdu Seneliu

*Laikas gali keistis



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nerijus

Nerijus portretas
Saunu- "duonos ir zaidimu"!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių